Társoldalunk:

Lezuhant egy focicsapatot szállító repülő

2016.11.29. 07:17

Lezuhant kedden Kolumbiában egy utasszállító repülőgép 81 emberrel, köztük a brazil első osztályú Chapecoense labdarúgócsapat játékosaival a fedélzetén – közölték a kolumbiai hatóságok. Hatan élték túl a balesetet.

A Lamia bolíviai légitársaság Bolíviából induló járata helyi idő szerint hétfő este zuhant le a Kolumbia északnyugati részén található El Gordo hegynél, La Unión település közelében, röviddel a medellíni nemzetközi repülőtéren tervezett leszállás előtt.

Ápolók viszik hordágyon Alan Ruschel brazil labdarúgót a kolumbiai La Ceja egyik kórházában. Ruschel az első túlélő, akit kimentettek a lezuhant gép roncsai közül - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/EPA/EFE/Luis Eduardo Noriega A.

Mielőtt az Avro RJ85 típusú gép eltűnt a radarok képernyőjéről, vészjelzést adott le az elektromos rendszer meghibásodása miatt. A kolumbiai polgári repülés vezetője azt mondta: a hatóságok nem zárják ki, hogy a repülőgép a lezuhanás előtt kifogyott az üzemanyagból, erről számolt be ugyanis a balesetet túlélő egyik légiutas-kísérő. A polgári repülési adatok szerint a szerencsétlenül járt gép első útját 1999-ben teljesítette, és 2013 októbere óta van a Lamia tulajdonában. Három hete Lionel Messi és argentin csapattársai is ezzel a géppel utaztak.

A gép roncsai - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/AP/Luis Benavides

José Acevedo, a medellíni rendőrség szóvivője elmondta, hogy a roncsok közül hat túlélőt emeltek ki, de egyikük a kórházba szállítás közben meghalt. Később a kolumbiai hatóságok közölték, hogy találtak egy hatodik túlélőt is, Hélio Hermito Zampier Neto brazil focistát. A katasztrófavédelmi hatóságok szerint nem zárható ki, hogy újabb túlélőkre bukkannak.

A gépen tartózkodtak a Chapecoense brazil labdarúgócsapat játékosai is, akik a klubcsapatok regionális bajnoksága, a Copa Sudamericana döntőjének első fordulójában játszottak volna a medellíni Atlético Nacional csapata ellen. A 22 játékos a szakmai stábbal és mintegy 20 újságíróval együtt Sao Paulóból indult útnak, és a bolíviai Santa Cruz de la Sierrában szállt át a Lamia járatára.

A mostani döntőbe jutás volt az 1973-ban alapított klub történetének legnagyobb sikere. A tragédiát Neto mellett túlélte az egyik védő, Alan Ruschel, akit a La Ceja-i kórházba szállítottak, ahol tudatánál volt és beszélt is.

A túlélők között két kapus is van az O Globo című brazil és a Mi Oriente kolumbiai hírportál jelentése szerint.

Így szálltak fel a repülőre: 

Az első jelentések még arról szóltak, hogy a szerencsétlenséget sokan túlélhették, mert a gép nem gyulladt ki, amikor lezuhant. A baleset helyszínét a sűrű köd miatt egyelőre csak szárazföldi úton lehet megközelíteni.

A Conmebol dél-amerikai labdarúgó-szövetség a baleset hírére lefújta a bajnokság medellíni döntőjét, és további intézkedésig felfüggesztette a szövetség valamennyi tevékenységét. A Copa Sudamericana a kontinens második számú klubsorozata a Libertadores Kupa után.

Az áldozatok holttestét rendezik a mentőcsapatok tagjai - A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/AP/Luis Benavides

Michel Temer brazil elnök kedden együttérzését fejezte ki a Chapecoense játékosaival, hozzátartozóival és a tragédia által érintett több tucat családdal. Az államfő háromnapos gyászt hirdetett a tragédia miatt.

Állítólag ez volt az utolsó kép a baleset előtt: 

Az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint 

a csapat eredetileg egy charterjárattal ment volna a mérkőzésre,  de ezt a brazil hatóságok nem engedélyezték, ezért szálltak fel végül egy kereskedelmi repülőgépre.

Az utasszállító útközben megállt a bolíviai Santa Cruz de la Sierrában, a Viru Viru nemzetközi repülőterén. 

Medellín várostól nem messze zuhant le a repülőgép: 

A hétvégén a brazil bajnokságot a Palmeiras úgy nyerte meg, hogy a Chapecoense csapatát győzte le 1-0-ra. 

Gyászol a futballvilág

A futballvilág szereplői, klubok, játékosok, szurkolók támogatásukról és együttérzésükről biztosították a brazil Chapecoense csapatát. Elsők között nyilvánított részvétet a kolumbiai Atletico Nacional, amelynek együttesével szerdán játszotta volna története legfontosabb meccsét a Chapecoense a Copa Sudamericana döntőjében.


"Ezekben a nehéz időkben együtt érzünk az áldozatokkal, családjaikkal és barátaikkal" - írta Twitteren Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke.


A Dél-Amerika második számú kupasorozatában érdekelt döntős csapatok legnagyobb hazai riválisai, így Brazíliából a Flamengo és a Santos, Kolumbiából a Club Junior és a Millionarios is megemlékezett a szerencsétlenségről.


Az európai élklubok sem mulasztották el a részvétnyilvánítást:
"Gondolunk rátok!" - írta az Arsenal Twitter-oldala, míg az FC Barcelona támogatásáról és szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és családjaikat. A Real Madrid játékosai a keddi edzés előtt egyperces csenddel adóztak az áldozatok emlékének.


"Szomorú hírre ébredtünk ma reggel. Együtt érzünk a családokkal és barátokkal" - írta Wayne Rooney, az angol válogatott csapatkapitánya. Neymar, az FC Barcelona brazil sztárja a Chapecoense címerét tette közzé Twitter-oldalán. Michael Ballack, a német nemzeti együttes korábbi csapatkapitánya az együttérzés mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a baleset rávilágít: az ember sosincs biztonságban, bármi megtörténhet, "ezért mindig foglalkozzunk a szeretteinkkel".

A mostani döntőbe jutást korábban így ünnepelte a csapat: 

Törölték a döntőt
A Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség (Conmebol) törölte a Copa Sudamericana döntőjét a tragédiát követően. A finálé első meccsére szerdán került volna sor Medellínben. A Copa Sudamericana a kontinens második számú klubsorozata a Libertadores-kupa után.