Vágólapra másolva!
Két nappal a spanyol bajnokság kezdete előtt a bajnoki címvédő Barcelonának mindössze tizenkét igazolt játékosa van. A katalán klub pénzügyi nehézségei miatt még nem tudta regisztrálni az új igazolásait, és a csapat meghatározó játékosaival sem tudott még új szerződést kötni.

A pénzügyi nehézségeik miatt az FC Barcelona a nyári igazolásaik (Inigo Martinez, Ilkay Gundogan, Oriol Romeu) mellett olyan kulcsjátékosok szerződését sem tudta még sínre tenni, mint Ronald Araujo, Sergi Roberto vagy Marcos Alonso - derült ki az Athletic oldaláról.

A probléma fő oka, hogy a La Liga fizetési szabályainak jelenleg nem tesz eleget a Barcelona. A klubnál abban reménykednek, hogy a pénteken bejelentett új pénzügyi megállapodás segít megoldani a gondjaikat, és legalább néhány kulcsjátékosuk ügyét le tudják rendezni a Getafe elleni, vasárnapi idénynyitó előtt.

A La Liga az egyes csapatok maximális bérköltését a klub bevételei alapján számítja ki. A Barcelona többet költött, mint amennyit megengedett, így kellemetlen helyzetbe kerültek a bajnokság kezdete előtt pár nappal. Javier Tebas, a La Liga elnöke tavasszal azt mondta, hogy mintegy 200 millió eurót (171 millió font; 221 millió dollár) kell lefaragniuk a játékosok béreiből, hogy megfeleljenek a szabályoknak.

Lewandowskiék bajban vannak Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

Júliusban a katalán klub újabb csapást szenvedett, mivel a La Liga további 60 millió euróval csökkentette a 2023–2024-es bérköltségvetését, mivel az ezzel az összeggel megegyező tervezett bevétele elmaradt a spanyol bajnokságnak.

A spanyol bajnoki címvédő szerint a pénteki megállapodásnak köszönhetően azonban fedezni tudják a hiányzó összeget. A La Ligában jelenleg regisztrált tizenkét játékos a következők: Marc-Andre ter Stegen, Jules Kounde, Eric Garcia, Andreas Christensen, Pedri, Gavi, Frenkie De Jong, Ferran Torres , Ansu Fati, Raphinha, Robert Lewandowski és Dembele.

A fiatal hátvéd Alejandro Balde is játszhat az idénynyitón, mert technikailag még mindig ifjúsági csapatjátékosként van bejegyezve, akárcsak a 16 éves Lamine Yamal, aki szintén valószínűleg a csapat tagja lehet vasárnap.