Vágólapra másolva!
A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnoságban (OTP Bank Liga) szereplő Ferencváros már régóta érdeklődik Daler Kuzjajev, a Zenit Szentpétervár 30 éves, 46-szoros orosz válogatott középpályása iránt. A játékos ügyében egyelőre még nem született döntés, de a Fradi edzője, Sztanyiszlav Csercseszov szerint eljött az idő, hogy döntsön a focista.

A Fradi vezetőedzője Kuzjajev mellett Lisztesről, Vargáról és arról is beszélt, hogy az orvos bezárta pénteken a szobájába, de szóba került a közelgő BL-selejtező is.

Sztanyiszlav Csercseszovot hiába csábítják Szaúd-Arábiából Forrás: MTI/Mónus Márton

"Beszéltünk Dalerrel (Daler Kuzjajev, - a szerk.). A vakációnak vége, megkerestük és ismertettük vele a Ferencváros ajánlatát. A sportigazgató beszélt vele. Adtunk a középpályásnak időt a döntésre. Akkor nem volt tiszta elképzelése a helyzetről – ez normális, lehetőséget kell adni az érintettnek, hogy döntsön. A legfontosabb az, hogy a játékos számára megfelelő döntés szülessen. Ismerik a futballistákkal kapcsolatos hozzáállásomat. Amúgy szívesen látnánk Kuzjajev a Fradiban, de szabályszerű, hogy az átigazolások sok időt vesznek igénybe. Szerdán egy tunéziai srác érkezik meg (Mohamed Ali Ben Romdhane, - szerk.) – vele kilenc hónapja vettük fel először a kapcsolatot.

De már itt az idő, hogy Daler döntést hozzon. Már letudtuk a két edzőtábort és előzetesen abban állapodtunk meg, hogy a másodikat – ha minket választ – már velünk kezdi. A helyzet máshogy alakult, de türelmes emberek vagyunk, megértőek.

Azonban a futball kegyetlen: addig kell cselekedni, míg az ablak nyitva – hogy Daler beszálljon rajta. Örömünkre lenne mindenesetre. Kuzjajev ki akarja próbálni magát az európai topligákban. De ott egy közepes klubba mehet, vagy a Ferencvároson keresztül hat hónap múlva egy magasabb szintű csapatba. Elmondtam Dalernek, hogy tőlünk még tudna váltani. De még egyszer, adjunk időt neki. Okos gyerek, mindent meg fog érteni" - mondta Csercseszov az ulloi129.hu beszámolója szerint.

Daler Kuzjajev a Fradi célkeresztjében Forrás: NurPhoto via AFP/Mike Kireev/NurPhoto/Mike Kireev

Az orosz edző hozzátette, korábban érdeklődtek Magomed Ozdojev iránt, de aztán tele volt a középpályáskeretük és már nem tudtunk volna neki helyet szorítani. Később sérülések miatt lett volna hely, ráadásul Laidounit is megvették. Addigra viszont aláírt máshova. Ilyenek az átigazolások, van amikor összejönnek, van amikor nem.

Csercseszov azt is elárulta, bőven kap ajánatokat, de csak a Fradira koncentrál.

A FTC edzője a magyar játékosokról is beszélt, amely mindig visszatérő téma a Fradinál.

"Az első kérdésem az volt, amikor megérkeztem, hogy hol vannak a magyarok. Akkor ketten voltak, most tízen. Tesszük a dolgunk, a srácok fejlődnek. Szorosan követem a bajnokságot, így jeleztem a menedzsmentnek, hogy Varga Barnabást jó lenne megszerezni, aki a Paksban gólkirály lett. Amíg tárgyaltunk a vezetéssel az erősítésekről, alá is írt. Aztán szerződtettünk egy védekező középpályást Izraelből, Mohammed Abu Fanit, aki ismerkedik még a csapattal. Őket teszteltük az edzőmeccseken, de majd a tétmeccseken derül ki valójában minden, a Bajnokok Ligája selejtezőkben és, ha Isten is úgy akarja, a csoportkörben. Öt magyar válogatottunk van, Dibusz Dénes, Botka Endre, a csatár Varga és Baráth Péter – valamint egy srác az U21-ből, Lisztes Krisztián. Követem a fiatalok munkáját: erre meg is van a lehetőség, mert mindenki ugyanott készül, a Népligetben. Majdnem mindenkit, aki elmúlt 15 éves, névről ismerek. Fontos, hogy tudjam, mi folyik körülöttünk. És a fiúknak is fontos, hogy a vezetőedző figyeli őket.

Amikor egy 17 éves srác kijön az utánpótlásból, gólokat lő és megnyeri az aranyérmet nekünk, az azt mutatja, hogy jó irányban haladnak a dolgok. Látszik, hogy az emberek hisznek benne és megadják a lehetőséget – Lisztes pedig él vele."

Lisztes Krisztián berobbant a Fradiba Forrás: MTI/Derencsényi István

Az interjú során szóba került az edzőtábor is, már kettőn is túl van a KI Klasvík elleni BL-selejtezőre készülő Fradi.

"Ausztriában a klíma remek, a gyepek minősége is, ezért mentünk oda. Még egy harmadosztályú csapatnak is két remek pályája van. Plusz a hegyi levegő, a minőségi ételek és a sok lehetséges ellenfél. Azért választottunk komoly ellenfeleket, mert a BL-re készülünk. Tavaly a selejtezőkben találkoztunk a Karabahhal, most jó meccset játszottunk, de nem volt barátságos. A játékosok rúgdosták picit egymást, aztán a lefújásnál összeölelkeztek és minden el volt felejtve. A rendszeres BL-résztvevő Salzburg elleni meccsen nem voltam ott, mert felment a lázam. Mentem volna a stadionba, de az orvos bezárt a szobámba! Így nem láttam élőben a meccset, csak a felvételt. Itt az jött elő, amiről folyton beszélünk: ez egy BL-szintű csapat és az első tíz percben, amíg mi hozzászoktunk a tempóhoz, bekaptunk két gólt. Amikor felvettük a ritmust, szépítettünk, talán több gólt is szerezhettünk volna.

Most visszatérünk Budapestre és elkezdjük a feröeri ellenfél elleni specifikus felkészülést. Tudom, hogy az utolsó 16 bajnokijukat megnyerték. Át kell gondolnunk a logisztikát is,

mikor repülünk oda, sok nüansz merül fel ilyenkor" - zárta le a szavait Sztanyiszlav Csercseszov.