Vágólapra másolva!
Jelentésében többek között megállapításokat tett az Újpest felelősségére, a törvényi szabályozásra, a szakszerűtlen biztonsági intézkedésekre, illetve a fegyelmi bizottság döntésére a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) NB I-es bizottságának az Újpest-Ferencváros (6-0) mérkőzésen történt rendbontásokat kivizsgáló háromtagú albizottsága.

A George F. Hemingway, Domonyai László és Illés János alkotta albizottság megállapította, hogy "a történések elsőszámú és meghatározó felelősei azon, viszonylag kisszámú, 50 és 200 közötti főre tehető egyének, akik tulajdonképpen klubszínekben feltűnő bűnözők". A jelentés készítői megjegyezték: "a hatóságok és a klubok első számú feladata, hogy ezeket az egyéneket nevesítsék és kitiltsák minden magyar stadionból".

Az Újpest felelősségét annyiban állapította meg a jelentés, hogy a klub "hibásan járt el, amikor 500 vendégjegyet nem az FTC-n keresztül, hanem megbízhatatlan vendégszurkolói forrásokon keresztül értékesített", ugyanakkor hozzátette, a jószándékhoz kétség sem férhet, amely éppen a rendbontások megelőzésére irányult.

A pirotechnikai eszközök használatával kapcsolatban az albizottság kiemelte, "nem hihető az az elmélet, hogy a rendezők, és mindkét csapat biztonsági szolgálatai mindent megtettek annak érdekében, hogy pirotechnikai eszközök ne kerüljenek a nézőtérre". Nem zárta ki a szervezésben résztvevő személyek cinkosságát sem. Egyúttal a dokumentum leszögezi, hogy "a pirotechnikai eszközöket szabályozni kell vagy oly módon, hogy bizonyos eszközök megengedettek, így ezeket beengedik a stadionba, másokat pedig kérlelhetetlenül kizárnak; vagy pedig minden pirotechnikai eszköznek a nézőtérre való bejutásának a megakadályozásával".

A biztonsági szolgálat szakszerűtlenségét a tekintetben állapította meg a testület, hogy a ferencvárosi szektorban történő rendbontás kezdetén "a biztonsági szolgálatnak már korábban fel kellett volna lépnie, hogy az ott megvalósuló barbarizmust elkerüljék", másrészt "a beléptetés előtt a nézők átvizsgálását hátráltatta, hogy a tömeg nyomást gyakorolt az előttük lévőkre, s ez is közrejátszhatott abban, hogy bizonyos szurkolók nem voltak kellőképpen átvizsgálva".

A rendőrség határozott fellépését mindenképpen szükségesnek ítélte az albizottság, mert "megjelenése a stadionban további rendbontást előzött meg". A törvényi szabályozással kapcsolatban pedig kiemelte, hogy "ugyan finomítások elképzelhetők, de a törvényi háttér már most is megvan ahhoz, hogy megfelelőképpen eljárjanak a rendbontók ellen. Ehhez viszont lényegesen nagyobb együttműködésre és jobb hozzáállásra van szükségünk a bíróságok részéről".

"Az NB I-nek feltétlenül szüksége van egy minden igényt kielégítő modern beléptető rendszerre. A rendszernek minden stadionra ki kell terjednie, a szurkolói anonimitást megszüntetnie, és megakadályoznia egy stadionból kitiltott személy belépését akármelyik más stadionba. Ehhez nyilvánvalóan kormányzati anyagi segítség szükséges, hiszen egyfelől a klubok mai állás szerint ezt képtelenek finanszírozni; ugyanakkor a bűnözők kizárása egy részben sportkormányzati feladat is" - olvasható a jelentésben.

A testület nem ért egyet a fegyelmi bizottság Újpestre kiszabott büntetéssel, azaz két zártkapus mérkőzéssel, mert "a zártkapus mérkőzés, mint büntetés, az intézkedésnek talán legostobább formája".

Forrás: MTI

"Megdöbbentő, hogy ma egy pár megengedhetetlen szurkolói rigmus az egyik oldalon, vagy több ember ellen irányuló életveszélyes támadás a másik oldalon ugyan azt a szankciót váltja ki. Ugyancsak helytelen gyakorlat, hogy a legkisebb fegyelmi vétség is rendkívül magas pénzbüntetést von maga után a klubok részéről az objektív felelősség nevében, és ismétlés esetén ezek a szankciók halmozottan emelkednek minden kézzel fogható eredmény nélkül. Itt alapvető változásra van szükség, amelyet az MLSZ elnökségének kell meglépnie" - értékelte a fegyelmi bizottság munkásságát az albizottság.

A jelentést az albizottság munkájában részt vevő George F. Hemingway, Domonyai László és Illés János "az MLSZ elnökségének következő ülésére terjesztik megvitatás és intézkedés céljából".

A dokumentum az alapján készült el, hogy a tagok egy hete meghallgatták az FTC részéről Téglás Sándor biztonsági igazgatót, Baranyai Imrét, a Fradi Security igazgatóját, Szürke Ferencet, a szurkolói kapcsolatok felelősét és a jegyek szétosztásáért felelős Takács Andrást. Az Újpest FC részéről Csehi István ügyvezető igazgató és Gyimesi Kende szervezési és biztonsági igazgató jelent meg.

A szeptember 11-i rangadó második félideje a szurkolók által használt petárdák és más pirotechnikai eszközök miatt késve kezdődhetett csak meg, majd később a játékvezetőnek meg is kellett szakítania a játékot, mert a vendég drukkerek beszakították a menekülőkaput, és megkíséreltek a pályára behatolni. A mérkőzés kapcsán a rendőrség 14 személyt állított elő, egy drukkert életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba.

A botrányok miatt az MLSZ fegyelmi bizottsága két zárkapus mérkőzésre, valamint egymillió forintra büntette az Újpestet, a Ferencvárosnak pedig szintén egymillió forintot kell befizetnie a szervezet kasszájába.