Egy focimeccs, amin a győztes többet keres, mint egy BL-döntőn

481095803 Horizontal EMBRACE AMERICAN SHOT CHAMPIONS LEAGUE
Chelsea's English defender John Terry (L) celebrates their victory with Chelsea's English midfielder Frank Lampard (R) after the final whistle during the UEFA Champions League quarter final second leg football match between Chelsea and Paris Saint-Germain at Stamford Bridge in London on April 8, 2014. Chelsea won 2-0 going through to the semi-final on the away goals rule. AFP PHOTO / GLYN KIRK (Photo by GLYN KIRK / AFP)
Vágólapra másolva!
Az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokságban, a Championshipben egy meccs maradt csak az idényből. A playoff döntőjében az Aston Villa és a Derby County találkozik majd május 27-én délután. A  feljutás mellett minimum 170 millió font (majdnem 200 millió euró) is a tétje a meccsnek. Az összecsapásnak van még egy pikantériája, a Derby menedzsere Frank Lampard, a túloldalon pedig a Chelsea egy másik korábbi legendája is ott van a szakmai stábban, John Terry Dean Smith egyik segítője.

A világ egyik legkeményebb bajnoksága

A Championship a világ egyik legkeményebb versenysorozata. 24 csapat van a ligában, közülük pedig mind a világ legjövedelmezőbb bajnokságába, a Premier League-be tart. A csapatokra minimum 46 bajnoki meccs vár, az első kettő automatikusan feljut a PL-be, a harmadiktól a hatodik helyezettig pedig playoff dönt az utolsó feljutó helyről, két kétmeccses elődöntővel, majd a döntővel a Wembley-ben, így akár 49 meccs is kellhet a feljutáshoz, plusz FA-kupa és Ligakupa meccsek is vannak a naptárban.

Jellemző adat, hogy a Premier League-ből 2018-ban kiesett Swansea, Stoke City, West Bromwich hármas egy 10. és egy 16. helyet tudott felmutatni, a WBA a playoffig jutott, de ott elvérzett az elődöntőben.

Az elmúlt tíz évben a 30 kieső csapat közül mindössze kilenc jutott vissza azonnal,

de a Sunderland például két év alatt két osztályt is zuhant.

A másodosztály erejét az is jól mutatja, hogy 2006 óta a feljutott 36 csapat közül 22 tudott minimum egy idényt még a PL-ben tölteni, a frissen feljutott Wolves idei hetedik helye a Premier League-ben viszont igazi kuriózumnak számít.

A bajnoki címet a Norwich City szerezte meg, 46 meccséből 27-et nyert meg.

„Megmásztuk a Mount Everestet, most pedig megpróbáljuk még egyszer" – mondta szinte rögtön a bajnoki cím megnyerése után a csapat sportigazgatója, Stuart Webber.

Bajnokcsapat Forrás: twitter.com/NorwichCityFC

Daniel Farke csapatának végső sikere azért is különleges, mert finoman szólva sem tartozik a leggazdagabb klubok közé a Norwich.

A Norwich úgy nyerte meg a bajnokságot, hogy az előző idényben mindössze a 14. lett,

a klub többségi tulajdonosa, Delia Smith szerint Webber csodát tett a csapattal, és óriási szerencséjük is volt. Smith és férje, Michael Wynn-Jones évtizedek óta ott van a Norwich vezetésében, már négyszer jutottak fel közösen a Premier League-be.

Farke és Webber 2017-ben érkezett a klubhoz, utóbbi a klub első sportigazgatója lett. A csapat értékeit szinte azonnal pénzzé tették és a klub akadémiájára kezdtek támaszkodni. Webber korábban a Huddersfield csapatát is az élvonalba segítette, Norwich-ban is hasonló receptet alkalmazott. Farke személyében megint a Dortmund második csapatának edzőjét csábította el, és igazoltak pár német játékost is.

