A három magyarral felálló Lipcse csak ráijeszteni tudott a Real Madridra, de simán kikapott

fbl Horizontal
Real Madrid's Uruguayan midfielder Federico Valverde (C) celebrates with teammates after scoring his team's first goal during the UEFA Champions League, Group F, first leg football match between Real Madrid and RB Leipzig at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on September 14, 2022. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligájában az F csoport második fordulójában a Gulácsi Péterrel, Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkel felálló RB Leipzig ugyan remekül futballozott a címvédő Real Madrid ellen, de végül 2-0-ra kikapott a Santiago Bernabéu stadionban. A Paris Saint-Germain és a Manchester City is hátrányból fordítva nyert, előbbi a Maccabi Haifa otthonában 3-1-re, míg Pep Guardiola csapata Erlig Haand góljával győzte le a Borussia Dortmundot 2-1-re.

A Bajnokok Ligája szerdai játéknapján rendhagyó módon kilenc meccset rendeztek, ám magyar szempontból a legérdekesebbnek a címvédő Real Madrid és a három magyar válogatott labdarúgóval felálló RB Leipzig összecsapása ígérkezett. Még úgyis, hogy az erőviszonyok nem voltak éppenséggel kiegyenlítettek. Hiszen míg a spanyol gigász hibátlan teljesítménnyel vezeti a La Ligát, múlt héten pedig sima győzelemmel kezdte a BL-csoportkörét a skót Celtic ellen, addig a lipcseiek meglepően szerény szezonkezdetet produkáltak eddig a Bundesligában.

Ráadásul a csapattól kirúgták Domenico Tedescót a Sahtar Donyeck elleni kínos BL-vereség után. A Lipcse gyorsan megtalálta az utódját, a hétvégi Dortmund elleni rangadón pedig már az új vezetőedző, Marco Rose irányította a csapatot. Az edzőváltás szemlátomást jót tett a német együttesnek, hiszen többek között Willi Orbán és Szoboszlai Dominik hatalmas bombagóljával 3-0-s sikert aratott.

Szoboszlai Dominik próbálja szerelni a brazil Vinicius Juniort Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A Real Madrid és az RB Leipzig korábban még soha nem találkozott egymással, ám előbbi mellett szól, hogy kifejezetten sikeres német együttesek ellen:

12 nemzetközi kupameccs óta veretlen (nyolc győzelem, négy döntetlen), hazai pályán pedig mindössze egyet bukott el a Real német csapat ellen a legutóbbi 19 meccsét tekintve.

A lipcseieknek viszont bizakodásra adhatott okot, hogy korábban még soha nem kaptak ki spanyol riválistól, a Real Madrid pedig az utóbbi három évben egyszer sem tudta megnyerni az első hazai csoportmeccsét. Ráadásul a címvédőnél Karim Benzema izomsérülés miatt nem léphetett pályára, és meglepetésre kimaradt a kezdőből Toni Kroos is. Igaz,

a 100. BL-győzelmére hajtó Carlo Ancelotti így is pokolian erős kezdőt jelölt ki: Courtois – Alaba, Nacho, Rüdiger, Carvajal – Camavinga, Tchouaméni, Modric – Vinícius Júnior, Rodrygo, Valverde összeállításban kezdett a Real Madrid.

A túloldalon viszont komoly sérüléshullám sújtja a Leipziget. Marco Rose több kulcsemberére sem számíthatott, többek között Dani Olmo, Lukas Klostermann és Konrad Laimer is hiányzott. A csapatkapitány, Gulácsi Péter, a 250. lipcsei tétmérkőzésén pályára lépő Willi Orbán és a remek formában lévő Szoboszlai Dominik ugyanakkor ezúttal is a kezdőben kapott helyet.

Bátran kezdett a Lipcse, és a meccs első helyzete is a vendégek előtt adódott, amikor egy kiugratás után Nkunku vette célba a jobb alsó sarkot, de Courtois szögletre tudta ütni a labdát. Az első tíz perc után az álmoskásan kezdő címvédő ugyan átvette az irányítást, de ez csupán meddő mezőfölénynek bizonyult, mivel veszélyes helyzetet nem tudott kialakítani a szervezett lipcsei védelemmel szemben.

A Leipzig viszont gyors ellenakciókból kétszer annyi helyzetet dolgozott ki az első fél órában mint a Real.

A magyar válogatott Willi Orbán a 250. tétmérkőzésén lépett pályára a Lipcse színeiben Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A hazaiaknak a következő percekben sem sikerült felpörögniük, a Lipcse játékában viszont volt elképzelés, sőt a 34. percben kis híján megszerezte a vezetést egy szép támadás végén, ám Werner passzáról miliméterekkel maradt le a bevetődő Nkunku.

Az első félidő hajrájában tizenegyest reklamáltak a madridik, miután Modric esett el a tizenhatoson belül Schlager mellett, ám a játékvezető sípja néma maradt, sőt még a videóbíró sem vizsgálta a véleményes szituációt.

