A BL-ben is totális Liverpool-összeomlás: 67 éve nem volt ilyen pocsék idénye az angol csapatnak

Horizontal
Liverpool's Senegalese striker Sadio Mane reacts during the UEFA Champions League first leg quarter-final football match between Real Madrid and Liverpool at the Alfredo di Stefano stadium in Valdebebas in the outskirts of Madrid on April 6, 2021. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedd este a Bajnokok Ligájában már a negyeddöntők első meccseit rendezték. A Real Madrid magabiztosan nyert a Liverpool ellen, megismételve a 2018-as döntő végeredményét. A másik meccsen a Manchester City drámai meccsen verte a Borussia Dortmund csapatát. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei.

Saját védelme tette tönkre a Liverpool madridi meccsét

Amikor kiderült, hogy Sergio Ramos mellett Raphael Varane sem játszhat majd a Liverpool ellen, inkább a spanyolok eshettek kétségbe, ugyanis 2016 óta egyetlen olyan BL-meccse volt a Realnak, amikor egyikük sem volt a pályán, akkor pedig a 3-0-ra kikaptak a CSZKA Moszkvától.

Abban semmi újdonság nem volt, hogy a Liverpool továbbra is Virgil van Dijk, Joe Gomez és Joel Matip nélkül szerepel, de az elmúlt hetekben úgy tűnt, a Phillips, Kabak páros beilleszkedett az angol védelem közepébe, az Arsenal például a hétvégi fordulóban szinte kaput sem talált ellenük, de mint tudjuk a Bajnokok Ligája más szint.

A Real ellen a teljes liverpooli védelem csődöt mondott, még a komoly BL-tapasztalattal bíró Trent Alexander-Arnold is borzalmas napot fogott ki, elképesztően rossz statisztikai mutatókat produkált. Mindössze a párharcai negyedét tudta megnyerni, összesen 23-szor veszítette el a labdát és nem volt egyetlen pontos beadása sem a meccsen és gyakorlatilag gólpasszt adott Asensiónak.

A Liverpool védelme az első félidőben több hajmeresztő hibát is elkövetett, az első gól előtt Phillips hibázott, majd Alexandor Arnold adta el a labdát, amiből gól lett, a játékrész végén pedig Kabak adta haza röviden a labdát, ami után már csak Asensión múlt, hogy nem szerzett gólt.

Klopp Firmino és Thiago kárára Jotát és Keitát állította a csapatba, de ez a húzás ezúttal nem jött be, az első félidőben kapura sem tudott lőni a Liverpool, ilyesmire pedig az elmúlt hét évben nem volt példa. 2014-ben szintén a Real Madrid tudta megfojtani a Liverpool játékát.

„Ha be akarsz jutni a legjobb négy közé, akkor azt meg is kell érdemelni. Ezt mi ma nem tettük meg, különösen nem az első félidőben.

Nem játszottunk elég jól, nem nehezítettük meg a Real Madrid dolgát, túl könnyen adtuk nekik a sikert. Előfordul, hogy hibázunk, de az az egy gól sokat jelenthet, sikerült életben maradnunk. Az első félidő végén taktikai okokból cseréltem, Keita jött le, de több játékosomat is lecserélhettem volna. A Real Madrid túl jó csapat ahhoz, hogy még segítsünk is nekik. Rengeteg eladott labdánk volt, amit ki kell javítanunk a visszavágóra" – mondta Jürgen Klopp a meccs után.

Benzemának több oka volt örülni, mint Jürgen Kloppnak Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Csalódottan kellett nyilatkoznia a Liverpool csapatkapitányának, Georginio Wijnaldumnak is:

A szünet után megpróbáltunk koncentráltabban, a saját játékunkra összpontosítani, szerencsére gólt is szereztünk, de jobb eredményre számítottam."

Szinte hihetetlen, de ez már a Liverpool tízedik veresége volt a 2021-es évben, legutóbb 1954-ben kapott ki ilyen sokszor május előtt a csapat, abban az évben ki is esett az élvonalból. Ez a veszély most azért nem fenyeget, de egyre kevesebb az esély, hogy megmentse a szezonját Jürgen Klopp csapata.

