Vágólapra másolva!
Egészen döbbenetes az a tény, hogy elmúlt két Eb-győztese közül valamelyik biztosan nem lesz ott jövőre a labdarúgó világbajnokságon. Persze, Portugália és Olaszország is csak magát okolhatja mindezért, hiszen mindkettőnek végig a saját kezében volt a selejtezőcsoportjának megnyerése. Az Eb-címvédő olaszok a gólszegény játékuk miatt maradtak le az első helyről, míg a portugálok vesztét a túlzott magabiztosságuk és egy, a hosszabbításban esett szerb gól okozta. Azonban a helyzetről a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség is tehet, hiszen ha a sorsolás előtt más szempontokat vesznek figyelembe a kiemelésnél, akkor könnyen elkerülhette volna egymást a két sztárcsapat. Úgy tűnik a FIFA-nak nem számít a tradíció, és inkább az az érdeke, hogy a hatalmas népességgel rendelkező, ám a futball szempontjából gyenge országokat valahogy kitolja a vb-re. Ezt a célt szolgálja a kontinenstorna bővítése is, hiszen 2026-tól 32 helyett már 48 csapatra fog hígulni a mezőny, pusztán anyagi okokból. Többek között erről, valamint a Cristiano Ronaldo vezérelte portugálok vagy az olasz válogatott nélküli vb gazdasági következményeiről is beszélgettünk Szabados Gábor sportközgazdásszal.

Nagy visszhangja volt annak, hogy a portugál válogatott az Európa-bajnok olaszokkal került egy ágra a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság európai pótselejtezőjében, így a kettő közül valamelyik biztosan nem lesz ott a katari vb-n. Hogy látja, milyen gazdasági következményei lehetnek ennek?
Biztos, hogy a FIFA nem örül ennek. Azt gondolom, ez a helyzet tökéletesen bizonyítja azt, hogy az ilyenkor szokásos sorsolások nem irányítottak és nem volt semmiféle manipuláció. A FIFA-nak éppen az lett volna az érdeke, hogy mindkét csapat ott legyen Katarban. Hiszen a pótselejtezőben lévő 12 csapat közül nem csak sportszakmailag, hanem marketingerő szempontjából is Portugália, illetve Olaszország a két legerősebb.

A nemzetközi szövetség törekvései mégis azt támasztják alá, hogy nem a tradíció számít.
Ez egy kicsit nekem is furcsa. Meg lehetett volna oldani a kiemelést úgy, hogy ez a két csapat benne legyen az első háromban. A világranglistás helyezések alapján ez működött is volna, viszont a selejtezők eredményeit vették figyelembe, így a sorsolás nem a korábbi eredményeken alapult. Ilyen szempontból a kisebb csapatok több esélyt kaptak. Egy kicsit a saját érdekeivel szembe ment a FIFA.

Az Eb-győztes olasz válogatott hiánya érzékeny veszteség lehet a vb-n Forrás: AFP/Marco Bertorello

Ha lehetett volna másképp is, miért nem a világranglistás helyezések alapján emelték ki a csapatokat?
A sorsolás menetét valószínűleg már azelőtt eldöntötték, hogy véglegessé vált volna, hogy mely csapatok kényszerültek pótselejtezőre. Ezzel a lebonyolítási formával az volt a cél, hogy az európai csapatok közül mindenki esélyt kapjon, de abba nem gondoltak bele, hogy ilyen probléma bekövetkezhet. Miután pedig eldőlt, hogy a portugálok és az olaszok is ebbe a helyzetbe kerültek, akkor a FIFA-nál már csak annak drukkoltak, hogy nehogy egy ágra kerüljenek.

Ezek szerint nem eléggé. A két sztárcsapat közül melyik lehet a nagyobb veszteség?
Ha Ronaldo nem lenne, akkor egyértelműen az olaszok lennének a fontosabbak. Azonban van Ronaldo, ráadásul ez már az ötödik világbajnoksága lenne, ami már önmagában rekordbeállítás. Ha pedig még gólt is lőne, az olyan világrekord lenne, amit még soha senki nem ért el. Viszont talán az olaszok hiánya nagyobb veszteség lenne, mivel mint csapat értékesebb a portugál válogatottnál.

