Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája 2020-as csoportköre természetesen ugyanúgy, ahogy az egész világ ebben a naptári évben különlegesre sikerült. Azt már megszokhattuk, hogy a csoportkörben viszonylag ritka a nagy szenzáció, de a különleges körülmények között azért akadtak meglepetések. Az igazi, nagy küzdelmek majd tavasszal következnek.

A koronavírus miatt nem volt egyszerű a rendezés és a lebonyolítás sem a Bajnokok Ligájában, pláne úgy, hogy az előző kiírás csak augusztus végén ért véget, miközben már az új kiírás selejtezői is elkezdődtek. A selejtezőket gyakorlatilag egy hónap alatt lebonyolította az UEFA, egymeccses párharcokkal, majd oda-visszavágós playoff-meccsekkel. A csoportkört is gyorsan letudták idén a Bajnokok Ligájában, az október végi kezdés után december elején már ismert volt az a 16 csapat, amely továbbjutott a tavaszi folytatásba.

Két csoport kivételével talán mindenki biztosra mehetett és előre meg lehetett nagy biztonsággal tippelni a két továbbjutó kilétét, a B és a H jelű négyes lett a két igazi halálcsoport, ahol végül szégyenben is maradt két nagyágyú.

A csoportok tehát így néztek ki a sorsolás után:

Magyarok a Bajnokok Ligájában

A sorsolás magyar szempontból is rég nem látott izgalmakat hozott, ugyanis hosszú idő után a Ferencvárosnak köszönhetően magyar csapat is érdekelt volt a sorsolásnál, de Gulácsi Péter és Willi Orbán miatt a Lipcsének és Szoboszlai Dominik miatt a Salzburgnak is lehetett szorítani, Lőw Zsolt miatt pedig a Paris Saint-Germain meccseit lehetett adott esetben figyelemmel kísérni.

A Ferencváros négy selejtezőkört túlélve jutott el újra a Bajnokok Ligája főtáblájáig. A zöld-fehérek legutóbb 25 évvel ezelőtt szerepelhettek a csoportkörben és nem mondhatni, hogy könnyű csoportba került volna Szergej Rebrov csapata.

A Ferencváros bravúros döntetlent játszott az ukrán Dinamo Kijev csapatával Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Európa-liga tavalyi csoportköre után a BL-ben már kapott igazi sztárcsapatot a Fradi, más kérdés, hogy a koronavírus miatt sajnos kevesebb ember láthatta testközelből a világsztárokat, mint azt egy „békeévben" lehetett volna. Ennek ellenére

az, hogy a Ferencváros csoportjában került ismét szembe egymással Cristiano Ronaldo és Lionel Messi, külön emlékezetessé teszi ezt a négyest.

A Fradi szerepléséről röviden annyit lehet elmondani, hogy helytállt a magyar bajnok. A Barcelona elleni hazai és a Dinamo elleni idegenbeli meccset kivéve mindig lőtt gólt, a Juventus otthonában sokáig pontszerzésre állt a Ferencváros, a Dinamo Kijev ellen pedig kétgólos hátrányból felállva mentett pontot a Groupama Arénában, aminek köszönhetően az utolsó játéknapra is maradt esélye a harmadik helyre és a tavaszi folytatásra az Európa-ligában. A Fradi helyenként jobb is volt, mint a Dinamo, de az ukránok végül 1-0-ra nyertek, így ők várhatják a sorsolást az El tavaszi meccseire.

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi az utolsó csoportkörben találkozhatott újra hosszú évek után a pályán - a Fradi BL-csoportjában Forrás: AFP/Josep Lago

Az elmúlt két év kiváló nemzetközi szereplésének köszönhetően egyébként a Ferencváros a legfrissebb csapatrangsorban a 112. helyen áll, ami azt is jelenti, hogy Szergej Rebrov csapata több mint 200 helyet lépett előre 2017 óta. A selejtezők sorsolásánál fontos UEFA-együtthatót illetően a nyári 9-es értékről 13,5-re lépett előre a zöld-fehér csapat.

A csoportot végül a Juventus nyerte a Barcelona előtt úgy, hogy Cristiano Ronaldo két góljának is köszönhetően az olaszok 3-0-ra nyertek Spanyolországban.

A magyar szurkolóknak Szoboszlai Dominik miatt is érdemes volt bekapcsolniuk a tévét. A magyar válogatott és a Salzburg sztárja sorsdöntő tizenegyesekkel jutatta csapatát a csoportkörbe a Maccabi Tel-Aviv ellen és a legjobbak között sem vallott szégyent Európa egyik legnagyobb tehetsége, sőt.