A Real Madrid természetesen sokkal kényelmesebb pozícióban van, ráadásul legutóbbi 16 BL-párharcából 15 alkalommal tovább is jutott, amikor megnyerte az első meccset. Két éve az Ajax ejtette ki a Real Madridot az elsőmeccses veresége után.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy mi történt, amikor a Liverpool legutóbb három gólt kapott egy spanyol csapattól egy egyenes kieséses BL-meccsen. Talán még az segíthet a Liverpoolnak, hogy a Real Madrid hétvégén a Barcelona ellen lép majd pályára.

Zidane, a BL-specialista

Zinedine Zidane vezetőedzőként 50. Bajnokok Ligája-meccsén vezette a Real Madridot, ezekből 31-et meg is nyert és már van három BL-címe is. Egyetlen szakember, Jupp Heynckes nyert több meccset ennyiből, ő 32-t.

„Nagyon büszke vagyok a csapatomra, örülök az eredménynek, de a párharc első meccsén vagyunk csak túl.

Nagyon jól védekeztünk, a Liverpool a második félidőben egyszer lőtt kapura, és abból betalált. Sajnos ez van, ilyen ez a játék" – mondta a meccs után a francia tréner.

Zinedine Zidane és Vinicius Junior öröme Forrás: AFP/Gabriel Bouys

„Nagyon fontos volt a győzelem, a 3-1 jó eredmény, sokat dolgoztunk érte. Sikerült nyernünk, most ez a legfontosabb.

– mondta a meccs emberének megválasztott Vinícius Junior.

„Nagyon jó teljesítményt nyújtottunk, védekezésben és támadásban is. Büszke vagyok a csapatra, örülök, hogy a góljaimmal segíthetem a klubot. Tudtam, hogy idővel jóra fordulnak majd a dolgok, mindig hittem benne, hogy eljön ez az idő, és külön öröm, hogy a szezon ilyen fontos szakaszában tudok jól teljesíteni.

mondta Marco Asensio.

A Real Madrid előnyből várhatja a visszavágót Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Senhan Bolelli

Megszólalt a Real Madrid kapusa, Thibaut Courtois is, aki meglepődött, milyen kevés munkája akadt a meccsen.

„Jó meccset játszottunk, főleg az első félidő sikerült jól. Kontrolláltuk a meccset és két gólt is szereztünk.

Jó helyzetben vagyunk, de tudjuk, hogy az Anfield Roadon mindig nehéz jó eredményt elérni."

Ha a Liverpoolnál mutattunk egy statisztikát, akkor a Real Madridnál Toni Kroost kell kiemelni, aki fantasztikus estén van túl. Tökéletes indításokkal, mesteri passzokkal és egy zseniális gólpasszal.

Szavazzon!

Ön szerint képes lesz fordítani otthon a Liverpool?

Jobb nyerni, mint nem nyerni

A játéknap másik meccsén a Manchester City a Borussia Dortmundot fogadta.

Azok, akik ezt a meccset választották, kaphattak egy kis ízelítőt abból, hogy a következő generáció tagjai között is vannak potenciális szupersztárok.

Elég csak Erling Haalandra, Phil Fodenre, Jude Bellinghamre vagy a Dortmundban ezen a meccsen debütáló Ansgar Knauffra gondolni.

A City az első félidőben vezetést szerzett, a videobíró elvett tőlük egy tizenegyest, majd a játékvezető nem adta meg a dortmundi Bellingham gólját. A második félidőben visszavettek a csapatok, majd a City kihagyott helyzetei után, Haaland zseniális passza után Reus egyenlített, de jött Phil Foden, aki megszerezte a győztes találatot.

790 perc után kapott gólt a BL-ben a Manchester City:

„Jobb nyerni, mint döntetlent játszani. Az első félidőben nem bántunk elég okosan a labdával, a másodikban már sokkal jobbak voltunk. Volt két-három komoly lehetőségünk, de végül mi kaptunk gólt.

Kielemezzük a mai meccset és szeretnénk megnyerni a visszavágót is" – mondta Pep Guardiola, akinek ez volt a 60. egyenes kieséses meccse a Bajnokok Ligájában, ezzel Carlo Ancelotti (62) mögött a második helyen áll.

A meccs előtt mindneki Erling Haalandról beszélt, akinek az apukája, Alf-Inge korábban a Manchester City játékosa volt, sokak szerint éppen ezért nem elképzelhetetlen, hogy a Dortmund legnagyobb sztárja az angol csapatnál kössön ki.

Haaland nem élete meccsét játszotta a City ellen, de egy zseniális gólpasszt így is kiosztott. Haaland a lefújás után is a figyelem középpontjában volt, ugyanis Fodennel társalgott egy keveset a kezdőkörben (talán az angol játékos próbálta győzködni a csatárt, hogy ha a Dortmund nem jut jövőre a BL-be, akkor itt jó helye lenne), majd az öltözőfolyosón a partjelző kapta el a norvég csatárt egy autogramért.

A meccs után is komoly beszédtéma volt Jude Bellingham meg nem adott gólja. A mindössze 17 éves angol középpályás Ederson elől vette el a labdát, a kapuba lőtt, de a játékvezető szabálytalannak látta.

Az egyik, ha nem a legjobb csapat ellen léptünk pályára a világon. A labda visszaszerzésében talán nincs is jobb csapat. Kevin de Bruyne túl sok időt kapott tőlünk őrizetlenül a tizenhatoson belül, amit természetesen ki is használt.

A végén én kaptam sárga lapot" – mondta Bellingham.

Itt fújt a játékvezető Forrás: AFP/Paul Ellis

A Dortmundnál a történtek ellenére bizakodnak, ugyanis - mint mondják - még csak félidőnél járunk.

A párharcnak még nincs vége, félúton járunk, és mindent kiadunk majd magunkból a visszavágón" – mondta Edin Terzic a Dortmund edzője.

„Jól játszottunk, küzdöttünk, ahogy tudtunk. Természetesen nagyon bosszantó, hogy így kaptunk ki és az is, hogy ennyi helyzetből csak egy gólt szereztünk. Mindent kiadtunk magunkból, örültünk volna a döntetlennek. Nem lehetünk maradéktalanul elégedettek, de voltak jó dolgok a pályán. Egyértelműen előrelépés volt ez a meccs és a továbbjutás sincs messze. Gólt kell szereznünk, és láthattuk, hogy erre lesznek lehetőségeink, csak le kell másolni a mai játékunkat. Igazi kihívás lesz a visszavágó, de előtte a szombati bajnokira koncentrálunk" – mondta Mats Hummels.

Szavazzon!

Ön szerint képes lesz fordítani a Dortmund?

Hosszabbítás

Lássuk a játéknap érdekességeit:

  • A Real Madrid legutóbbi 16 egyenes kieséses BL-párharcából 15-ször továbbjutott, amikor megnyert az első meccset
  • Csak spanyol csapatok jutottak tovább többször (14) vert helyzetből, mint az angolok (12) a BL egyenes kieséses szakaszában. Legutóbb a Liverpool fordított két éve a Barcelona elleni elődöntőben
  • Az európai kupákban egy csapat sem vert meg többször a Liverpoolt, mint a Real Madrid, amely a legutóbbi négy meccsén verte az angolokat
  • Mohamed Szalah 27 gólnál jár ebben az idényben, ami már néggyel több, mint amennyit tavaly szerzett
Szalah gólja még sokat érhet Forrás: AFP/Gabriel Bouys
  • A dortmundi Ansgar Knauff először kezdett a csapatában. A 19 éves játékos ezt megelőzően összesen 44 percet játszhatott
  • 17 évesen és 281 naposan Jude Bellingham a második legfiatalabb játékos lett Bojan Krkic mögött, aki kezdett egy BL-negyeddöntős meccsen
  • A Borussia Dortmund csak egyszer jutott tovább egy BL-párharcban úgy, hogy kikapott az első meccsen. 2017-ben a Benfica ellen tudott fordítani
  • A Manchester City játékosa, Phil Foden a harmadik legfiatalabb angol játékos lett, aki gólt szerzett egy BL-negyeddöntőben. Nála csak Alan Smith és Theo Walcott volt fiatalabb
  • Marco Reus előtt a portói Luis Díaz lőtt gólt a Manchester City ellen még decemberben
  • Marco Reus a keddi góljával megelőzte Robert Lewandowskit és ő lett a Borussia Dortmund legeredményesebb gólszerzője a BL-ben 18 találattal
  • Kevin De Bruyne utolsó 12 BL-meccsén 13 gólban volt benne (4 gól, 9 gólpassz)

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzések:

Real Madrid (spanyol)-FC Liverpool (angol) 3-1 (2-0)
gól: Junior Vinicius (27., 65.), Asensio (36.), illetve Szalah (51.)

Manchester City (angol)-Borussia Dortmund (német) 2-1 (1-0)
gól: De Bruyne (19.), Foden (90.), illetve Reus (84.)