A Barcelona szórakozva alázta meg a Real Madridot a Spanyol Szuperkupa döntőjében

fbl Horizontal
Barcelona's Spanish midfielder Gavi celebrates scoring his team's first goal during the Spanish Super Cup final football match between Real Madrid CF and FC Barcelona at the King Fahd International Stadium in Riyadh, Saudi Arabia, on January 15, 2023. (Photo by Fayez NURELDINE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona a szaúd-arábiai fővárosban, Rijádban rendezett Spanyol Szuperkupa-döntőben könnyedén győzte le 3-1-re a rendkívül gyengén játszó Real Madridot. A meccs legjobbja a mindhárom katalán gólban szerepet vállaló Gavi volt.

A szezon második El Clásicóját (az elsőt október 16-án a 3-1-re nyerte a Real a bajnokságban) rendhagyó helyszínen, a szaúdi fővárosban, Rijádban található Fahd Király Stadionban rendezték.

Carlo Ancelotti és Xavi Hernández sem spórolt a kezdőcsapaton, a lehetőségekhez képest mindkét edző a legerősebb tizenegyét küldte pályára.

Ez volt a Real Madrid kezdője:

Ez pedig az FC Barcelonáé:

Komoly iramban kezdődött a találkozó, Courtois-nak már a 13. percben a jobb kapufára kellett tolnia Lewandowski 16-ról elengedett lövését, a visszapattanót pedig Baldé vágta az égbe az ötös sarkáról.

Öt percet kellett várni a madridi válaszra, akkor Mendy adott az alapvonalról balról, Benzema fejelhetett az ötös jobb sarkáról, de a labdát a jobb felső sarok mellett suhant el.

Aktívabb volt a Barca, többet volt náluk a labda, és többet is voltak a madridi térfélen. A mezőnyfölény a 33. perc végén pedig a gólt is meghozta: az egy perccel korábban egy szögletnél Courtois által letarolt Rüdiger vesztett labdát a madridi tizenhatos előtt, Pedri Lewandowskihoz játszott, aki tizenhatosra betörve remekül passzolt Gavihoz, a fiatal támadó pedig Carvajalt lerázva az ötösről a kapuba passzolt.

Gavi ezzel a Spanyol Szuperkupa-döntők történetének legfiatalabb gólszerzője lett, valamint Ansu Fati után a második legfiatalabb Barca-játékos, aki betalál egy Clásicón.

Közvetlenül a szünet előtt megduplázta előnyét a Barca: a Real ezúttal a félpályánál adta el a labdát, Frenkie De Jong azonnal indította Gavit, aki balról visszaadta a gólpassz Lewandowskinak, a lengyelnek már csak az üres kapuba kellett gurítania.

Fordulás után is a Barca volt veszélyesebb, Courtois-nak kétszer is nagyot kellett védenie, de Dembélé, majd Lewandowski lövésénél is a helyén volt a belga kapus. Az első igazán látványos Real-támadásra a 64. percig kellett várni, akkor Modric, Vinicius Jr. és Benzema révén jutott el a katalán tizenhatosig a Madrid, de lövés ebből sem lett.

Bezzeg a túloldalon! Egy újabb labdaszerzés után a Barca két passzból a madridi tizenhatos előtt volt, Lewandowski ugratta ki a leshatáron kilépő Gavit, aki jól játszott középre, Pedir pedig megszerezte a a katalánok harmadik gólját. Gavi ezzel a passzal mindhárom barcelonai gólból kivette a részét.

A Real impotenciáját jól érzékeltette, hogy Ter Stegennek a 72. percben Kroos gyengécske lövését kellett először védenie (lehajolt a kapuja felé guruló labdáért). A 79. percben Rodrygo lövésén viszont már bravúrra volt szüksége a német kapusnak a hárításhoz.

Az utolsó percekben is a Barcelona állt közelebb az újabb találathoz, mégis a Real szerezte meg a becsületgólt Benzema révén a ráadás harmadik percében. A katalánok a sikerrel megerősítették első helyüket a Szuperkupa örökranglistáján, ez volt a 14. sikerük, 2018 után tudták ismét megnyerni a kupát, megszerezve az első trófeát Xavi irányítása alatt.

Eredmény, Spanyol Szuperkupa, döntő:
Real Madrid - FC Barcelona 1-3 (0-2)
Fahd Király Stadion, Rijád (Szaúd-Arábia)
gól: Benzema 90+3., ill. Gavi 33., Lewandowski 45., Pedri 69.