A 25 millió eurós kivásárlási árral rendelkező Szoboszlai Európa legjobbjai ellen is bizonyíthatott, ugyanis a Lokomotiv Moszkva mellett az Atlético Madrid és a címvédő Bayern Münchennel került egy csoportba az osztrák bajnok.

Szoboszlai gólja a Lokomotiv ellen:

Szoboszlai első két meccsén rögtön két gólt szerzett, hazai pályán az oroszok ellen lőtt bombagólt, majd Madridban vette be Jan Oblak kapuját, amit azért nem sokan mondhatnak el magukról. Az utolsó körben is volt még esély a továbbjutásra, ha hazai pályán nyert volna a Salzburg az Atlético ellen, akkor előbbi a BL-ben, utóbbi az El-ben folytathatta volna, de Szoboszlai két nagy helyzetet is elpuskázott, így marad a tavaszi El-folytatás. Legalábbis a Salzburgnak, mert könnyen lehet, hogy Szoboszlai Dominik akkor már nem az osztrák csapat sikeréért küzd majd, de ez legkésőbb január végéig kiderül majd.

Szoboszlai Dominik az Atlético Madrid ellen lőtt gólja után Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A csoportot végül nagyon simán, veretlenül nyerte a címvédő Bayern München.

Megmenekült a Real Madrid lebőgött az Inter

A B csoportban az utolsó kör előtt még hihetetlen izgalmak voltak. A Borussia Mönchengladbach (8 pont) és a Sahtar Donyeck (7) állt továbbjutó helyen, de még az utolsó meccsek előtt is inkább a Real Madrid (7) és az Internazionale (5) továbbjutását várta mindenki, nem is alaptalanul.

A Real a saját helyzetét tette nehézzé, miután kikapott az első körben hazai pályán a Sahtar csapatától, majd a visszavágót is az ukránok nyerték. A németek elleni meccsre visszatérhetett Sergio Ramos, akivel a fedélzeten mindig más a Real játéka.

Sergio Ramos és Karim Benzema még mindig a két legfontosabb játékosa a Real Madridnak Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A Real Madrid a Bajnokok Ligája fennállása óta először eshetett volna ki a csoportkörben, de Zinédine Zidane csapata nem hagyta, hogy mindenki rajta röhögjön majd, Karim Benzema két góljával nyert a Real és meg is nyerte a csoportját. Benzema ezzel a két góllal feljött Cristiano Ronaldo és Messi mögé. Az aktív játékosok közül csak ők lőttek minimum 50 gólt a Bajnokok Ligája csoportmeccsein.

A Real Madrid és szép sorozatot folytatott, története során eddig a BL mind a 29 csoportköréből továbbjutott, a korábban létezett második csoportkört is ideértve.

Ikonikus jelenetté vált, ahogy a 'Gladbach játékosai a lefújás után még nézték az Inter meccsét, amelyet később fújtak csak le.

Az Internek nyernie kellett volna (úgy, hogy nem lesz döntetlen a madridi meccs) és akkor biztos lett volna a továbbjutás, de

Antonio Conte nem tudott átlépni saját árnyékán.

Az Inter nem tudott gólt szerezni a Sahtar ellen, a 0-0 pedig azt jelentette, hogy a milánói csapat kiesett és története során először végzett a csoportja utolsó helyén a BL-ben.

A 89. percben Lukaku mentett akaratlanul Alexis fejese után:

Antonio Conte edzői pályafutása során még sosem jutott tovább a negyeddöntőnél a Bajnokok Ligájában és most zsinórban másodszor esett ki a milánói csapattal a csoportkörből, de most az Európa-ligás folytatás is biztosan elmarad.

Magyar sikerek a másik halálcsoportban

A Manchester United legalább az Európa-ligában folytathatja majd a tavaszi szereplést, de ez most senkit nem vigasztal Ole Gunnar Solskjaer csapatában és a szurkolók közül sem sokan boldogok ettől a ténytől.

Pedig nem így indult a csoportkör, nagyon nem.

A Manchester United szurkolói két fordulót követően optimistán viccelődtek, hogy vajon tényleg így fest egy halálcsoport?

Solskjaer csapata előbb 2-1-re nyerni tudott Párizsban, a legutóbbi döntős PSG otthonában, majd a második körben a legutóbbi elődöntős Lipcse kapott egy ötöst az Old Traffordon.


Majd jött a harmadik kör, a Manchester United 2-1-re kikapott a Basaksehir otthonában, sokak szerint az elsősorban itt elhagyott három pont okozta végül a csapat vesztét. A törökök ezt leszámítva pontot sem tudtak szerezni a csoportban.

Néhány jó teljesítmény után rendre úgy tűnik, nagy a kabát a norvég menedzserre Forrás: AFP/Clive Brunskill

Az utolsó előtti fordulóban a PSG tudott nyerni az Old Traffordon. Ez a meccs Fred piros lapjáról és a United elpuskázott lehetőségeiről marad emlékezetes, de a lényeg, hogy így az utolsó kör előtt a PSG, a United és a Lipcse is kilenc ponttal állt.