Farke és Webber Forrás: twitter.com/NorwichCityFC

„Tapasztalat és sok pénz. Mindenki szerint ez kell ahhoz, hogy megnyerd a Championshipet, és szép játékkal nem lehet bajnokságot nyerni. Megannyi szabályt borítottunk ebben az idényben" – mondta Farke.

A csapat legnagyobb erőssége az ingyen igazolt finn Teemu Pukki lett, aki eleinte nem is akart az együttes játékosa lenni, végül 29 bajnoki góllal zárta az idényt.

„Amikor először hallottam a Norwich érdeklődéséről, nem igazán voltam meggyőzve. Azt hittem, a Championship a fizikai párharcokról és az ívelgetésekről szól. Stuart és az edző végül meggyőzött. Elmondták, mi lesz a szerepem a csapatban, végül igent mondtam" – mondta a finn.

A Norwich ezt megelőzően a feljutások után rögtön pénzszórásba kezdett, de ez eddig mindig visszaütött. Ezúttal a meghatározó játékosoknak mind szerződése van, nem kell 15 új játékost igazolni.

A második helyet a Sheffield United szerezte meg, ezzel pedig a másik automatikus feljutó helyet is.

Chris Wilder, a csapat edzője már gyerekként is a United szurkolója volt, és már juttatott fel csapatot a negyed, a harmad és a másodosztályba is, most pedig már a Premier League-be is. Wilder 2016-ban lett a Sheffield edzője, előbb feljuttatta a csapatot a másodosztályba, két évvel később pedig már a PL-re készülhetnek.

Wilder az év menedzsere lett:

A csapat kapitánya, Billy Sharp az előző idényben 30, a feljutásban 23 góllal segítette a gárdát.

„Amikor a harmadosztályú klubhoz igazoltam, kinevettem volna azt, aki azt mondja, a Premier League-ben fogunk focizni. Amióta Wilder az edzőnk, szárnyalunk, ő a klub valaha volt legjobb edzője" – mondta Sharp

Billy Sharp (jobbra) csapatkapitányként volt a Sheffield egyik legjobbja Forrás: NurPhoto/Mark Fletcher/NurPhoto/Mark Fletcher

Wilder irányítása alatt a Sheffield United egészen új stílusban kezdett focizni, a belső védők gyakran fellépnek a támadásokat segíteni, és az sem ritka, hogy a szélső védők vannak legelöl.

"Szerintem gólt sem kaptunk kontrából, ami érdekes, tekintve, hogy volt, amikor két ember volt csak hátul. A Premier League-ben keményebben kell majd dolgoznunk, de frissességet viszünk majd a ligába. Félelem nélkül fogunk támadni" – mondta a csapat játékosa, Oliver Norwood.

Minimum 170 millió font a tét

A szakértők számításai szerint a playoff döntőjében minimum 170 millió font (61,5 milliárd forint) a tét a dicsőség mellett.

A Deloitte könyvvizsgáló cég szerint egy feljutás a következő három idényre kiszámítva 170 millió fontot jelenthet,

ez a tétje a május 27-i döntőnek. A feljutó a Premier League-től a következő idényben minimum 95 millió fontot kap, és ha azonnal kiesik, a következő két idényben is kap 75 milliónyi kompenzációt. Ha a csapat még egy idényt el tud tölteni a PL-ben, akkor a végösszeg már 300 millió is lehet, 200 milliós központi kifizetéssel, és 100 milliónyi kompenzációval.

Gera Zoltán a West Bromwich Albion játékosaként két idényben is szerepelt a Championshipben, 2007-ben vesztes playoff-döntőben is pályára lépett, majd egy évvel később bajnokként jutott fel a birminghami csapattal.

„Nagyon kiszámíthatatlan a Championship, bármelyik csapat legyőzheti a másikat. A jobb csapatok próbálnak játszani, de a kicsik még mindig erőből próbálják megoldani a dolgokat, gyakran ívelgetnek.

