Társoldalunk:

Egy focimeccs, amin a győztes többet keres, mint egy BL-döntőn

2019.05.21. 05:57

Az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokságban, a Championshipben egy meccs maradt csak az idényből. A playoff döntőjében az Aston Villa és a Derby County találkozik majd május 27-én délután. A  feljutás mellett minimum 170 millió font (majdnem 200 millió euró) is a tétje a meccsnek. Az összecsapásnak van még egy pikantériája, a Derby menedzsere Frank Lampard, a túloldalon pedig a Chelsea egy másik korábbi legendája is ott van a szakmai stábban, John Terry Dean Smith egyik segítője.

A világ egyik legkeményebb bajnoksága

A Championship a világ egyik legkeményebb versenysorozata. 24 csapat van a ligában, közülük pedig mind a világ legjövedelmezőbb bajnokságába, a Premier League-be tart. A csapatokra minimum 46 bajnoki meccs vár, az első kettő automatikusan feljut a PL-be, a harmadiktól a hatodik helyezettig pedig playoff dönt az utolsó feljutó helyről, két kétmeccses elődöntővel, majd a döntővel a Wembley-ben, így akár 49 meccs is kellhet a feljutáshoz, plusz FA-kupa és Ligakupa meccsek is vannak a naptárban.

Jellemző adat, hogy a Premier League-ből 2018-ban kiesett Swansea, Stoke City, West Bromwich hármas egy 10. és egy 16. helyet tudott felmutatni, a WBA a playoffig jutott, de ott elvérzett az elődöntőben. Az elmúlt tíz évben a 30 kieső csapat közül mindössze kilenc jutott vissza azonnal, de a Sunderland például két év alatt két osztályt is zuhant.

A másodosztály erejét az is jól mutatja, hogy 2006 óta a feljutott 36 csapat közül 22 tudott minimum egy idényt még a PL-ben tölteni, a frissen feljutott Wolves idei hetedik helye a Premier League-ben viszont igazi kuriózumnak számít.

A bajnoki címet a Norwich City szerezte meg, 46 meccséből 27-et nyert meg.„Megmásztuk a Mount Everestet, most pedig megpróbáljuk még egyszer" – mondta szinte rögtön a bajnoki cím megnyerése után a csapat sportigazgatója, Stuart Webber.

BajnokcsapatForrás: twitter.com/NorwichCityFC

Daniel Farke csapatának végső sikere azért is különleges, mert finoman szólva sem tartozik a leggazdagabb klubok közé a Norwich. A Norwich úgy nyerte meg a bajnokságot, hogy az előző idényben mindössze a 14. lett, a klub többségi tulajdonosa, Delia Smith szerint Webber csodát tett a csapattal, és óriási szerencséjük is volt. Smith és férje, Michael Wynn-Jones évtizedek óta ott van a Norwich vezetésében, már négyszer jutottak fel közösen a Premier League-be.

Farke és Webber 2017-ben érkezett a klubhoz, utóbbi a klub első sportigazgatója lett. A csapat értékeit szinte azonnal pénzzé tették és a klub akadémiájára kezdtek támaszkodni. Webber korábban a Huddersfield csapatát is az élvonalba segítette, Norwich-ban is hasonló receptet alkalmazott. Farke személyében megint a Dortmund második csapatának edzőjét csábította el, és igazoltak pár német játékost is.

Farke és WebberForrás: twitter.com/NorwichCityFC

„Tapasztalat és sok pénz. Mindenki szerint ez kell ahhoz, hogy megnyerd a Championshipet, és szép játékkal nem lehet bajnokságot nyerni. Megannyi szabályt borítottunk ebben az idényben" – mondta Farke.

A csapat legnagyobb erőssége az ingyen igazolt finn Teemu Pukki lett, aki eleinte nem is akart az együttes játékosa lenni, végül 29 bajnoki góllal zárta az idényt.

„Amikor először hallottam a Norwich érdeklődéséről, nem igazán voltam meggyőzve. Azt hittem, a Championship a fizikai párharcokról és az ívelgetésekről szól. Stuart és az edző végül meggyőzött. Elmondták, mi lesz a szerepem a csapatban, végül igent mondtam" – mondta a finn.

A Norwich ezt megelőzően a feljutások után rögtön pénzszórásba kezdett, de ez eddig mindig visszaütött. Ezúttal a meghatározó játékosoknak mind szerződése van, nem kell 15 új játékost igazolni.

A második helyet a Sheffield United szerezte meg, ezzel pedig a másik automatikus feljutó helyet is.Chris Wilder, a csapat edzője már gyerekként is a United szurkolója volt, és már juttatott fel csapatot a negyed, a harmad és a másodosztályba is, most pedig már a Premier League-be is. Wilder 2016-ban lett a Sheffield edzője, előbb feljuttatta a csapatot a másodosztályba, két évvel később pedig már a PL-re készülhetnek.

Wilder az év menedzsere lett:

A csapat kapitánya, Billy Sharp az előző idényben 30, a feljutásban 23 góllal segítette a gárdát.

„Amikor a harmadosztályú klubhoz igazoltam, kinevettem volna azt, aki azt mondja, a Premier League-ben fogunk focizni. Amióta Wilder az edzőnk, szárnyalunk, ő a klub valaha volt legjobb edzője" – mondta Sharp

Billy Sharp (jobbra) csapatkapitányként volt a Sheffield egyik legjobbjaForrás: NurPhoto/Mark Fletcher/NurPhoto/Mark Fletcher

Wilder irányítása alatt a Sheffield United egészen új stílusban kezdett focizni, a belső védők gyakran fellépnek a támadásokat segíteni, és az sem ritka, hogy a szélső védők vannak legelöl.

