Szoboszlai üres üvegek ellen gyakorolt, most a világ legjobbjai ellen bizonyíthat

RB Leipzig - VfB Stuttgart Sports Bundesliga soccer Horizontal
27 January 2023, Saxony, Leipzig: Soccer: Bundesliga, RB Leipzig - VfB Stuttgart, Matchday 18, Red Bull Arena. Leripzig's Dominik Szoboszlai (2nd from left) has just scored to make it 2:0 and is cheering. Photo: Hendrik Schmidt/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Szoboszlai Dominik a Bajnokok Ligája nyolcaddöntők novemberi sorsolása óta alig várja, hogy újra találkozhasson jó barátjával, Erling Haalanddal, a Manchester City támadójával.

„Egy évet játszottunk együtt a Red Bull Salzburgnál (2019 januárjától 2019 decemberéig), de ez elég volt ahhoz, hogy nagyon közel kerüljünk egymáshoz" – mondta Szoboszlai a The Athleticnek.

Salzburgban nem töltöttek elég időt együtt ahhoz, hogy a norvég csatár ugyanolyan jól megtanuljon németül, mint Szoboszlai, de Haaland annyira hálás volt korábbi csapattársa törődéséért, hogy erős kötelék alakult ki közöttük.

Miután Haaland a Borussia Dortmundhoz került, gyakran látogatták egymást, mostanában pedig rendszeresen beszélnek videótelefonon. Szerdán este mindössze másodszor játszhatnak majd egymás ellen.

Szoboszlai azonban tagadja, hogy emiatt jobban odafigyelne a Manchester City meccseire.

„Amúgy is néztem őket – Erling miatt" – mondta nevetve a magyar válogatott csapatkapitánya.

A Lipcsének a Bundesligában mindössze négy pont a hátránya a listavezető Bayern München mögött, az elmúlt 20 mérkőzéséből csak egyet veszített el (11 nappal ezelőtt 2-1-re kikaptak az Union Berlin otthonában). Hétvégén ráadásul visszatért a francia válogatott Christopher Nkunku is, aki a 2021/22-es Bajnokok Ligája-csoportkörben az Etihadban elszenvedett vereség alkalmával mesterhármast lőtt a Manchester Citynek.

Christopher Nkunku visszatérésével sokat erősödött a Lipcse Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

Szoboszlai Dominik az idei szezonban elképesztő formában futballozik. Sokat segített neki, hogy Marco Rose tavaly átvette a csapat irányítását. Szoboszlai azóta ismeri a lipcsei vezetőedzőt, hogy tinédzserként először ment próbajátékra Ausztriába, és Rose volt az, aki a 2018/19-es szezonban lehetőséget adott neki a Salzburg első csapatában.

" – folytatta a Lipcse középpályása, aki már a salzburgi akadémián megtanulta, hogy csak akkor kerülhet sokat a pályára, ha ő is kiveszi a részét a munkából.

Annak ellenére, hogy Rose a labdabirtokláson kívüli intenzitásra összpontosít, Szoboszlai a Bundesliga második legjobb játékosa a gólpasszok tekintetében, a pontrúgásai pedig mindig életveszélyesek.

Tinédzserkorában elmondása szerint naponta körülbelül 200 szabadrúgást végzett el, hogy megtalálja a legjobb technikát. Szoboszlai Székesfehérváron, egy focirajongó családban nevelkedett, és ennek is köszönheti remek technikáját.

– emlékezett vissza Szoboszlai.

Szoboszlai Dominikre kulcsszerep várhat a Manchester City ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Szoboszlaiék egy kis lakásban éltek, de ez nem volt akadálya annak, hogy a fiú éjjel-nappal futballoktatásban részesüljön.

– mesélte Szoboszlai, aki nem emlékszik arra, hogy gyerekként mással is játszott volna a labdán kívül.

Szoboszlai bízik benne, hogy csapata képes lehet felvenni a versenyt a Manchester Cityvel.

Mindegy, hogy ki az ellenfél. Erling ide vagy oda, mi azért játszunk, hogy megnyerjük ezt a meccset" – mondta a 28-szoros magyar válogatott középpályás.