Az utolsó fordulóban Gulácsi Péter és Willi Orbán is kezdőként kapott szerepet a manchesteriek ellen, a németek pedig 13 perc alatt már 2-0-ra vezettek, de ez nyugodtan lehetett volna több is. A Manchester teljesen szétesett, pedig a szezon addigi legfontosabb meccsén lépett pályára. Végül hiába kapott ki „csak" 3-2-re, egy tizenegyesből és egy szöglet utáni fejest követő megpattanó labdából tudott szépíteni.

A teljesség igényéhez még hozzátartozik az is, hogy Gulácsi még bemutatott egy szép védést a hosszabbítás pillanataiban, a 3-3 pedig már az angolok továbbjutását jelentette volna, és akkor egy újabb nagy manchesteri visszatérésről beszélhetnénk most, de nem így lett.

A magyar válogatott Gulácsi Péter és Willi Orbán között a vesztes kapitány, Harry Maguire Forrás: AFP/Annegret Hilse

A másik utolsó körös meccs is emlékezetes lett. A PSG-Basaksehir meccs a román negyedik bíró „negruzása" miatt szakadt félbe és egy nappal később lehetett csak befejezni. Neymar három, Mbappé két gólt lőtt a törököknek, amivel mindketten rekorderek lettek. A brazil azzal, hogy egyedüliként szerzett a BL-ben két csapatban is legalább 20 gólt, a francia pedig Messi rekordját adta át a múltnak, ő lett a legfiatalabb, aki elérte a 20-as határt.

A PSG tehát 5-1-re nyert, így 12-12 ponttal lépett tovább a francia és a német csapat, a United pedig megrekedt kilenc ponttal, így első angol cspatként hullott ki úgy, hogy négy forduló után már kilenc pontot tudott szerezni.

A többi csoportot illetően a D-ben az Atalanta az Ajax otthonában nyert az utolsó körben, így biztosította be a továbbjutását a Liverpool mögött, míg az F-ben a Lazio izgulhatott kicsit a Brugge elleni 0-0 végéig, de így nekik is meglett a második hely a Dortmund mögött.

Ami a továbbjutókat illeti, tovább nyílik az olló a topligák csapatai és a többiek között, ezúttal csak a Porto tudott beleszólni a "nagyok" dolgába.

A nyolcaddöntőket december 14-én sorsolják majd ki. Kiemeltként várja a sorsolást a Bayern München, a Real Madrid, a Manchester City, a Liverpool, a Chelsea, a Borussia Dortmund, a Juventus és a Paris Saint-Germain.

Nem kiemeltként lesz ott a sorsoláson az Atlético Madrid, a Borussia Mönchengladbach, a Porto, az Atalanta, a Sevilla, a Lazio, a Barcelona és a Lipcse.

Egy kiemelt kap majd egy nem kiemelt csapatot, azonos országban szereplő és azonos csoportból továbbjutott csapatok nem kaphatják majd egymást.

A csoportkör érdekességei, rekordjai

  • A Manchester City egyetlen gólt kapott a csoportkörben, amivel több csapat rekordját is beállította. Kapott gól nélkül még soha nem zárt csapat csoportkört a BL-ben.
  • A Barcelona szintén rekordot állított be azzal, hogy 15 szerzett ponttal nem tudta megnyerni a csoportját.
  • A Marseille kevésbé lehet büszke a rekordjára: sorozatban 13 meccset vesztett el a BL-ben. A sorozat még 2012-ben kezdődött és decemberben ért véget, amikor a francia csapat 2-1-re nyert az Olympiakosz ellen.
  • Olivier Giroud lett a legidősebb játékos, aki legalább három gólt szerzett egy meccsen a BL-ben, mióta így hívják a sorozatot. A Sevilla ellen 34 évesen és 63 naposan lőtt négy gólt a francia csatár.
  • A Real Madrid brazilja, Vinícius Júnior lett a BL történetének leggyorsabb csereként beállt gólszerzője, 14 másodperccel a pályára küldése után lőtt gólt.
  • A Borussia Dortmund játékosa, Youssoufa Moukoko lett a sorozat legfiatalabb játékosa, a Zenit ellen 16 évesen és 18 naposan léphetett pályára.
  • Mircea Lucescu, a Dinamo Kijev edzője lett a sorozat legidősebb trénere a Ferencváros elleni meccsen 75 évesen és 132 naposan.
  • Stéphanie Frappart lett az első női játékvezető, aki BL-meccsen szerepelhetett, a Juventus-Dinamo Kijev meccset vezette.