Társoldalunk:

Top edzőkkel veszett össze és a FIFA-t is támadja a labdarúgás sztárügynöke

2021.02.24. 10:59

A futballvilág leghíresebb játékosügynöke, Mino Raiola a BBC Sportnak adott interjújában őszintén beszélt Erling Haalandról, a futballt érintő gazdasági problémákról és a játékosügynökökre vonatkozó korlátozásokról.

A "szuperügynök", Mino Raiola a futballvilág legbefolyásosabb és egyben legmegosztóbb szereplőjévé vált az elmúlt években. Ügyfelei között olyan világsztárok szerepelnek, mint Paul Pogba, Zlatan Ibrahomivic, Marco Verratti vagy éppen Erling Haaland.

A koronavírus-járvány megjelenése egy váratlan pénzügyi válságot teremtett a sportvilágban, ezért egyre nagyobb figyelem irányul a sportügynökökre, és azokra a hatalmas összegekre, amelyeket egy-egy játékos átigazolása után megkeresnek.

A BBC Sportnak adott interjújában a holland és olasz állampolgársággal is rendelkező szakember őszintén beszélt munkájáról, ügyfeleiről és a játékosügynököket érintő szabályozásokról.

A rendkívüli tehetségek számára mindig lesz hely" - mondta Raiola a Borussia Dortmund 20 éves táamdójáról, Erling Haalandról.

"Természetesen mindenki úgy tekint Erlingre, mint a jövő nagy futballsztárjára, hiszen amit jelenleg csinál, azt az ő korában nagyon nehéz elvégezni. Ő lesz a következő évtized egyik csillaga. Ibrahimovic, Ronaldo, Messi már olyan korban van, amikor sokan azt kérdezgetik, meddig élvezhetjük még a játékukat" - tette hozzá.

Raiola szerint Haaland előtt fényes jövő állForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Raiola Haaland átigazolásával kapcsolatban azt is elmondta, legfeljebb tíz futballklub engedheti meg magának, hogy megvásárolja, ebből a tízből négy pedig Angliában van.

Nem hiszem, hogy létezik a világon olyan sportigazgató, aki azt mondaná egy ilyen játékosra, hogy nem kell neki. Ez olyan lenne, mintha egy Forma-1-es csapatot nem érdekelne Lewis Hamilton" - fűzte hozzá Raiola.

Az 53 éves üzletember decemberben, a Manchester United sorsdöntő BL-csoportmérkőzése előtt markáns véleményt fogalmazott meg az angol csapat sztárjáról, Paul Pogbáról. Raiola szerint a francia középpályás ideje lejárt az Old Traffordon.

Csak véleményt nyilvánítottam, nem akartam problémát okozni" - mondta. "Azért a nagy játékosok és edzők nem bizonytalanodnak el attól, amit Mino Raiola mond. De tudom, hogy a szavaimmal sokszor felháborodást keltek. Ha elmondom a véleményemet, Angliában, abból sokszor csak a baj van" - közölte Raiola, aki szókimondó természete miatt Sir Alex Fergusonnal, Pep Guardiolával és Jürgen Kloppal is összetűzésbe kevererdett már.

Amikor Paul Pogba 2016-ban a Juventusból a Manchester Unitedhez szerződött, akkori világrekordnak számító 89 millió fontért, Raiola állítólag 41 millió fontot keresett azon az egy üzleten, és ezért rengeteg támadás érte. A holland-olasz játékosügynök úgy véli, neki csupán az a feladata, hogy a lehető legjobb üzleteket kösse, és a vele szemben megfogalmazott kritikák sokszor túlzóak és igazságtalanok.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség új szabályozásokat vezetett be idén, amelynek értelmében az ügynökök által az átigazolásokból megkeresett összegek nyilvánosságra kerülnek. 

Raiola - aki a vezető ügynökök és játékosaik érdekeinek képviseletére létrehozott Labdarúgó Fórum elnöke - hevesen ellenzi a FIFA törekvéseit. Szerinte az ügynökök elleni támadásokat a FIFA a saját problémáinak elrejtésére használja.

Mino Raiola kemény kritikával illette a FIFA-tForrás: AFP/Valery Hache

Azt hiszem, ebből a végén bírósági ügy lesz. Nem azt mondjuk, hogy tökéletesek vagyunk, de a tevékenységünket a FIFA nem szabályozhatja" - mondta Raiola.

A játékosügynök felszólalt az angol másod- és harmadosztályban megjelenő fizetési korlát kapcsán, majd örömmel nyugtázta, amikor végül ezt elvetették.

Nincsen fizetési korlát a vezérigazgatók, a cégvezetők, a színészek és a bankárok számára sem. Tehát miért kellene határt szabni a futballisták tehetségének?" - tette fel a kérdést Raiola.

Raiola szerint egyébként a futballvilág pénzügyi problémái a világjárvány előtt is jelen voltak, és át kellene vizsgálni az egész rendszert, hiszen a klubok ellehetetlenítése helyett a cél az lenne, hogy kölcsönösen segítsenek egymásnak, és stabilabb környezetet teremtsenek a tartalékaik kiépítéséhez.