Vágólapra másolva!
Május 3-án a labdarúgó Magyar Kupa döntőjét a Zalaegerszeg játssza az NB II-es Budafokkal a Puskás Arénában. A finálé mindenképpen történelmi sikert hoz majd, mert korábban egyik csapat sem nyerte meg a kupát, sőt, a budapestiek ezt megelőzően még döntőig sem jutottak. A Budafok győzelme különösen nagy szenzáció lenne, legutóbb 1984-ben nyerte másodosztályú együttes a Magyar Kupát. A sorozat története gazdag és színes múltra tekint vissza, rengeteg emlékezetes, botrányoktól sem mentes finálét rendeztek már korábban. Összeállításunkban most bemutatunk öt felejthetetlen döntőt a Magyar Kupa történelméből.

Pintér Attila csapata kiütötte a Fradit az egyik legbotrányosabb kupadöntőn

2005. május 11-én a Ferencváros a Matáv Sopron csapata ellen vívta a kupadöntőt a székesfehérvári Sóstói Stadionban mintegy 4000 szurkoló előtt. Már előzetesen pikánsnak ígérkezett a meccs, hiszen a soproniak kispadján az a Pintér Attila ült, aki egy évvel korábban a Fradival nyert Magyar Kupát, ám a szezon végén távoznia kellett, mert a játékosok nyílt levélben lázadtak fel ellene.

Ettől függetlenül mindenki a Fradit tartotta a finálé esélyesének, hiszen a zöld-fehéreknél olyan futballisták játszottak akkoriban, mint Szűcs Lajos, Gyepes Gábor, Lipcsei Péter, vagy éppen Huszti Szabolcs. A Sopron azonban bátran kezdte a meccset, a 38. percben már két góllal vezetett, majd emberelőnybe került, mert a Fradiból a hevesen reklamáló Rósa Dénest kiállítótta a horvát bíró, Edo Trivkovic. A játékvezető az első félidő hajrájában is a középpontba került, amikor Lipcsei Péter teljesen szabályos szerelése után tizenegyest ítélt a Sopron javára.

A büntetőt Balaskó Iván belőtte, Szűcs Lajosnál pedig elszakadt a cérna és ő is kiállítatta magát, akárcsak a Fradi edzője, László Csaba.

A második játékrész elején Lipcsei szabadrúgásból szépített, de erre Balaskó bombagóllal válaszolt, visszaállítva a háromgólos soproni előnyt. A 68. percben Adem Kapic egy hátulról történő becsúszással majdnem eltörte Balaskó lábát, így őt is lezavarta a pályáról a horvát bíró. A hajrában a Fradi kapusa, Udvarácz Milán még kapott egy elképesztő potyagólt, majd Pintér Zoltánt is kiállították Lipcsei fejberúgásáért. Az utolsó percekben a ferencvárosi játékosok valóságos ámokfutást rendeztek, majd a lefújás után nem voltak hajlandók felsorakozni a díjátadásra és nem vették át az ezüstérmeket.

Minden idők egyik legbotrányosabb kupadöntője a Ferencváros és a Sopron meccse Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az 5-1-es soproni győzelmet hozó találkozó után folytatódott a botrány, a Fradi edzőjéről, László Csabáról az a hír terjedt, hogy állítólag arra buzdította a játékosait, törjék el a soproni focisták lábát.

számolt be róla egy újságíró, hogy mit üvöltött a játékosainak a lelátóra száműzött, de a pályához mégis közel maradó László Csaba, aki mindezt cáfolta.

"Elküldtek a kispadról a 2005-ös kupadöntőn, sohasem felejtem el, a játékoskijáróban álltam. Azt hiszem, hogy Lipcsei "beindult", minden játékosom próbálta kiprovokálni magának a piros lapot. Peti elég durván szabálytalankodott az oldalvonal mellett, odaléptem hozzá, és azt mondtam:

"Tényleg az hiányzik nektek, hogy valakinek eltörjétek a lábát?" -

elevenítette fel a történteket László Csaba.

"Állítólag Németh Feri fotós - Isten nyugosztalja - hallotta, három napra rá felhívott egy újságíró azzal, hogy ő ezt hallotta valakitől, mármint hogy én ezt mondtam. És ő ezt meg fogja írni. Ebből kreálódott ez a történet, ami után nincs miért magyarázkodnom. Ha ez elhangzott volna, akkor most nem ülnék itt, nem lennék edző. Akkor az MLSZ eltiltott volna. Ülhettem volna a Ferencváros kispadján, elviselte volna a főtámogató, hogy a vezetőedző ilyeneket mond?