"Szerintem gólt sem kaptunk kontrából, ami érdekes, tekintve, hogy volt, amikor két ember volt csak hátul. A Premier League-ben keményebben kell majd dolgoznunk, de frissességet viszünk majd a ligába. Félelem nélkül fogunk támadni" – mondta a csapat játékosa, Oliver Norwood.

Minimum 170 millió font a tét

A szakértők számításai szerint a playoff döntőjében minimum 170 millió font (61,5 milliárd forint) a tét a dicsőség mellett. A Deloitte könyvvizsgáló cég szerint egy feljutás a következő három idényre kiszámítva 170 millió fontot jelenthet, ez a tétje a május 27-i döntőnek. A feljutó a Premier League-től a következő idényben minimum 95 millió fontot kap, és ha azonnal kiesik, a következő két idényben is kap 75 milliónyi kompenzációt. Ha a csapat még egy idényt el tud tölteni a PL-ben, akkor a végösszeg már 300 millió is lehet, 200 milliós központi kifizetéssel, és 100 milliónyi kompenzációval.

Gera Zoltán a West Bromwich Albion játékosaként két idényben is szerepelt a Championshipben, 2007-ben vesztes playoff-döntőben is pályára lépett, majd egy évvel később bajnokként jutott fel a birminghami csapattal.

„Nagyon kiszámíthatatlan a Championship, bármelyik csapat legyőzheti a másikat. A jobb csapatok próbálnak játszani, de a kicsik még mindig erőből próbálják megoldani a dolgokat, gyakran ívelgetnek.

Gera Zoltán a Premier League-ben és a Championshipben is szerepelt a West Bromwich AlbionnalForrás: AFP/Glenn Campbell

A West Brommal szerencsénk volt, mert nagyon jó csapatnak számítottunk a másodosztályban. Első alkalommal nem sikerült feljutnunk, akkor egy védelmi hiba okozta a vesztünket, de egy évvel később, 2008-ban már sikerült a feljutás.

2007-ben ezzel a góllal verte a Derby a Gerával felálló WBA-t:

Nagy kerettel lehet csak nekivágni egy ekkora terhelésnek, 46 bajnokit, kupameccseket nem lehet 15 fős kerettel letudni. A játékosok között a pénz nem kerül szóba, elég motivációt jelent a lehetőség, hogy a világ egyik legjobb bajnokságában szerepelhet valaki, ezzel együtt pedig a fizetések is a Premier League-szintűek lesznek, akár a másfélszeresére is emelkedhettek a bérek, nekünk nem volt extra prémiumunk a feljutásért.

Egy playoff-döntőre nagyon fontos, hogy alaposan felkészüljenek a játékosok. A Wembley-ben 30-35 ezer saját drukker bíztatja a csapatát, sok stadionba nem is fér be ennyi néző, ez igazi fociünnep a játékosoknak. Ott a lehetőség, hogy a Premier League-be jussanak, a másik oldalon viszont ott a félelem, hogy újabb év következik a másodosztályban, van akit ez megvisel. A Premier League teljesen más, mint a Championship, más a stílus, mint a másodosztályban, jobb a játék, de a tempó a másodosztályban nagyobb. Amikor 2004-ben Angliába kerültem még lifteztek a csapatok, ma már a feljutó csapatok többsége nem esik ki egyből. 

Néztem a WBA elődöntőjét, sajnáltam, hogy kiestek, a piros lap után már érezhetően a tizenegyesekre vártak, de nem volt szerencséjük" - monda Gera Zoltán.

A tabella negyedik helyezettje, a West Brom, az ötödik Aston Villa ellen szerepelt a playoff elődöntőjében. Az első meccsen 2-1-re a Villa, a másodikon 1-0-ra a WBA nyert, így hosszabbítás, majd tizenegyesek döntöttek az Aston Villa javára.

A párharc hőse a Villa kapusa, Jed Steer lett, aki kivédte a West Brom első két tizenegyesét. Hat hónappal ezelőtt a sorban a harmadik kapus volt, kölcsönben a harmadosztályban, a Charltonban szerepelt. Januárban leigazolták a horvát kapust, Lovre Kalinicet, de a sérülése miatt visszakerült a csapatba Steer.

A bajnokság végén a kapussal tízmeccses győzelmi szériát produkált a Villa, ami kellett a playoff-helyhez.

Jed Steer lett a Villa hőseForrás: twitter.com/jedsteer

„A klubrekord, a tíz győzelem komoly eredmény, kellett ez is a playoffhoz, most már be kell fejeznünk a munkát, egy hellyel előrébb kell lépnünk, mint tavaly" – mondta Steer, miután az Aston Villa egy éve a playoff döntőjében 1-0-ra kikapott a Fulhamtől.

A másik ágon a Frank Lampard vezette Derby County nézett farkasszemet Marcelo Bielsával és a Leeds csapatával. A Leeds többek között a Villa elleni botrányos meccse után került a playoffba, korábban reális esélye volt a csapatnak a direkt feljutásra, de Bielsa a saját csapatával rúgatott gólt.

Az első meccsen a Derby hazai pályán kapott ki 1-0-ra, majd a visszavágón 4-2-re nyert Lampard csapata, ami egyben azt is jelentette, hogy a Derby lett az egyetlen olyan csapat, amely a playoffban hazai vereség után tudott döntőbe jutni.

A döntőben tehát Derby County-Aston Villa meccset rendeznek május 27-én a Wembley-ben. Frank Lampard, a County menedzsere ellenfélként csap össze John Terryvel, aki a Villánál Dean Smith segítője.

Régi barátok ha találkoznak:

A Villa egy éve 1-0-ra kapott ki a Fulhamtől, a Derby 2007-ben már megnyerte egyszer a döntőt, de 2014-ben vesztesként távozott, négyszer pedig korábban, az elődöntőben vérzett el.