Vágólapra másolva!
A hazai rendezésű U17-es labdarúgó Európa-bajnokságon az első mérkőzésen győzelmet arató magyar válogatott a második találkozóján 5-3-as vereséget szenvedett Lengyelországtól.

Belvon Attila szövetségi edző csapata szerdán az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 3-0-ra nyert Wales együttese ellen, míg Lengyelország 5-1-re győzte le Írországot. A szombat délutáni csoportmeccsen az írek 3-0-ra verték meg a walesieket, ilyen előjelekkel várta a magyar és a lengyel válogatott a felcsúti Pancho Arénában megrendezett meccset.

A magyarok kezdőcsapata Lengyelország ellen Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A találkozót a vendégek kezdték jobban, a 8. percben egy védelmi hiba után Mike Huras balról középre gurít, Mateusz Skoczylas pedig jobb lábbal a kapuba lőtt. A folytatásban a mezőnyben a magyarok birtokolták inkább a labdát, de helyzetek a lengyelek előtt adódtak:

Yaakobishvili Áronnak többször is bravúrral kellett védenie.

A 34. percben aztán már a magyar kapus is tehetetlen volt, egy szöglet után Maksymilian Sznaucner lőtt középről, erősen a jobb sarokba. A szünet előtt még volt egy Huras-kapufa, ami kifelé pattant, a félidőben 2-0-ra vezetett Lengyelország.

Az első félidőben a lengyelek voltak veszélyesebbek Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A második játékrész elején is a lengyelek veszélyeztették többször a kaput, és az 52. percben a mezőny legjobbja, Huras már nem hibázott. Igaz, sok köze nem volt a gólhoz, ugyanis Skoczylas beadása után Yaakobishvili öklözése után a labda eltalálta a mozdulatlan lábát, ám onnan az a kapuba pattant. Ám a magyar válasz ezúttal nem maradt el,

Girsik Attila a labdaszerzése után a tizenhatoson belülre passzolta a labdát, Varga Zétény pedig kilőtte a hosszú alsót.

Szép góllal zárkózott a magyar csapat Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A szépítő gól megfogta a lengyeleket, és a folytatásban többször is egy gólra zárkózhatott volna a magyar csapat – a 70. percben pedig ez sikerült is. Szabó Szilárd a büntetőterületen belülről eresztett meg egy lövést,

a kapufáról kipattanó labda pedig Simon Barnabás elé került, aki 7 méterről nem hibázott.

Szabó Szilárd Wales ellen góllal, Lengyelország ellen gólpasszal zárt Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Az egyenlítésre azonban már nem maradt erő a magyar válogatottban, a lengyelek viszont összeszedték a tartalékaikat a hajrára. Umathum Ádám szerelése balszerencsére Oscar Tomczyk elé pattant, aki a tizenegyespont magasságából a jobb sarokba bombázta a labdát, majd négy perccel később Skoczylas beadásból ismét Umathumról pattant lengyel lábra a labda: Karol Borys közvetlen közelről lőtt a hálóba.

A hajrában, a 88. percben egy szöglet után Németh Hunor még megszerezhette volna a magyar válogatott a harmadik gólját – és meg is szerezte, csak a szerb játékvezető nem adta meg.

A 6 méterről leadott lövésébe ugyanis a lengyel kapus bravúrral belekapott, de egyértelműen teljes terjedelmével a gólvonal mögé pattant róla a labda, ám a játék mehetett tovább.

Nagyot küzdött a magyar válogatott, de vereséggel zárta a második Eb-meccsét Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A hosszabbításban mindkét oldalon volt helyzet:

Tomczyk kapufát lőtt, Molnár Csaba viszont gólt: Németh passzát 19 méterről bombázta a jobb alsó sarokba. Így végül 5-3-as magyar vereséggel zárult a találkozó.

A lengyelek a győzelmükkel bebiztosították a csoportelsőségüket, míg Belvon Attila együttese kedden este, szintén Felcsúton az írek ellen vív ki-ki mérkőzést. Ha a magyar válogatott nem kap ki, akkor bejut a legjobb nyolc közé, és megmarad az esélye a világbajnoki részvételre is, ahová az Eb első öt helyezettje jut ki.

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, A csoport:
Magyarország–Lengyelország 3-5 (0-2)
gólszerzők: Varga (55.), Simon (70.), Molnár (94.) illetve Skoczylas (8.), Sznaucner (34.), Huras (52.), Tomczyk (76.), Borys (80.)