Furulyás is behívta a játékosokat, és megkérdezte, hogy elhangzott-e ilyen, épp csak James Bondot nem hívták el nyomozni. Kikockázták a képeket a videofelvételek alapján, így akarták bizonyítani a számról olvasva, hogy mondtam-e ilyet.

Aztán lett ebből egy szép kis legenda" - nyilatkozta később László Csaba, aki az elvesztett kupadöntő után 2005 novemberéig maradt a Ferencváros edzője.

László Csabát elképesztő dologgal vádolták a botrányos kupadöntő után Forrás: MTI/Varga György

A meccset borzalmasan vezető horvát bíró is a támadások kereszttüzébe került a találkozó után, a Játékvezetői Testület elnöke, Puhl Sándor is elismerte, hogy Trivkovic rengeteget hibázott.

mert Lipcsei Péter egyértelműen a labdát találta el" - mondta Puhl Sándor, aki a Fradi-játékosokat sem kímélte, szerinte sportemberileg egyszerűen elfogadhatatlan volt az, ahogyan viselkedtek.

Lothar Matthäust is megdöbbentették a látottak, a magyar válogatott akkori szövetségi kapitánya a magyar futball szégyenének nevezte a találkozót, amelyet követően a Ferencvárost végül kizárták a Magyar Kupa 2005/2006-os kiírásából súlyos sportszerűtlenségek elkövetése miatt.

Káosz a pályán és verekedés a rendőrökkel Nyilasi Tibor utolsó meccsén

1994-ben még kétmeccses volt a Magyar Kupa döntője, amelyből az elsőt a Ferencváros könnyedén, 3-0-ra megnyerte a Budapest Honvéd ellen az Üllői úton. A visszavágó is Fradi sikert hozott, Kispesten 2-1-re nyertek a zöld-fehérek, de nem maga a mérkőzés, hanem az azt követő döbbentes botrány vált igazán emlékezetessé.

A csapatok mellett a döntő második meccsére a szurkolói rendbontás megakadályozása érdekében a rendőrség is alaposan felkészült, és az volt a terv, hogy nem engednek be drukkereket a pályára, hogy a győztesnek járó kupa átadását semmi se zavarja meg. A Kispest és a Fradi beengedte volna a nézőket, de az MLSZ a nemzetközi szövetség előírásaira hivatkozva nem járult hozzá ehhez.

Az már a mérkőzés vége előtt látszott, hogy a türelmetlen Fradi-szurkolók átmásznak a kerítésen,

hogy biztosan együtt ünnepelhessenek a csapatukkal. A hangosbemondó többször rendre intette őket, hogy maradjanak a helyükön és rohamrendőrök szállták meg a lelátók előtti szakaszt.

A lefújás után is meg akarták akadályozni a szurkolók beszaladását, majd amikor a pajzsos rendőrök erre nem voltak képesek, megérkeztek a lovasrendőrök. Ekkor elszabadult a pokol, kergetőzés és verekedés kezdődött a pályán. A rendőrök néhány drukkert mindenképpen el akartak fogni, de több Fradi-játékos is a védelmükre kelt.

Óriási káosz volt a játéktéren, egymással dulakodtak a nézők és a rendőrök, akikkel több ferencvárosi játékos is összetűzésbe került.

A kapust, Szeiler Józsefet, valamint a Fradi edzőjét, az utolsó meccsét a kispadon töltő Nyilasi Tibort is ok nélkül megütötték.

"Mindenkinek a rendőrroham jut eszébe, a pályáról azonban más emlékeket őrzök.

utána végig turbánban kellett játszanom" - írta a molkupa.hu, hogyan emlékezett vissza a Fradi válogatott játékosa, Hrutka János az ominózus fináléra.

"A Bozsik Stadionban lejátszott meccs utáni botrány hátborzongató volt. Ez volt Nyilasi Tibor utolsó meccse, lefújták a döntőt, mi pedig ünnepelni kezdtünk a pályára tódult szurkolóinkkal, majd szinte menekülnünk kellett az öltözőbe.

idézte fel az egykori focista az esetet, ami után több rendőrségi tisztviselőnek, illetve három Fradi-játékosnak is jelenése volt a bíróság előtt - utóbbiaknak hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Hrutka Jánosnak a győzelem mellett kellemetlen emlékei is vannak az 1994-es Magyar Kupa-döntőről Forrás: Origo

Később fény derült arra, hogy a rendőrök eredetileg azt tervezték, hogy ha beözönlenek a szurkolók a pályára, akkor beljebb engedik őket, visszahúzódnak és úgy teszik lehetővé, hogy a győztes átvehesse a kupát. Ez azonban valamiért nem sikerült normálisan. Összesen nyolc embert állítottak elő, tíz rendőr könnyebb sérülést szenvedett, egyiküket kórházba kellett szállítani, míg a szurkolók közül ketten kértek orvosi ellátást a stadionban.

