Vágólapra másolva!
Látszólag megnyugtató különbséggel, de a vártnál sokkal nehezebben nyerte meg 33-28-ra első Európa-bajnoki csoportmérkőzését a magyar női kézilabda-válogatott Ljubljanában. A találkozó után már valaemelyest felszabadulva nyilatkoztak a magyar csapat játékosai.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Ljubljanából.

A válogatott kapusa, Szikora Melinda ezúttal is elsősorban saját magában, illetve magukban, a kapusokban kereste a hibát, amikor azt mondta, "Nem tudom, mikor fogtunk ennyire kevés lövést". Tény, hogy neki négy, a pár percre beálló Janurik Kingának pedig csak egyetlen védése volt a találkozón.

- mondta a Bietigheim kapusa. A sok hiba mellett biztatónak mondta, hogy a második félidőben már valamelyest összeállt a csapat védekezése, valamint Klujber Katrin és Győri-Lukács Viktória sok könnyű gólt szerzett.

Ez a meccs nem a magyar kapusok bravúrjairól szólt Fotó: Koncz Márton - Origo

A 8 lövésből hat gólt szerző Vámos Petra is értékelt az Origónak, ő tipikus első meccsnek nevezte a svájciak elleni hatvan percet.

"Egy torna első meccse mindig kicsit döcögős, mondjuk, nekünk ez most 50 percig tartott. Nagyon örülök, hogy a végén be tudtuk húzni, de mi is érezzük, hogy ez nem az a játék volt, amit mutatni szeretnénk a későbbiekben. De győztünk, és ez a siker is két pontot ér, ez a legfontosabb."

Az első félidőben a magyar csapat összesen öt kapufát lőtt, nem csodálnánk, ha a mieink elátkozták volna azokat léceket.

A horvátok ellen mindenképpen döntő lesz a helyzetkihasználás és a védekezés. A mai meccs előtt is sokat beszéltünk arról, hogy a svájciaknak milyen jó a beállójátékuk, mégsem sikerült megoldanunk. Ebben mindenképpen előre kell lépnünk."

Vámos Petra a mezőny egyik legjobbja volt a nyitó meccsen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Vámos elmondása szerint a szünetben a kapitány arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehet ennyit hibázni, és el kell hinniük, hogy több van bennük annál, mint, amit mutattak. "Voltak még kisebb hullámvölgyeink a második félidőben is, de azokból már ki tudtunk jönni, és összességében is jobban játszottunk."

Vasárnap az előző Eb meglepetéscsapata, a két éve bronzérmet szerző Horvátország lesz az ellenfél, amelyik ellen egészen biztos, hogy sokkal jobb teljesítményre lesz szükség.

Támadásban és védekezésben is sokkal keményebbnek kell lennünk, mert jól ismerjük a horvátok kőkemény védekezésen alapuló mentalitását.

"Nagyon fontos volt, hogy a kihagyott helyzetek nem törték meg a csapatot, ezúttal nem vesztettük el a hitünket. Biztató, hogy megvoltak a helyzeteink, még, ha az első félidőben nem is tudtuk őket gólokra váltani, viszont a folytatásban már kevesebbet hibáztunk, támadásban és védekezésben is feljavultunk" - vont rövid mérleget a négy gólt szerző Márton Gréta.

A hibátlan lövőteljesítménnyel hat gólig jutó Győri-Lukács Viktoria így foglalta össze az első félidő szenvedését.

A második félidőben aztán megjött a kellő agresszivitás, küzdöttünk, kapartunk, és meglett a győzelem."

Győri-Lukács Viktória nem hibázott lövést a meccset. Erre a lövőformára a folytatásban is nagy szükség lesz Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A győri szelső is egy példával is szemléltette ezt: tudták, hogy a svájciaknak nagyon jó beállójuk van, arra azonban nem számítottak, hogy annyira szabálytalan lesz, amennyire szabálytalan volt. "A második félidőre aztán felvettük a kesztyűt, és elvettük a kedvüket a meccstől. A végén kijött, hogy több rutinunk van, ezért is tudtunk már könnyű gólokat lőni a hajrában. Örülök, hogy meg tudtuk mutatni, hogy nem csak olyan arcunk van, mint, amit a németek ellen mutattunk."

A horvát meccsre vonatkozóan Győri-Lukács Viktória a szurkolóknak is üzent.

A kilenc góljával a mezőny legeredményesebb játékosa, és a meccs legjobbjának választott Klujber Katrin elmondta, neki soha nem az a fontos, hogy ő hány gólt lő, mindig csak az, hogy nyer-e a csapat.

"Azt láttam sok játékoson, hogy túlpörögtük a meccset, a védekezésünk szétesett, a második félidei játékunkra viszont már alapozhtunk, azt kell továbbvinni a folytatásra."

Véleménye szerint éppen azért lett nehéz a mérkőzés, mert túl gyorsan szerették volna könnyűvé tenni:

A szünet után megnyugodtunk, és elől és hátul is sokkal fegyelmezettebbek voltunk, ez vezetett a sikerre."