Vágólapra másolva!
A BL-újonc és már kiesett Debrecen a csoportkör utolsó fordulójában a nyolcaddöntőbe jutott Lyon vendége volt, a 2000-es évek francia egyeduralkodója pedig ugyanúgy 4-0-ra verte a magyar bajnokot, mint Budapesten. A Debrecen így nulla ponttal és 19 kapott góllal zárt, utóbbival beállította a Ferencváros negatív rekordját, a Lyon viszont a győzelem ellenére sem végzett a csoport élén, mert a Fiorentina elvitte a három pontot Liverpoolból. Az F csoportban érvényesült a papírforma, továbbment a Barcelona és az Inter, a Stuttgart gyorsan eldöntötte az Urziceni elleni ki-ki meccset, és szintén nyolcaddöntős, akárcsak az Olimpiakosz, amely az erősen tartalékos Arsenalt verte. A Standard Liege kapusgóllal ikszelt az AZ Alkmaar ellen, Bölöni László csapata így az Európa Ligában folytathatja.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló, E csoport:
Olympique Lyon (francia) - Debrecen 4-0 (2-0)
Stade Gerland
v.: Meyer (német)
Lyon: Lloris - Réveillére, Cris, Boumsong, Cissokho - Gonalons, Makoun (Källström, 73.), Delgado, Bastos - Govou (Pjanic, 29.), Gomis (Lisandro López, 67.).
Debrecen: Pantic - Bodnár (Bernáth, 52.), Mészáros N., Mijadinoski, Laczkó - Czvitkovics, Szélesi, Varga J., Ramos (Kiss Z., 57.), Szakály P. (Feczesin, 74.) - Coulibaly.
gól: Gomis (25.), Bastos (44.), Pjanic (58.), Cissokho (76.)

Jobban kezdte a Debrecen a Lyon elleni meccset, mint idehaza, persze nem volt nehéz: a Puskás-stadionban az ezúttal a padon kezdő Källström már a harmadik percben gólt szerzett, most viszont egy mellészálló Réveillére-lövésen kívül nem sok érdemleges történt az első tíz percben.

A megerősített középpályával harcba induló Debrecen első ígéretes támadására 11 percet kellett várni, ekkor Varga és Coulibaly lódult meg, de Gonalons visszaérve megállította a magyar akciót. A 14. percben Mijadinoski merészkedett előre, a belső védő 30 méteres próbálkozása a statisztikába ugyan bekerült, de nem volt túl veszélyes. Az első negyedóra legvégén Czvitkovics lőtt a kapu elé jó mesziről egy szabadrúgást, a furcsán kacsázó labdába Coulibaly ugyan nem tudott beleérni, de Llorisnak így is nagyot kellett vetődnie, hogy ne a jobb alsóban kössön ki a labda.

A 21. percben a franciák is szabadrúgásból veszélyeztettek, Bastos 30 méteres suhintását Pantic csak kiütni tudta, Makoun azonban hiába lőtte be a kipattanót, les miatt kifelé járt szabadrúgás. Két perccel később Delgado ívelte át a labdát a hosszú oldalra, Makoun szépen emelt középre, Govou pedig kapásból pont Pantic ölébe belsőzött.

A 25. percben megszerezte a vezetést a Lyon: Varga adta el a labdát a debreceni térfél közepén, Govou 18 méteres lövését Pantic még kitolta, de a kipattanót Gomis begurította (1-0). A gól után a Lyon visszavett az addig sem túl magas tempóból, a Loki viszont így sem tudott nagy helyzetet kialakítani, bár Laczkó harcos labdaszerzése után Coulibaly lövése legalább kapura ment. A szünet előtt egy perccel érkezett a második francia találat: Pjanic kapu elé bikázott szabadrúgását Bastos vette le teljesen üresen, aztán ballal kilőtte a bal alsót (2-0).

A meccs összefoglalója:


A fordulás után Pantic miatt maradt a 2-0, a szerb kapus Gomis lövésére ért le bravúrral. Az 58. percben már nem úszta meg a Debrecen: Bastos jobbról ívelt középre, az érkező Pjanic pedig a jobb sarokba pöckölt közelről (3-0). Úgy tűnt, a Lyon akkor lőtt gólt, amikor csak akart, a 76. percben a balhátvéd Cissokho tört előre, majd 20 méterről, ballal a jobb sarokba bombázott (4-0). Ez volt a Loki 19. kapott gólja a BL-főtáblán, amivel beállította az FTC negatív rekordját. Hosszú hallgatás után a Debrecen is jelezte, hogy a pályán van, a csereként beállt Kiss lövését Lloris tolta ki.

A 88. percben Feczesin csúsztatása után Coulibaly és Lloris ütközött a levegőben, a kapus járt rosszabbul, neki a szemhéja szakadt fel, de Coulibaly is egy turbánnal a fején folytatta. A Lyon nagyon könnyen nyerte az utolsó csoportmeccset, a Debrecen igazán nagy helyzetet sem tudott kialakítani, és a második félidőben elég hitehagyottnak is tűnt.

A négygólos vereséggel véget ért a magyar bajnok BL-kalandja, a mérleg hat vereség, öt rúgott és tizenkilenc kapott gól, valamint nulla pont, de ha a számok mögé nézünk, akkor visszaemlékezhetünk a Livepool elleni két szoros meccsre, valamint a Fiorentina elleni két gólgazdag és látványos csatára, vagyis összességében nem kell szégyenkeznie a Debrecennek.

A csoport másik meccsén:
Liverpool (angol) - Fiorentina (olasz) 1-2 (1-0)
Liverpool, Anfield Road
v.: Skomina (szlovén)
Liverpool: Cavalieri - Darby, Agger, Skrtel, Insua - Aquilani (Pacheco, 76.), Mascherano (Fábio Aurélio, 86.), Dossena - Benajun, Gerrard - Kuyt (Fernando Torres, 65.).
Fiorentina: Frey - Comotto, Natali, Kröldrup, Pasqual - Santana (Marchionni, 71.), Jörgensen, Donadel, Montolivo, De Silvestri (Castillo, 83.) - Gilardino.
gól: Benajun (43.), illetve Jörgensen (63.), Gilardino (92.)

Nem sok izgalmas esemény történt az Anfielden az első félórában, a már kiesett Liverpool teljesen veszélytelen volt kapura, Cavalierinek viszont kétszer is védenie kellett, előbb De Silvestri fejesénél, majd Montolivo kapáslövésénél. A szünet előtt aztán szinte a semmiből szerzett vezetést a Liverpool, Gerrard szabadrúgásból ívelt kapu elé, Frey pedig csak beleérni tudott Benajun hosszú sarokban megpihenő fejesébe, hárítani nem.

Idegenben is elpáholta a Liverpoolt a Fiorentina:


A csoportelsőségért hajtó firenzeiek a második félidő derekán egyenlítettek, a jobbról bejövő labdát Gilardino készítette le Jörgensennek, a dán pedig balos löketével először volt eredményes a BL-ben. A 92. percben jött a hidegzuhany az angolok számára, a fiatal Darby ügyetlenkedett a jobb oldalon, Vargas elment mellette, beadásából pedig Gilardino megszerezte a Violák győztes gólját, amivel a Fiorentina a négyes élén zárt.

A csoport végeredménye:
1. Fiorentina 15 pont
2. Olympique Lyon 13
--------------------------
3. FC Liverpool 7
----------------------
4. Debreceni VSC 0