Társoldalunk:

Futball-láz Litvániában, őrület lesz a Fradi-meccsen

2019.08.22. 12:22

A Ferencváros a Suduva otthonában lép pályára csütörtök este héttől az Európa-liga playoff-körében, Litvániában, és a hírek szerint először lesz telt ház a Suduva meccsén. Nem csoda, hiszen litván csapat még sosem ért el ez európai kupák csoportkörébe. A Fradinak is óriási a tét, a zöld-fehérek legutóbb 2004-ben játszhattak az UEFA Kupa csoportkörében.

Kiküldött munkatársunk jelenti Marijampoléból.

Litvániában fociláz van! Ezt állítja egy litván újságíró, akivel szerda este beszélgettünk. A kolléga szerint soha nem volt ekkora őrület Litvániában klubcsapat körül, igaz, egyelőre mi ebből nem érzünk semmit, de erről majd egy kicsit később.

A Ferencváros csapata szerda este már a meccs helyszínén, az ARVI Arénában edzett, Marijampoléban.

Háttérben a fedett pályaForrás: Origo

A Suduva stadionján nem feltétlenül látszik, de 2008-ban adták át, egy évvel később pedig tovább bővítették, jelenleg 6500 néző fér el benne.

Az ARVI Aréna főlelátójaForrás: Origo

A stadion környékén van több füves edzőpálya és egy teljesen fedett focipálya is, ami egy hangárszerű épületben van. A kemény balti telek alatt sem áll meg az élet, lehet edzeni a csarnokban.

A stadion annak ellenére, hogy fiatal, nem túl modern. Tetőt például csak a főlelátó kapott, A VIP-helyeket pedig csak egy kis műbőr-párna különbözteti meg az átlagos ülőhelyektől.

Kicsi, de mégis mekkora különbség, VIP és nem VIPForrás: Origo

Mantas Krasnickas, egy litván újságíró szerint soha nem látott futball-láz van Litvániában, de azért a kosárlabdát nem fogja egyhamar lenyomni a labdarúgás.

Mekkora az őrület most Litvániában?
Nagyon nagy. Zsinórban harmadik éve érte el a Suduva a playoff-kört az Európa-ligában. Tavaly is nagy volt az érdeklődés, de nem akkora, mint idén. Már kedden elkelt minden jegy a Ferencváros elleni meccsre, a klub történelmében ez az első eset, hogy teljesen telt ház lesz. Ráadásul ez lehet az első alkalom, hogy litván csapat az európai csoportkörben szerepelhet.  Egész Litvánia lázban ég, sokan jönnek a meccsre, és nem csak Marijampoléból. Most mindenki egy kicsit Suduva-szurkoló Litvániában.

A Suduva most a legnépszerűbb csapat Litvániában?
Igen, egyértelműen, most mindenki nekik szurkol.

A kosárlabdát meg tudja közelíteni a Suduva sikere?
Még mindig a kosárlabda az elsőszámú sport Litvániában, mindenki megőrül érte. A litván foci nem éppen világszínvonalú. A válogatott valahol a 130. hely körül van a világranglistán, erre azért nem lehet büszke az ország, de a Suduvára most annál inkább. Mindenki boldog a csapat sikere miatt, ez az egyetlen ütőképes csapat most Litvániában.

A címerem, a csapatomForrás: Origo

Hogy lett a Suduva ennyire jó csapat?
Lépésről lépésre haladt a Suduva. Korábban a Zalgiris volt az ország legjobb csapata, hosszú éveken keresztül szinte verhetetlen volt, de a Suduva folyamatosan lépdelt előre. Előbb harmadik, majd második helyek, de a kemény munka kifizetődött, most pedig a Suduva a legjobb csapat, zsinórban két bajnoki címmel és nemzetközi kupaszereplésekkel.

A múlt nagy sikerei díszítik a folyosókatForrás: Origo

Vannak olyan litván tehetségek, akikre érdemes figyelni?
A Suduvában játszik a 20 éves Paulius Golubickas, ő pont hétfőn lett 20 éves, de már a csapat erőssége. A Ferencváros ellen azonban nem fog pályára lépni sérülés miatt. Ha még valakit ki kellene emelnem, akkor a Zalgiris játékosát, a 19 éves Matas Vareikát mondanám.

Krasnickas szerint a Suduvának hatalmas szerencséje volt a Maccabi elleni visszavágón, két kapufát is lőttek az izraeliek, és a két góljuk két lövésből, két megpattanó lövésből jött össze, de egy kettős győzelmet ritkán kell megmagyarázni.

A jobb alsó sarokban - ennyit ért a címlapon az esti meccsForrás: Origo

Vladimir Cheburint, a Suduva vezetőedzőjét is sikerült megszólaltatnunk. A kazah szakember szerint közel azonos eséllyel kezdi a párharcot a két csapat.

"Nagyon örülünk, hogy az Európa-ligában már itt tartunk, hosszú út vezetett idáig. A párharcot hasonló esélyekkel kezdi a két csapat. Alaposan felkészültünk, nagyon várjuk már a meccset. Hazai pályán támadni szeretnénk és gólokat szerezni, a többi majd a pályán kiderül. Az, hogy tele lesz a stadion, csak újabb motivációt jelent nekünk, remélem, plusz erőt is ad majd a játékosoknak ez a tény. Örülök, hogy egyre többen érdeklődnek irántunk. A Ferencváros kiegyensúlyozott, erős csapat. Jól védekezik, és keményen támad, ezért nehéz meccsre számítok. A Ferencváros játéka a magyar és az ukrán foci keveréke, kemény játék párosul a technikai képzettséggel. A magyar bajnok ellen megpróbáljuk megtenni az utolsó lépést. Sok tapasztalatot szereztünk a selejtezők során, kemény ellenfelek ellen" - mondta Cheburin.

Belül a kosárlabdát is megelőzte az esti meccsForrás: Origo

A csapat horvát védője, Andro Svrljuga szerint történelmi lehetőség előtt áll a Suduva.

"Egész héten keményen dolgoztunk, készen áll a csapat a Ferencváros elleni meccsre. Harmadszor vagyunk a playoffban, talán a 3-as szerencsét hoz majd. Kemény ellenfél a Ferencváros, talán esélyesebb is, de mindent meg fogunk tenni a továbbjutásért, aztán majd meglátjuk, mire lesz elég. Ez a párharc első meccse, meg kell próbálnunk nyerni, de ha nem nyerünk, akkor sem engedhetünk gólokat az ellenfélnek. Okosan kell játszanunk, mert ez csak az első felvonás, reméljük, a továbbjutás csak a második meccsen dől majd el. Történelmi pillanat a telt ház a csapat és az egész ország történetében. Nem vagyunk nagy csapat, a pályafutásunkban nagyon komoly mérföldkő lenne egy csoportkörös szereplés, és egy ilyen kis ország számára is.  A Maccabi ellen sem mi voltunk az esélyesek, de egyszer már sikerült, miért ne sikerülhetne újra?"

A Suduva-Ferencváros mérkőzést magyar idő szerint csütörtök este 19.00 órától rendezik. A meccset az Origo élőben közvetíti.