Az első játékrész madridi szempontból meglehetősen lagymatagra sikerült, mi sem bizonyítja jobban, minthogy egyetlen kaput eltalált lövése sem volt, miközben

a Lipcse sokkal jobban futballozott, és kis szerencsével akár a vezetést is megszerezhette volna, ennek eredményeképpen a madridi szurkolók fütyülték a csapatot a félidőben.

Luka Modric és Xaver Schlager esete után elmaradt a büntető Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A második félidőre egy kicsivel nagyobb elánnál jött ki a hazai csapat, de a hatékonyságban továbbra is hadilábon állt.

A 72. percig kellett várni a legnagyobb Real-helyzetre, amikor egy védelmi hiba után Vinícius tört kapura, de Gulácsi remek ütemben jött ki, és lábbal védeni tudta a brazil támadó lövését.

Ahogy telt az idő, mind a két csapat egyre nyíltabban kezdett játszani, a címvédő pedig a 80. percben megszerezte a vezetést Federico Valverde góljával. A gól után sietőssé vált a Lipcsének, de a végén még Marco Asensio is betalált és eldöntötte a meccset a Real javára, amely így sorozatban nyocadik győzelmét aratta ebben az idényben és két forduló után hibatlanul vezeti a csoportját. Ezzel szemben a németek továbbra is pont nélkül állnak.

Carlo Ancelotti 100. győzelmét aratta a BL-ben, ezzel Sir Alex Ferguson után a második szakvezető lett, aki elérte ezt a mérföldkövet.

Lipcsei vereség a Real Madrid otthonában Forrás: AFP/Thomas Coex

A G csoportban a végső győzelemre is esélyesnek tartott Manchester City a Borussia Dortmundot látta vendégül. A meccs különlegessége volt, hogy a City éppen a Dortmundtól szerezte meg a nyáron Erling Haalandot. A 22 éves norvég sztárcsatár pedig a hajrában győztes gólt lőtt korábbi csapata ellen.

A H csoportban a Paris Saint-Germain 3-1-re nyert a Makkabi Haifa otthonában. Az izraeli csapat csak meglepni tudta a PSG-t, azzal hogy megszerezte a vezetést, a túloldalon viszont

Messi, Mbappé és Neymar is megvillant. Az argentin klasszis ráadásul immár 39 különböző csapat hálójába talált be a BL-ben, így Cristiano Ronaldót (38) megelőzve immár egyedüli csúcstartó ebben a kategóriában.

Messi egyenlített, a végén hengerelt a PSG Forrás: AFP/Jack Guez

A Maccabi ugyan 20 év után tudott ismét gólt lőni a Bajnokok Ligájában, de végül papírforma eredmény született. A csoport másik meccsén a Juventus ugyan már a 4. percben vezetett a Benfica ellen, ám ismét kikapott, így továbbra is pont nélkül áll.

Az E kvartettben a múlt héten edzőváltáson átesett Chelsea a nyáron szerződtetett Raheem Sterling góljával szerzett vezetés, de végül 1-1-es döntetlent ért el otthon az osztrák Salzburg ellen, ezzel a londoni csapat továbbra is nyeretlen. Sterling viszont rekordot döntött, ugyanis ő lett az első angol focista lett, aki három különböző csapatban (Liverpool, Manchester City, Chelsea) is gólt lőtt a Bajnokok Ligájában.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:
A csoport:
Rangers FC (skót)-SSC Napoli (olasz) 0-3 (0-0)
gól: Politano (68., tizenegyesből), Raspadori (85.), Ndombele (91.)
kiállítva: Sands (Rangers, 56.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
I
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

E csoport:
AC Milan (olasz)-Dinamo Zagreb (horvát) 3-1 (1-0)
gól: Giroud (45., 11-esből), Saelemaekers (47.), Pobega (77.), illetve Orsic (56.)

Chelsea (angol)-Salzburg (osztrák) 1-1 (0-0)
gól: Sterling (48.), illetve Okafor (75.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

F csoport:
Sahtar Donyeck (ukrán)-Celtic Glasgow (skót) 1-1 (1-1)
gól: Mudrik (29.), illetve Bondarenko (10., öngól)

Real Madrid (spanyol)-RB Leipzig (német) 2-0 (0-0)
gól: Valverde (80.), Asensio (90+1.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
I
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
I
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

G csoport:
Manchester City (angol)-Borussia Dortmund (német) 2-1 (0-0)
gól: Stones (80.), Haaland (84.), illetve Bellingham (56.)

FC Köbenhavn (dán)-Sevilla (spanyol) 0-0

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

H csoport:
Juventus (olasz)-Benfica (portugál) 1-2 (1-1)
gól: Milik (4.), Illetve Joao Mario (tizenegyes, 44.), Neres (55.)

Makkabi Haifa (izraeli) - Paris Saint-Germain (francia) 1-3 (1-1)
gól: Chery (24.), illetve Messi (37.), Mbappé (69.), Neymar (88.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY