Vágólapra másolva!
Mindig érdekes kérdés, hogy vajon mit csinálnak szabadidejükben a világ legsikeresebb futballistái. A január végén visszavonult ötszörös BL-győztes Gareth Bale-ről mindig is lehetett tudni, hogy szenvedélye a golf, mégis sokakat meglepett, hogy a labdarúgáson kívül kezdett új karrierbe. Pedig korábban számos példát láttunk már arra, hogy 15-20 év profi futballkarrier után teljesen eltávolodott egy játékos a focitól, és teljesen más irányban próbált szerencsét. Íme, 10 sztárfocista, aki a foci után új sportágban próbálta ki magát.

Gareth Bale - golf

A walesi labdarúgás történetének egyik legnagyobb alakja az év elején jelentette be, hogy befejezi profi labdarúgó-karrierjét, amely során játszott a Tottenham Hotspur, a Real Madrid és Los Angeles FC csapatában játszott. Az ötszörös Bajnokok Ligája-győztes labdarúgóról már aktív korában is köztudott volt, hogy rajong a golfért. Nem véletlen, hogy a belga válogatott kapus, Thibaut Courtois a The Golfer (a golfozó) becenevet adta a walesi rekordernek, amikor együtt játszottak a Real Madridban. A spanyol sztárcsapatnál egyébként kifejezetten

nem nézték jó szemmel, hogy Bale a szabadidejét a hobbijának szenteli, ezért el is tiltották az ütős sporttól.

Nos, miután a 111-szeres walesi válogatott januárban lezárta hosszú és sikeres futballista karrierjét, azóta már több ideje van a másik szenvedélyére. Sőt, úgy tűnik, Bale már nem csak hobbiként tekint a golfra, hanem egyre komolyabban veszi.

Gareth Bale Kaliforniában kezdte el új karrierjét Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Ezra Shaw

Ezt bizonyítja az is, hogy mindössze két héttel a visszavonulása után bejelentette, hogy február elején indul egy kaliforniai golfversenyen. Az AT&T Pebble Beach Pro-Am elnevezésű torna különlegessége az volt, hogy egy-egy profi és amatőr játékosból álló párosok indultak, így Bale Joseph Bramlett amerikai golfozó oldalán szerepelt, a páros pedig a 156 résztvevőből az előkelő 16. helyen zárt.

Az exfocista első versenyének csúcspontja egyértelműen az volt, amikor a második lyuknál nehéz helyzetből javított egy parádés ütéssel.

– mondta Bale.

Petr Cech - jégkorong

A Chelsea és az Arsenal legendás kapusa, Petr Cech gyerekként mindig is rajongott a jégkorongért, így a 2019-es visszavonulása után kipróbálta magát egy számára teljese új sportágban. Maradt a kapuban, de a futballpályát a jégre cserélte, és az angol Guildford Phoenix jégkorongcsapattal kötött szerződést. Ezzel a 2005-ben a világ legjobb focikapusának választott Cech

két évtizednyi futballkarrier után váltotta valóra az álmát. A bemutatkozása parádésra sikerült, ugyan a meccs legjobbjának választották, miután kivédett két büntetőt.

A Phoenix színeiben, amellyel triplázott 18 mérkőzésen bizonyíthatta, hogy a hokikapuban is képes kiváló teljesítményre. Sőt! A BBC szerint 93,1 százalékos hatékonysággal védett, ami már-már a csehek hokis legendájának, Dominik Haseknek a nyomdokaiba lépett. Az NHL-ben 735 mérkőzést játszott, átlagban 2,20 gólt kapott, 92,2 százalékkal védte a lövéseket. Az ő tiszteletére választotta egyébként Cech a 39-es mezszámot.

Petr Cech a jégen is bizonyítja klasszisát Forrás: NurPhoto via AFP/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

Cech akkor sem hagyta annyiban a szenvedélyét, amikor technikai tanácsadóként visszatért a Chelsea-hez, ráadásul a 2021/22-es szezonban triplázott a Phoenix csapatával.

A sportágváltás egyébként olyannyira jól sikerült a 40 éves exfocikapusnak, hogy 2022 novemberében egy divízióval feljebb lépett, miután a nemzeti bajnokság másodosztályában szereplő Chelmsford Chieftains együtteséhez igazolt. Cech továbbra is élvezi, hogy új sportban mutathatja meg tehetségét.

Hihetetlen, mennyi szeretet kapunk a szurkolóktól. Talán másképp gondolnám, ha csak 30 néző lenne, de a csarnok folyton tele van. Hihetelen" – nyilatkozta a Daily Mailnek a cseh klasszis, aki hozzátette, hogy új karrierje kezdetén a korcsolyázás nagy kihívást jelentett számára.

Paolo Maldini – tenisz

Nem minden exfocista olyan szerencsés, amikor más sportban kell bizonyítania. Paulo Maldini alighanem a történelem egyik legkiválóbb védője, páratlan eredményei is ezt tükrözik, hiszen többek között hétszeres olasz bajnok és ötszörös BEK/BL-győztes. Az AC Milan egykori védője 2009-ben vonult vissza a futballtól a sorozatos sérülései miatt, de a sporttól nem akart elszakadni: hobbi szinten bokszolt és kipróbálta magát a teniszben is. Nagy sikereket ugyan egyikben sem ért el, igaz nem is ez volt a célja.

Paolo Maldini teniszezőként is kipróbálta magát Forrás: AFP/Marco Bertorello

A Milan legendája fogadott maga mellé egy edzőt is Stefano Landoniót személyében, aki egyben páros partnere is volt. A páros leginkább barátságos meccseken és jótékonysági rendezvényeken szerepelt, de 2017-ben indult egy profi tenisztornán is. Ugyanis egy selejtezőtorna győzteseként szabadkártyát kaptak a Milánóban megrendezett, 40 ezer euró összdíjazású Aspria teniszkupán.

Nagy volt az érdeklődés Maldini első meccse iránt, ám hamar kiderült, hogy az első találkozó egyben az utolsó is volt: a Tomasz Bednarek, David Pel alkotta lengyel, holland kettős mindössze 42 perc alatt lerendezte Maldiniékat 6:1, 6:1-re arányban.

Az olasz ikon természetesen nem volt csalódott, a mérkőzés után elmondta, hogy lényegében csak azért vett részt a tornán, mert pont ott volt, ahova edzeni járt.

Hetente egyszer jutok el teniszezni, nincs sok időm rá, ráadásul a foci miatt kopottak a térdízületeim, ez is korlátoz. Viszont nagyszerű és megismételhetetlen élmény volt. Játéknak fogtam fel az egészet" – fogalmazott Maldini.

Gabriel Batistuta - lovaspóló

Az argentin Gabriel Batistuta a világ egyik legveszélyesebb góllövője volt, de egy krónikus bokasérülés 2005-ben véget vetett szenzációs pályafutásának. Lionel Messi mögött az argentin válogatott történetének legeredményesebb labdarúgója ezt követően szó szerint visszaült a nyeregbe azzal, hogy 2009-ben elkezdett lovaspólózni.

Az argentin legendának lóháton sem okozott gondot a góllövés Forrás: AFP/Daniel Garcia

A lóháton zajló pontszerzéses játékban az argentin legenda a Loro Piana pólóklubban mutatkozott be, és rögtön az első meccsén két gólt lőtt. A mérkőzés után bár nehéznek titulálta a sportot, mindenképp fejlődni akart benne, ez pedig össze is jött neki.

– mondta akkor Batigol az egyik argentin televíziónak.

Batistuta egyébként még ugyanabban a Tom Tailor Team lovaspóló csapatához szerződött, amellyel 2009-ben megnyerte a Copa Stella Artois elnevezésű profi tornát, ami a sportágon belül egy neves díj Dél-Amerikában.

Bixente Lizarazu - jiu-jitsu

Lizarazu nem elégedett meg azzal, hogy labdarúgóként öt bajnoki címet, Bajnokok Ligáját, világbajnokságot, Európa-bajnokságot és rengeteg különböző trófeát nyert a Bordeaux, a Bayern Münchenben és a francia válogatott színeiben, visszavonulása után más sportágban próbálta ki magát.

Az egykori balhátvéd a brazil dzsúdzsucuban (jiu-jitsu) ért el szép sikereket, ugyanis 2009-ben Európa-bajnok lett a kék öves Senior 1 Light divízióban, míg 2010-ben harmadik helyezést ért el Lisszabonban lila öves, hasonlóan Senior 1 Light divízióban.

Az utóbbi években televíziós futballszakértőként is tevékenykedő Lizarazu komoly mestere lett új sportágának, hiszen 2018-ban a fekete övet is megszerezte, amiről nem rég büszkén emlékezett meg a közösségi oldalán.

