Társoldalunk:

A Gyáli út felé tolnák el a Fradi új stadionját

2011.10.25. 11:06

A tervek szerint az állam vásárolja vissza az FTC ingatlanját Kevin McCabe-től, amelyet ez után két részre osztanának. Az értékesebb részt bérbe adnák, a hátrébb eső területen épülne fel a 22 ezres új stadion. A kereskedelmi jogok visszavásárlásáról nincs megállapodás, Springer Miklós elnökségi tag szerint Várszegi Gábornak túl nagyok az igényei.

Springer Miklós, a Ferencvárosi TC elnökségi tagja a Digi Sport Reggeli Start című műsorában beszélt az Üllői úti ingatlan helyzetéről. Ezek szerint Kubatov Gábor, a klub elnöke a múlt heti elnökségi ülésen tájékoztatta az elnökség tagjait az ingatlan jelenlegi tulajdonosával, Kevin McCabe-bel folytatott tárgyalások fejleményeiről. Springer utalt rá, őt magát is meglepte, hogy az ülésen az új stadion felépítése ismét szóba került.

Springer elmondta, az új Albert Stadiont a mostaninál hátrább, az Üllői úti saroktelek Gyáli út felőli részén építenék fel. "Az arénát a Gyáli út felé tolják el, ezért a jelenlegi klubházat, legalábbis az elején, nem kell lebontani. A tájékoztatás szerint egyéves terminus alatt vállalják a stadion megépítését. Ez egy óriási meglepetés, de okos gondolat, mert az elöl lévő terület, ami a Könyves Kálmán körúthoz és az Üllői úthoz közelebb van, sokkal értékesebb, mint az a hátsó, ahová a pályát építenék" - fogalmazott Springer, aki megerősítette, hogy az első lépés a telek visszavásárlása a jelenlegi tulajdonostól, Kevin McCabe-től, akivel már folynak a tárgyalások. Orosz Pál, a labdarúgócsapatot működtető cég vezérigazgatójának korábbi nyilatkozata szerint egy hónappal kitolták a végső határidőt, de már csak a részletekről egyeztetnek.

A visszavásárlás után telekmegosztást hajtanának végre, mert Springer szerint az államnak a teljes telek visszavásárlásához, majd fenntartásához nincs elég pénze. Az elöl lévő terület a tervek alapján vállalkozók kezébe kerülne hasznosításra, a hátsón pedig állami befektetéssel épülne fel az új stadion. Az elnökségi tag megerősítette, hogy a projekt a Ferencvárosnak egy fillérjébe sem kerülne, de nem is lenne rá pénze a klubnak.

Springer szerint az építkezéshez azokat a terveket használnák fel, amelyeket még McCabe vezetése idején készítettek, de további részleteket ezzel kapcsolatban nem tudott mondani. Megerősítette viszont, hogy 22 ezres stadionról lenne szó, amelynél a lelátók teljes mértékben fedettek lennének, és az öltözőket a stadion közepén helyeznék el, mert korábban kifogásolta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), hogy azok jelenleg az egyik kapu mögött találhatók. 

A Ferencváros elnökségi tagja beszélt arról is, hogy a vártnál lassabban haladnak a tárgyalások Várszegi Gáborral, a kereskedelmi jogok visszavásárlásáról.

"Várszegiéknek kicsit nagyok az igényeik, ezért nem vagyunk elég közel a megállapodáshoz. Őszintén, nem értem a dolgot, szerintem az akkori vezetés puhasága okozza a problémát, mert annak idején értéken felül elégítették ki a Várszegi-féle csoportot. Én ezt akkor is mondtam, de hiába tiltakoztam ellene."

Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos a minap a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy kormányzati szinten nincs döntés a Puskás-stadion építéséről, és bár a végső szó kimondása nem az ő hatásköre, a beruházás túl drága, ezért érdemes lehet két kisebb, modern stadionnal segíteni a magyar futballt; ez a ferencvárosi és a debreceni aréna lenne. A fővárosi stadion építésénél 10-12 milliárd forinttal számolnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK