Vágólapra másolva!
A magyar játékvezetők az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) új iránymutatásai alapján készülnek a jövő hétvégén rajtoló szezonra. Ennek értelmében az egyes kezezéses szabálytalanságok, illetve ezek fegyelmezési szankciói változnak, mellette pedig a tavalyi, katari világbajnokságon követett elvet alkalmazva, a gólörömök során eltelt időt hozzá kell adni a félidőkhöz.

A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján azt írják, hogy a magyar játékvezetők az UEFA játékvezetői bizottságának friss útmutatásai alapján készülnek a szezonra. Az európai szövetség fontos célja, hogy javítsa a labdarúgás és a játékvezetés megítélését, ennek érdekében külön kiemelte, hogy a sportszerűtlen viselkedés (akár a pályán lévő játékosok, akár a technikai zónában helyet foglalók részéről), a játékvezetők irányába mutatott tiszteletlen magatartás ellen szigorúan és következetes kell fellépniük a játékvezetőknek. Ahogy az UEFA útmutatója fogalmaz: Elérkezett a tisztelet ideje!

Változik a kezezések megítélése

Az UEFA új útmutatást és értelmezést adott ki az egyes kezezéses szabálytalanságok, illetve ezek fegyelmezési szankciói tekintetében is.

Mostantól a játékos testéről a nem természetes helyzetben tartott karjára pattanó labdát, vagy a saját játékostársról a nem természetes helyzetben tartott karra pattanó labdát nem fogják kezezés szabálytalanságnak minősíteni a játékvezetők.

A kapura lövéseknél történő kezezéses szabálytalanságoknál az eddigiekben általánosan alkalmazott sárga lapos figyelmeztetések sem lesznek minden esetben szükségesek.

Bognár Tamás, az NB I egyik legjobb bírója Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Jöhetnek a 100 perces meccsek?

Az idei IFAB-szabályváltozások egyik legfontosabb eleme, hogy a tavalyi, katari világbajnokságon követett elvet alkalmazva,

a gólörömök során eltelt időt hozzá kell adni a félidőkhöz, vagyis az előttünk álló idényben jelentősen nőhet a hosszabbítások átlagos időtartama.

Érdekesség, hogy a VAR bevezetése óta lejátszott a 2 x 198 mérkőzésen mindkét évben átlagosan csak 1,6 perccel lettek hosszabbak a mérkőzések.