Egy kétszeres BL-győztes is labdába rúgott Budapesten

Marcel Desailly, BL-trófea
Budapest, 2016. október 28. A francia Marcel Desailly világ és Európa-bajnok, kétszeres BL-győztes labdarúgó a Bajnokok Ligája győzteseinek járó ezüstserleggel egy budapesti étteremben tartott sajtótájékoztatón 2016. október 28-án. A hétvégén a Műcsarnok melletti parkolóban egy ingyenes rendezvény keretében bárki közelről megtekintheti a különleges trófeát, és fotózkodhat is vele. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Marcel Desailly a Bajnokok Ligája-trófea kísérőjeként érkezett a magyar fővárosba, és, ha már itt volt, akkor persze, hogy a labda is előkerült egy jótékonysági focitornán. A klubfoci legértékesebb trófeájával ezúttal is több ezre készíthették el közös fotójukat.

2009 és 2013 után harmadik alkalommal érkezett Magyarországra a Bajnokok Ligája trófeája a sorozat egyik főtámogatójának, az Unicredit Banknak a jóvoltából. Három évvel ezelőtt a franica válogatottal világ- és Európa-bajnok, kétszeres BL-győztes Christian Karembeu, valamint az AC Milan edzőjeként a sorozatot megnyerő olasz Fabio Capello kísérte el a serleget.

Jól ismerik egymást ők ketten: Marcel Desailly és a BL-trófea Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ezúttal is egy korábbi francia klasszis, méghozzá az ugyancsak Európa- és világbajnok,

az első BL- kiírást az Olympique Marseille-el az AC Milan ellen megnyerő, majd a következő évben a milánói piros-feketékkel duplázó francia klasszis,

Marcel Desailly kapta feladatul, hogy szeptember 13. és október 30. között öt ország 15 városába kísérje el a klubfoci legértékesebb trófeáját.

A budapesti állomás az utolsó a sorban, a turné 30-án vasárnap, szintén Budapesten zárul - tehát a Műcsarnok előtt még egyszer megcsodálhatják a szurkolók a francia klasszist.

Ugyanitt szombaton több ezren várták, hogy bejussanak a piros kamionba, melynek teraszán a trófea várta őket.

Gyakorlott mozdulatokkal emelte a magasaba a kupát Marcel Desailly Forrás: photo by Galos Mihaly Samu/abrakadabrafoto.com/Galos Mihaly Samu

Az odáig vezető út sem volt azonban unalmas. A kamion belsejében ugyanis egy hangulatos BL- történeti kiállítás, és megannyi relikvia várta a focibarátokat, akik focilegendák mezei és csukái között veszhettek el a Bajnokok Ligája világában.

A csúcspont azonban a nyitott terasz volt, ahol a hatalmas ezüst serleg állt. Hivatalosan keveseknek adatik meg, hogy

a trófea társaságában integessenek

az őket figyelő tömegnek, ezúttal ezt bárki megtehette, emlékül pedig még egy fényképet is kapott a nagy pillanatról. Megérinteni azonban szigorúan tilos. Ahogy az eseményre Desailly társául szegődő kiváló magyar játékvezető, Kassai Viktor megjegyezte

Kassai Viktornak sem kellett bemutatkoznia sem a serlegnek, sem Desaily-nak Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az eseményhez egy jótékonysági kispályás focitorna is kapcsolódik, ahol az Unicredit csapata mellett az olimpikonok, a színészek és az újságírók mérik össze a tudásukat. A torna kezdőrúgását a jelenleg Magyarországon tartózkodó legjobb futballista, azaz Marcel Desailly végezte el.

Jelentős pillanat Forrás: photo by Galos Mihaly Samu/abrakadabrafoto.com/Galos Mihaly Samu

Tizenegy kiló ezüst

A Bajnokok Ligáj trófeának nem csak eszmei értéke van, hanem súlyos pénzekben is mérhető. A trófea 1967-ben kezdte meg pályafutását még a Bajnokcsapatok Európa Kupájában, majd ugyanezt emelgethették a magasaba az 1992-ben indult Bajnokok Ligája győztesei is. A serleget egy berni ékszerész, Jörg Stadelmann tervezte, 11 kilót nyom – azaz nem könnyű a magasban lengetni – és 10 000 svájci frank (mintegy 2,85 millió forint) az értéke.

Az eredeti trófea minden évben visszakerül az UEFA székházába, a győztesek pedig a másolatot tehetik be a vitrinbe. Ez egyébként már a második serleg, lévén az elsőt 1966-ban a hatodik győzelme után megkapta a Real Madrid. A spanyolokon kívül még négy csapat – az Ajax, a Bayern München, az AC Milan és a Liverpool – őriz egy-egy az eredetivel mindenben megegyezőváltozatot a trófeatermében – ezek a csapatok tudták vagy sorozatban háromszor, vagy öt alkalommal megnyerni a BEK-et/BL- t.