"Megvertük a Honvédot, a rendőrök meg minket. Már örülni sem hagynak minket. Kardlappal akkorát kaptam, hogy majdnem elestem" -

mondta később Nyilasi Tibor, a Fradi leköszönő edzője és egykori legendás futballistája.

Kónya Imre belügyminiszter a meccs után nyilvánvalóvá tette: a rendőrök a felelősek a történtekért.

- állt közleményében.

Egy hónap múlva azt is bejelentette, hogy négy rendőri vezetőt felelősségre vontak.

A balhéba keveredő ferencvárosi játékosok közül 1995 nyarán (már a baloldali Horn-kormány alatt) Simon Tiborra hat, Telek Andrásra és Vanicsek Zoltánra négy-négy hónap börtönbüntetést szabtak ki egy év próbaidőre felfüggesztve, gyakorlatilag csak a rendőrök ellentmondásos vallomásai alapján, majd év végén született meg a másodfokú, igazságos felmentő ítélet.

Edzőbuktató kiütés, utolérte a kispesti szurkolók haragja a klubtulajdonost

2008-ban is kétmeccses volt a Magyar Kupa döntője, amelyet abban az évben a Budapest Honvéd és a Debrecen játszott egymással. Már az első meccsen minden lényegi kérdés eldőlt, ugyanis a hajdúságiak 7-0-ra kivégezték ellenfelüket a Bozsik Stadionban.

Ez a különbség a két együttes között azóta is tartja a rekordot a Magyar Kupa fináléjában: idegenben még soha egyetlen csapat sem győzte le ennél nagyobb arányban a vetélytársát.

Már a találkozó 9. percében vezetett a DVSC, Leandro 23 méteres szabadrúgását Tóth Iván kapus csak beljebb tudta ütni, védeni nem. A 17. percben egy hátul eladott labdára csapott le Leandro, akinek lövését Tóth még lábbal hárította, de a kipattanót a jobb sarokba fejelő Rudolf Gergellyel szemben már tehetetlen volt. A 29. percben már hárommal vezetett a Debrecen, egy remek szabadrúgás-variáció után Cvitkovics Péter bombázott 25 méterről a jobb alsóba. A következő gólra az 58. percig kellett várni, ekkor Kassai Viktor 11-est adott Rudolf lerántásáért, valamint Adewunmit kiállította - a büntetőt Kouemaha magabiztosan értékesítette. A 73. percben a Dombi Tibort letalpaló Dobos Attilát is lezavarta a pályáról Kassai, pár perccel később pedig Kouemaha magint betalált.

A hatodik debreceni gólt a hajrában Cvitkovics szerezte, a hetediket pedig a 89. percben újfent a kameruni Kouemaha, aki így mesterhármassal zárta a kupadöntő első meccsét.

A találkozót kettős emberhátrányban befejező a kispestiek a súlyos vereség után azonnal menesztették Vass László vezetőedzőt,

majd bejelentették, hogy a szezon végéig Borgulya István lesz a Honvéd trénere.

Ez a meccs sem múlt el botrány nélkül, ugyanis a második félidő kezdete előtt tovább borzolta a hazai publikumot, hogy mintegy 50 fős csoport szóváltásba keveredett George F. Hemingway kispesti tulajdonossal, majd lökdösődés alakult ki a biztonsági emberekkel és trágár módon szidták a magyar származású amerikai üzletembert.

Mindezt az ötödik debreceni gól után még fokozta egy Honvéd-szurkoló, aki lelocsolta sörrel a páholyban ülő Hemingwayt.

A Honvéd korábbi tulajdonosát, George F. Hemingwayt még sörrel is lelocsolták a 2008-as kupadöntő első meccsén Forrás: MTI/Illyés Tibor

A visszavágót hazai pályán 2-1-re megnyerte a Debrecen, amely így kettős győzelemmel, 9-1-es összesítéssel hódította el a Magyar Kupát. A sorozat történetének legnagyobb különbségű sikerét egyébként a Ferencváros aratta, miután 1933-ban 11-1-re nyert az ősi rivális Újpest ellen.

Hatgólos őrület és drámai tizenegyespárbaj

A Budafok idei menetéleséhez hasonlóra 11 éve akadt példa, ugyanis másodosztályú csapat ezt megelőzően legutóbb 2012-ben jutott kupadöntőbe. Akkor az MTK okozott szenzációt, amely egy emlékezetes finálét játszott a Debrecennel a Puskás Ferenc Stadionban.

