A FIFA megváltoztatta a 2026-os focivébé lebonyolítását

Argentina v France: Final - FIFA World Cup Qatar 2022 soccer Qatar22 Qatar2022 worldcup22 worldcup2022 worldcup Qatar Katar Lusail City Lusail Stadium Lionel Messi Argentina Paris Saint-Germain Tamim bin Hamad Al Thani Emir of Qatar FIFA World Cup Qatar 2
Lionel Messi lett a XXI. század legjobb focistája
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vezető testülete a 73. FIFA-kongresszust megelőzően a ruandai Kigaliban ülésezett, és számos kulcsfontosságú döntést hozott a 2026-as labdarúgó világbajnoksággal kapcsolatban.

A 2026-os világbajnokság 32 helyett 48 csapatos lesz, amely nem csak ebben lesz egyedülálló, hanem abban is, hogy három ország, az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen rendezi meg.

A FIFA tanácsa egyhangúlag jóváhagyta a 2026-os világbajnokság versenyformájának javasolt módosítását, amely a 16 hármas csoportról 12 négyes csoportra változik, így a két csoportelső és a nyolc legjobb harmadik helyezett csapat jut tovább a 32 közé.

A FIFA azzal indokolta a változtatást, hogy ezzel csökkenti az összejátszás kockázatát, és minden résztvevő számára legalább három mérkőzést biztosít, miközben megfelelő pihenőidő áll majd a válogatottak rendelkezésére a meccsek között.

Ez azt jelenti, hogy az elődöntőbe jutó válogatottaknak már nem hét, hanem nyolc mérkőzést kell játszaniuk a tornán, hármat a csoportkörben, ötöt pedig az egyenes kieséses szakaszban.

A Lionel Messi vezette argentin-válogatott nyerte a katari világbajnokságot Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton

Mindez azt jelenti, hogy a vb-meccsek száma rekordszámú 104-re emelkedik, vagyis közel kétszer annyi mérkőzés lesz a tornán, mint legutóbb, Katarban. Azonban a világbajnokság időtartama alig változik, ez pedig jelenti, hogy az eddigieknél jóval több mérkőzést láthatnak majd a nézők a torna egyes napjain.

A FIFA közleménye szerint módosított formátum csökkenti az összejátszás kockázatát, és biztosítja, hogy minden csapat legalább három mérkőzést játsszon, miközben kiegyensúlyozott pihenőidőt biztosít a versengő csapatoknak.

A FIFA vezető testülete a döntő időpontját 2026. július 19-ére tűzte ki. A torna hossza a várakozások szerint 40 naposra nő, de a játékosokat ugyanúgy 56 napra kell elengedniük a klubjaiknak, mint a 2010-ben, a 2014-ben és a 2018-ban. Tavaly a katari vb 29 napig tartott.

A Ruanda fővárosában, Kigaliban tartott FIFA-tanácskozáson arról is döntés született, hogy a 2025 és 2030 közötti férfi versenynaptárban az lesz a változás, hogy a szeptemberi és októberi, egyaránt kilencnapos, kétmérkőzéses válogatott időszakot felváltja egy 16 napos, négymeccses periódus, amely szeptember vége és október eleje között lesz. A márciusi, júniusi és novemberi kilencnapos periódus változatlan marad.

A Real Madrid már biztosan ott lesz a klub-vb-n Forrás: AFP/Cristina Quicler

A klubvilágbajnokságról is határozat született, miszerint 2025-től négyévente rendezik meg a tornát 32 csapat részvételével, minden konföderáció legrangosabb sorozatának négy győztese kvalifikálja magát 2021 és 2024 között.

Ezt azt jelenti, hogy Európából a Chelsea és a Real Madrid már biztos résztvevőnek számít. Amennyiben bármelyik klub ismét diadalmaskodna, akkor a klubrangsor alapján jelölnék ki az új résztvevőt.

A FIFA kongresszusát csütörtökön tartják, melyen újraválasztják Gianni Infantino elnököt.