Ronaldóék megóvták az ukránok elleni Eb-selejtezőt

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL HEADSHOT BUST SHOUTING
Portugal's forward Cristiano Ronaldo shouts during the Euro 2020 qualifying football match Portugal vs Ukraine at Luz stadium in Lisbon on March 22, 2019. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)
Vágólapra másolva!
Luxemburg és Portugália labdarúgó-szövetsége is megóvta az Ukrajna elleni Európa-bajnoki selejtezőt, mert egyaránt úgy vélik, hogy jogosulatlanul szerepelt ellenük egy brazil származású játékos.

Az európai szövetség (UEFA) jelentette az óvásokat, melyeket a másfél hete honosított Junior Moraes miatt nyújtottak be, hozzátéve, hogy fegyelmi eljárást indít az ügyben.

Junior Moraes (balra) a szabályok értelmében nem léphetett volna pályára Forrás: NurPhoto/Pedro Fiuza

A Sahtar Donyeck 31 éves csatára 2012-től Ukrajnában játszik - korábban a Metalurg Donyeckben és a Dinamo Kijevben szerepelt -, ám 2017 januárjától volt egy rövid kínai kitérője. A nemzetközi szövetség szabályai szerint pedig egy játékos akkor lehet jogosult arra, hogy másik nemzet színeiben szerepeljen, ha előtte legalább öt évet élt megszakítás nélkül az adott országban.

Ukrajna pénteken 0-0-s döntetlent játszott Portugáliában, majd hétfőn 2-1-re verte Luxemburgot. Amennyiben az ügyben az UEFA bűnösnek találja, mind a négy pontját elveszíti és a két meccset 3-0-s eredménnyel az ellenfélnek írják jóvá.