Hiába kezdte jobban a meccset a hajdúsági csapat, a szünet előtt Könyves Norbert szépen lőtte ki a jobb alsó sarkot, így előnnyel vonulhatott az öltözőbe Garami József együttese. A félidőben Kondás Elemér kettőt is cserélt, ami jó húzásnak bizonyult, mert a második játékrész elején Selim Bouadla egy hatalmas bombagóllal egyenlített, Szakály Péter fejesével pedig fordított a DVSC. Nikolov Balázs kiállítása után emberelőnybe kerültek a budapestiek, amelyet ki is használtak, Kanta József szenzációs indítása után Ladányi Tibor emelte át a kapust. A 87. percben úgy tűnt, eldőlt a kupa sorsa, mert Zsidai László egy gyönyörű kényszerítőzés után megint az MTK-t juttatta előnyhöz.

Két perccel később azonban jött az újabb fordulat, Szakály egy zseniális szóló után hosszabbításra mentette a meccset, amely 3-3-as döntetlent hozott a rendes játékidőben.

A kétszer 15 perces hosszabbításban nem esett gól, így következett a tizenegyespárbaj, amely maratoni hosszúságúra nyúlt. Az első nyolc körben csak 1-1 alkalommal hibáztak a felek, majd a kilencedik körben Mészáros Norbert betalált, Kálnoki Kis Dávid büntetőjét viszont Verpecz István kivédte, így a Debrecené lett a Magyar Kupa.

mondta a meccs után a DVSC edzője, Kondás Elemér.

Kondás Elemérék öröme a 2012-es Magyar Kupa-döntő után Forrás: MTI/Illyés Tibor

2012-ben, NB II-es csapatként tehát közel állt a bravúrhoz az MTK, ám végül drámai 11-es párbajban elbukott. A legutóbbi másodosztályú kupagyőzteshez egészen 1984-ig kell visszamennünk az időben, amikor a Siófok 2-1-re legyőzte a Rába ETO Győr csapatát.

Brutális szabálytalanságok, elvett gól és dráma a 91. percben

A 2019-es Magyar Kupa-döntőt a Budapest Honvéd és a MOL Fehérvár (akkori nevén MOL Vidi FC) játszotta egymással a Groupama Arénában. A kispestiek már a 14. percben vezetést szereztek Holender Filip büntetőjével, majd ezt követően bedurvult a meccs, szép játék helyett inkább a brutális szabálytalanságok kerültek előtérbe, összesen 12 sárgát osztott ki a fináléban Iványi Zoltán játékvezető.

A 28. percben például Stopira veszítette el a fejét és páros lábbal kőkeményen beleszállt Gazdag Dánielbe. A Honvéd középpályása fájdalmas arccal terült el a gyepen, a Vidi hátvédje örülhetett, hogy megúszta sárga lappal a kegyetlen faultot.

A 66. percben egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után kiegyenlített a Vidi, ám Iványi nem adta meg a gólt, mert Huszti Szabolcs a szabálytalanság helyétől 3 méterrel előrébbről végezte el a pontrúgást.

Az ítélet hatalmas indulatokat váltott ki a fehérvári játékosokból, pillanatok alatt többen is megrohamozták a játékvezetőnek jelzést adó partjelzőt,

különösen Juhász Roland és Huszti volt vehemens, akiket úgy kellett elrángatni onnét. A rettentesen dühös Vidi-edzőt, Marko Nikolicsot is leparancsolta a pályáról Iványi, aki végül újrarúgatta a szabadot.

A Vidi-játékosok megrohamozták Iványi Zoltán játékvezetőt a meg nem adott gól után Fotó: Szabó Gábor - Origo

A bíró döntése egyébként helyes volt, ám nem volt megfelelő a kommunikáció közte és az asszisztense között, mert ha Iványi gyorsabban kap jelzést, elkerülhető lett volna a tömegjelenet.

Az eset mutatja, hogy a megfelelő kommunikáció és zászlójelzés egyaránt fontos a játékvezető csapat munkája során, amelynek rossz alkalmazása komoly értetlenséghez vezethet" - nyilatkozta az Origónak a korábbi játékvezető, Bede Ferenc.

A folytatásban a védekezésre koncentráló Honvéd nem tudta kihúzni kapott gól nélkül, egy szöglet után a szerb válogatott Marko Scepovic közelről kiegyenlített.

Hosszabbításra végül nem került sor, mert jött a dráma a 91. percben:

Huszti szabadrúgását a bosnyák légiós, Anel Hadzic a léc alá vágta, ezzel a Vidi nyerte a Magyar Kupát, története során másodszor.

A csapatkapitány Juhász Roland emeli a magasba a serleget Fotó: Szabó Gábor - Origo