Az 53 éves francia sztár emellett rendszeresen biciklizik, de a búvákodást és a hegymászást is hobbi szinten űzi.

Jerzy Dudek - autóversenyzés

A Liverpool és a Real Madrid korábbi Bajnokok Ligája-győztes kapusa, Jerzy Dudek 2013-ban akasztotta szögre a stoplist, majd a visszavonulása után különböző terepversenyeken vett részt Európa-szerte, valamint több 24 órás autóversenyen is kipróbálta magát.

A futball előtt az autóversenyzés volt a szenvedélyem. Versenyszerűen gokartoztam, de természetesen ez megszűnt, amikor profi focista lettem.

– mondta korábbi csapata, a Liverpool hivatalos oldalán egy interjúban.

"Persze, van, amikor felteszem magamnak a kérdést, hogy miért csinálom még mindig, hiszen feleségem, három gyerekem van és nagyszerű életem van. Márpedig, ha egy pillanatra elveszítem az irányítást az autó felett, akkor akár nagy bajba is kerülhetek. De

az életben szükség van a szenvedélyre

– ezek tartanak életben. Az autóversenyzés sok örömet ad nekem, és imádom" - fogalmazott az egykori lengyel kapus.

Santiago Canizares - autóversenyzés

Dudekhez hasonlóan Canizarest is a benzingőz és az autóversenyek világa ejtette rabul a visszavonulása után. A valencia korábbi spanyol válogatott kapusa 2010 októberében kezdett bele a sportba, ekkor indult ugyanis először a spanyol ralibajnokságon, ahol egy Suzuki Swiftet vezetett Dani Cué másodpilótával. A következő évben ugyanezzel az autóval és ugyanazzal a partnerrel a Suzuki Ibérica Motor Sport csapat tagja lett.

Santiago Canizares ikonikus alakja volt a La Ligának Forrás: AFP/Jose Luis Roca

Első komolyabb sikerére 2017. június 17-ig kellett várni, amikor megszerezte első győzelmét, a Rally de la Cerámica-t egy Porsche 997-essel megnyerve. Még ebben az évben a valenciai közösségi bajnoki címet is elhódította.

Nigel Martyn – krikett

A Leeds United és az Everton egykori válogatott kapusa valószínűleg az angol futball egyik legszerencsétlenebb játékosa, mivel David Seaman mögött gyakorlatilag szóhoz sem jutott a nemzeti csapatban. Egy súlyos bokasérülés után aztán 2006-ban vissza is kellett vonulnia. Miután szögre akasztotta a kapuskesztyűt, gyerekkori szenvedélyének, a krikettnek kezdett hódolni, ami Angliában a futball mellett az egyik legnépszerűbb csapatsport. Martyn az amatőr krikettbajnokságban szereplő Leeds Modernians színeiben szerepelt évekig.

Nigel Martyn a futball után krikettezni kezdett Forrás: AFP/William West

Joe Hart - krikett

A szintén angol válogatott kapus, Joe Hart annyiban különbözik a listán eddig felsorolt játékosokkal, ő még mindig aktív, jelenleg a skót Celtic játékosa. A 35 éves kapust gyerekkorában jó krikettjátékosnak tartották, de a profi futball miatt csak hobbi maradt számára. Több nagynevű játékoshoz hasonlóan az angol válogatott korábbi első számú kapusa is kimaradt a 2018-as oroszországi foci-vb-re utazó keretből. Így amíg Anglia Svédországgal csapott össze a világbajnokság negyeddöntőjében, addig Hart szülővárosának krikettcsapatánál töltötte az időt Shrewsburyben, és hat pontot szerzett.

Tim Wiese - pankráció

Az ugyan vitatható, hogy a pankráció tényleges sportnak minősül-e, vagy sem, de az biztos, hogy a hatszoros német válogatott Tim Wiese, a Werder Bremennel német kupagyőztes kapus röviddel 2014-es visszavonulása után már a ringben tűnt fel, jóval izmosabb felsőtesttel, mint ahogyan a pályán láttuk. A 2010-es vb-t és a 2012-es Eb-t is megjárt exkapus 2016-ban már a világ legismertebb pankrátorszervezete, a WWE müncheni eseményén szórakoztatta a közönséget.

– mondta debütálása előtt Wiese.