Cristiano Ronaldo lemaradhat az ötödik világbajnokságáról Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Egy picit úgy tűnik, mintha a FIFA-t csak az érdekelné, hogy a világ legnagyobb népességgel rendelkező, ám gyenge focit játszó országait valahogy kitolja a vb-re. Ezért van az is, hogy 2026-tól már 48 csapatos tornák lesznek. Valóban jobban fájna a szervezetnek az, hogy esetleg Kína nem lesz ott a foci-vb-n, mint az, hogy az olaszok, vagy a portugálok nem?
A bővítés nyilvánvalóan arra megy ki, hogy helyzetbe hozzák az Európán kívüli országokat. Általánosan megfogalmazva ennek a célja az lenne, hogy fejlesszék a futballt azokban a térségekben, ahol gyenge. Valójában

Gianni Infantino főmotivációja az, hogy ezek az országok a következő elnökválasztáson is rá szavazzanak.

Azonban nem csak arról van szó, hogy Infantino a saját személyes céljait a FIFA érdekei elé helyezné, mivel valamilyen szinten ez a nemzetközi szövetség érdekeibe is beleillik. Csak minden ilyen érdekkövetés a világbajnokság értékének presztízsének a csökkenésével jár.

Nem kedvezett a sorsolás a két nagy múltú európai csapatnak Forrás: AFP/foto-net/Kurt Schorrer

Gazdaságilag van értelme a bővítésnek?
Minimális pénzt tud csak hozni gazdaságilag, de messze nem annyit, amennyit az értékéből szakmailag és ezáltal hosszútávon marketing szempontból is veszít a világbajnokság. Nagyon felhígul a mezőny, de ha megnézzük a mostani erőviszonyokat,

Azok, akik most nincsenek ott a világbajnokságon, de nagy országok komoly vasárlóerővel, mint például Kína, India esetleg Indonézia, nekik a 48 csapatos bővítéssel sem lesz igazán nagy esélyük kijutni. Kínának még esetleg lehet, de azért látható az utóbbi vb-selejtezőkön nyújtott teljesítménye alapján messze van attól, hogy vb-szereplő legyen.

Kína eddig mindössze egyszer jutott ki vb-re, még 2002-ben Forrás: AFP/-

Kanada szintén a vásárlóerő miatt lehet fontos, viszont azt láthatjuk, hogy ők már Katarba is valószínűleg saját erőből kifognak tudni jutni. Én úgy látom, hogy a FIFA igazán fontos piacot nem fog tudni behozni.

A kétévenkénti vb-rendezés is azt a célt szolgálja, hogy a fejletlenebb futballnemzeteket előbb vagy utóbb hozzásegítse a vb-szerepléshez. Erről ugyan még nem döntöttek, de a bővítéshez hasonlóan ez is egy olyan lépésnek tűnik a FIFA részéről, amivel gyakorlatilag csak gyengítené a legjobb termékét. Miért jó ez a nemzetközi szövetségnek?
Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy Infantino hosszútávon megalapozhassa a saját maga bázisát. Persze, nem ennyire fekete-fehér a történet, így elképzelhető, hogy a jövőben valóban előrébb léphetnek az olyan országok, amelyeknek a futballja eddig fejletlenebb volt. De inkább elképzelhető az, hogy Infantino ezzel próbálja megalapozni a támogatottságát. Azt sem szabad elfelejteni, hogy például a bővítés ötlete már korábban, még az elnök választása előtt felmerült. Miután pedig megválasztották valamilyen szinten kényszerhelyzetbe került, hiszen most képviselnie kell azt, amit ígért.

Gianni Infantino és a FIFA egyre inkább gyengíti a világbajnokság értékét Forrás: AFP/Karim Jaafar

Hiába próbálkozik klubvilágbajnoksággal, strandfocival, futsallal vagy bármi mással, ezek csak a töredékét hozzák annak, amit a labdarúgó-vb. Márpedig, ha a bevételeit növelni akarja a FIFA, akkor azt csak úgy tudja megtenni, ha a labdarúgó világbajnokságból sajtol ki több pénzt. Azt pedig nyilván úgy lehet, ha több csapat van, több meccs, illetve ha sűrűbben rendezik a tornát.