Vágólapra másolva!
A 2022-es katari labdarúgó világbajnokság selejtezőinek harmadik fordulójában az Európa-bajnok Portugália egy a vártnál sokkal keményebb meccsen harcolta ki a győzelmet Luxemburgban, miközben Hollandia és Belgium kényelmesen rúgott hét, illetve nyolc gólt, előbbi Gibraltárnak, utóbbi Fehéroroszországnak. Norvégia megszerezte az első győzelmét, de Montenegróban megint csak nem Erling Haaland volt a hős, míg Oroszország két győztes meccs után először kapott ki, úgy, hogy az őket legyőző szlovák válogatott győztes gólját a Ferencvárosban futballozó Robert Mak szerezte.

Az A csoportban a kis híján botrányba fulladó belgrádi találkozó után a Cristiano Ronaldo vezette portugálok az ellen a Luxemburg ellen igyekeztek magabiztos győzelemmel javítani, amelyik az előző fordulóban óriási meglepetésre idegenben győzte le Írországot.

Az első félórában nem sok különbség látszott a két csapat között, a portugáloknak rettenetesen meg kellett küzdeniük minden labdáért, miközben a hazai csapat is el-eljutott Anthony Lopes kapujáig. Sőt, a 30. percben Sinani beadását az írek elleni győztes gólt szerző Gerson Rodrigues csúsztatta a portugál kapuba.

A portugálok a gól után már valóban komoly mezőnyfölényben játszottak, de Anthony Moris kapus kétszer is hatalmasat védett, mindkétszer Renato Sanches került helyzetbe. A szünet előtt aztán csak megszületett az egyenlítő gól: Pedro Neto beadását a szerbek ellen gólt fejes gólt szerző Diogo Jota bólintotta a hazai kapuba. Fordulás után Ronaldo is megszerezte az első gólját a sorozatban, amivel már a portugálok vezettek.

A 78. percben ezúttal les miatt vett el a játékvezető egy gólt Ronaldótól, aki most higgadtan fogadta a döntést, két perccel később pedig a csereként beálló Joao Palhinha egy szöglet utáni fejessel eldöntötte a mérkőzést.

Az E csoportot a csehekkel holtversenyben vezető, a világranglista élén álló Belgium különösen a támadósort illetően meglehetősen tartalékosan kezdett az utóbbi időben valóban nem sokat mutató fehéroroszok ellen.

Sokat nem is kellett várni az első hazai gólra, a 14. percben Michy Batshuayi szerezte meg a vezetést, három perccel később pedig Hans Vaneken is betalált – gyorsan el is dőlt a mérkőzés. Ezt követően már csak a gólkülönbség volt a kérdés, a belgák végül nyolc rúgott gólnál álltak meg.

A walesieknél a házirend megsértése miatt hazaküldött focisták, és Gareth Bale-nek a válogatottól történő esetleges visszavonulása adott témát, ami nem a legjobb előjel volt a nagyon masszív csehekkel szemben. A gól nélküli félidő után a 49. percben Patrick Schick kapott piros lapot, miután a cseh csatár megütötte Connor Robertset.

A hajrára felforrósodtak az események: előbb Roberts is kapott egy piros lapot, majd a Manchester United középpályása, Daniel James megszerezte a győztes gólt a walesieknek.

A G csoportban teljes programot bonyolítottak. A hollandok a vártnál talán nehezebben boldogultak Gibraltárral, az első félórában nem tudtak gólt lőni a törpeállam csapatának, az első vendég gólra egészen a 41. percig kellett várni, ekkor Steven Berghuis tekert a kapuba.

Fordulás egy hétperces rohammal, az 55. és a 64. perc között négy gólt rúgva a hollandok lezárták a meccs izgalmas részét, és végül 7-0-ra nyertek.

Az első két meccsen a hollandok (4-2) és a norvégok (3-0) ellen is parádézó törökök már Kenan Karaman góljával már a 2. percben megszerezték a vezetés Lettország ellen.

A törökök a 34. percben Calhanoglu lövésével duplázták meg az előnyüket, erre azonban két perccel később válaszolni tudtak a lettek. A fordulás után a törökök újra két gólra növelték az előnyüket, amire ismét csak perceken belül érkezett lett válasz. Sőt, a végén lettek el is vittek egy pontot, miután 3-3 lett az eredmény.

A papíron többre taksált Norvégia a Gibraltár elleni 3-0 és a törökök elleni 0-3 után a roppant kellemetlen ellenfélnek ígérkező Montenegróhoz utazott, a kezdő csapat támadó sorában pedig ezúttal is ott volt Erling Haaland, Martin Ödegerd és a lipcsei Alexander Sörloth, és a 34. percben végül utóbbi szerzett vezetést.

A H csoportban a szlovákok az első félidő végén az Interben játszó Milan Skriniar góljával szereztek vezetést az első két csoportmeccsüket megnyerő oroszok ellen. A vendégek a 71. percben egyenlítettek, három perccel később azonban a Ferencvárosban játszó Robert Mak megszerezte a győztes gólt Szlovákia számára.

A csoport másik meccsen a horvátoknak több mint egy órára volt szükségük, hogy megtörjék a máltaiak ellenállását, ez végül Ivan Perisicnek sikerült a 62. percben, két újabb góllal pedig végül fölényes lett a horvát siker.

Eredmények:
A csoport:
Luxemburg–Portugália 1-3 (1-1)
gól: G. Rodrigues 30., ill. Diogo Jota 45+1., C. Ronaldo 50., Joao Palhinha 80.
piros lap: Chanot 86. (Luxemburg)

E csoport:
Belgium–Fehéroroszország 8-0 (4-0)
gól: Batshuayi 14., Vaneke 17., 89., Trossard 38., 76., Doku 42., Praet 49., Benteke 70.
Wales–Csehország 1-0 (0-0)
gól:
D. James 82.
piros lap:
Roberts 78., ill. Schick 49.

G csoport:
Gibraltár–Hollandia 0-7 (0-1)
gól: Berghuis 41., L. de Jong 55., Depay 61., 89., Wijnaldum 62., Malen 64., Van de Beek 85.
Montenegro–Norvégia 0-1 (0-1)
gól: Sörloth 34.
Törökország–Lettország 3-3 (2-1)
gól: Karaman 2., Calhanoglu 34., B. Yilmaz (52., 11-esből), ill. Savalnieks 36., Uldrikis 58., Ikaunieks 79.

H csoport:
Horvátország–Málta 3-0 (0-0)
gól:
Perisic 62., Modric 76. (11-esből), Prekalo 90.
Szlovákia–Oroszország 2-1 (1-0)
gól: Skriniar 38., Mak 74., ill. Mario Fernandes 71.