Gera Zoltán a Premier League-ben és a Championshipben is szerepelt a West Bromwich Albionnal Forrás: AFP/Glenn Campbell

A West Brommal szerencsénk volt, mert nagyon jó csapatnak számítottunk a másodosztályban. Első alkalommal nem sikerült feljutnunk, akkor egy védelmi hiba okozta a vesztünket, de egy évvel később, 2008-ban már sikerült a feljutás.

2007-ben ezzel a góllal verte a Derby a Gerával felálló WBA-t:

Nagy kerettel lehet csak nekivágni egy ekkora terhelésnek, 46 bajnokit, kupameccseket nem lehet 15 fős kerettel letudni.

akár a másfélszeresére is emelkedhettek a bérek, nekünk nem volt extra prémiumunk a feljutásért.

Egy playoff-döntőre nagyon fontos, hogy alaposan felkészüljenek a játékosok. A Wembley-ben 30-35 ezer saját drukker bíztatja a csapatát, sok stadionba nem is fér be ennyi néző, ez igazi fociünnep a játékosoknak. Ott a lehetőség, hogy a Premier League-be jussanak, a másik oldalon viszont ott a félelem, hogy újabb év következik a másodosztályban, van akit ez megvisel. A Premier League teljesen más, mint a Championship, más a stílus, mint a másodosztályban,

Amikor 2004-ben Angliába kerültem még lifteztek a csapatok, ma már a feljutó csapatok többsége nem esik ki egyből.

Néztem a WBA elődöntőjét, sajnáltam, hogy kiestek, a piros lap után már érezhetően a tizenegyesekre vártak, de nem volt szerencséjük" - monda Gera Zoltán.

A tabella negyedik helyezettje, a West Brom, az ötödik Aston Villa ellen szerepelt a playoff elődöntőjében. Az első meccsen 2-1-re a Villa, a másodikon 1-0-ra a WBA nyert, így hosszabbítás, majd tizenegyesek döntöttek az Aston Villa javára.

A párharc hőse a Villa kapusa, Jed Steer lett, aki kivédte a West Brom első két tizenegyesét. Hat hónappal ezelőtt a sorban a harmadik kapus volt, kölcsönben a harmadosztályban, a Charltonban szerepelt. Januárban leigazolták a horvát kapust, Lovre Kalinicet, de a sérülése miatt visszakerült a csapatba Steer.

A bajnokság végén a kapussal tízmeccses győzelmi szériát produkált a Villa, ami kellett a playoff-helyhez.

Jed Steer lett a Villa hőse Forrás: twitter.com/jedsteer

„A klubrekord, a tíz győzelem komoly eredmény, kellett ez is a playoffhoz, most már be kell fejeznünk a munkát, egy hellyel előrébb kell lépnünk, mint tavaly" – mondta Steer, miután az Aston Villa egy éve a playoff döntőjében 1-0-ra kikapott a Fulhamtől.

A másik ágon a Frank Lampard vezette Derby County nézett farkasszemet Marcelo Bielsával és a Leeds csapatával. A Leeds többek között a Villa elleni botrányos meccse után került a playoffba, korábban reális esélye volt a csapatnak a direkt feljutásra, de Bielsa a saját csapatával rúgatott gólt.

Az első meccsen a Derby hazai pályán kapott ki 1-0-ra, majd a visszavágón 4-2-re nyert Lampard csapata, ami egyben azt is jelentette, hogy a Derby lett az egyetlen olyan csapat, amely a playoffban hazai vereség után tudott döntőbe jutni.

A döntőben tehát Derby County-Aston Villa meccset rendeznek május 27-én a Wembley-ben. Frank Lampard, a County menedzsere ellenfélként csap össze John Terryvel, aki a Villánál Dean Smith segítője.

Régi barátok ha találkoznak:

A Villa egy éve 1-0-ra kapott ki a Fulhamtől, a Derby 2007-ben már megnyerte egyszer a döntőt, de 2014-ben vesztesként távozott, négyszer pedig korábban, az elődöntőben vérzett el.