Elképesztő dráma Manchesterben, a videóbíró megmentette a Real Madridot

fbl Horizontal CHAMPIONS LEAGUE
Manchester United's English defender #05 Harry Maguire (unseen) celebrates with teammates after scoring his team first goal during the UEFA Champions League Group A football match between Manchester United and FC Copenhagen at Old Trafford, in Manchester, north-west England, on October 24, 2023. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában a Manchester United megszerezte első győzelmét, miután a keddi játéknapon 1-0-ra nyert a dán Köbenhavn ellen. Az Arsenal 2-1-re győzte le az Európa-liga-győztes Sevilla csapatát, míg a Real Madrid 2-1-re nyert a Braga vendégeként, így továbbra is százszázalékos.

Hibátlan maradt a Real Madrid

A C csoportot hibátlan teljesítménnyel vezető Real Madrid ezúttal a Braga otthonába látogatott. A két csapat korábban még soha nem találkozott tétmérkőzésen, de az esélyes egyértelműen a Real volt, amely szenzációsan kezdte a Bajnokok Ligája idei küzdelmeit, ráadásul a spanyol bajnokságban is remek formának örvend, tíz forduló után vezeti a La Ligát, ebben pedig óriási szerepe van Jude Bellinghamnek, aki 11 mérkőzésen már 10 gólt szerzett idén.

A portugálok a Napoli elleni vereséggel kezdték a BL idei küzdelmeit egy olyan mérkőzésen, amelyen némi szerencsével akár pontot is szerezhettek volna, majd az Union Berlin vendégeként arattak nagy győzelmet. A portugál bajnokság negyedik helyén álló Braga győzelmi kényszer nélkül léphetett pályára a Real ellen, ráadásul a sérült Victor Gomez kivételével a lehető legerősebb csapat állhatott ki a 14-szeres BEK/BL-győztes ellen.

A Real Madridra ugyan hétvégén komoly rangadó vár a spanyol bajnokságban, hiszen a Barcelona otthonába látogat, ennek ellenére Carlo Anceotti nem tartalékolt, a Kepa – Carvajal, Rüdiger, Nacho, Fran García – Camavinga, Valverde, Modric, Bellingham – Vinícius Júnior, Rodrygo kezdőt küldte pályára. A vendégeknél csupán Arda Güler, Thibaut Courtois és Éder Militao hiányzott sérülés miatt.

A Braga cseppet sem feltartott kézzel kezdte a meccset, és az első negyedóra ugyan helyzetet nem hozott, de mindkét oldalon akadt egy-egy tizenegyesgyanús szituáció, de Michael Oliver játékvezető egyik esetben sem ítélt büntetőt. Aztán a 17. percben

gyakorlatilag az első helyzetéből megszerezte a vezetést a Real Madrid egy szép brazil összjáték után. Vinícius futotta le a védőjét a bal szélen, majd a középre tett labdáját Rodrygo lőtte a jobb felső sarokba.

Idei első BL-gólját szerezte Rodrygo Forrás: AFP/Miguel Riopa

A bekapott gól ellenére nem esett össze a Braga, rövid időn belül kétszer is zavarba hozták a spanyolok védelmét, először Bellingham, majd Rüdiger blokkolt egy közeli lövést.

A 36. percben a veszélyesen futballozó Real újabb gólt szerzett Vinícius és Rodrygo újabb remek összjátéka után, ám les miatt nem adták meg a találatot. A szünet előtt nem sokkal újabb lehetőség nyílt a Braga egyenlítésére, ám Álvaro Djaló ígéretes helyzetben a hosszú alsó mellé tekert, így egygólos madridi előnnyel zárult az első félidő.

A fordulás után mindkét kapusnak akadt védeni valója, előbb Kepa fogta Banza fejesét, majd Matheus Magalhaest tette próbára Bellingham és Camavinga egy-egy szép lövéssel.

Szenzációs formában van a Real angol sztárja, Jude Bellingham Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Bő egyórányi játék után aztán egy gyors gólváltás következett.

Viníciushoz passzolt a középen felfutó Bellingham elé, az angol sztár pedig a tizenhatos vonaláról lőtte ki a bal alsót. Két perccel később Djaló szépített, ezzel visszahozva a portugálokat a meccsbe.

Ezt követően csupán centikre volt a portugálok egyenlítő gólja, Ricardo Horta lapos lövésénél Kepa viszont résen volt, és szögletre mentett. A hajrában Vinícius dönthette volna el a meccset, de a gólját les miatt nem adták meg. Majd a hazaiak reklamáltak büntetőt, miután Joao Moutinho lövése gyanúsan pattant meg Mendyn, de a videóbíró segítségével úgy döntött a bíró, hogy nem ad büntetőt a portugáloknak. A spanyol sztárcsapatezzel továbbra is hibátlanul vezeti a csoportját.

A csoport másik meccsén a sérüléséből lábadozó Schäfer Andrást továbbra is nélkülöző Union Berlin az olasz bajnok Napoli ellen kapott ki 1-0-ra a német fővárosban, így a BL-újonc továbbra is pont nélkül áll az utolsó helyen.

Elképesztő dráma Manchesterben

Az A csoportban a szezont borzalmasan kezdő Manchester United a Köbenhavn csapatát fogadta. Alighanem kevesen számítottak arra, hogy a Manchester United két kör után pont nélkül fog állni a csoportja végén, ám az angolok az első fordulóban 4-3-as vereséget szenvedtek a Bayern Münchentől, majd a következő mérkőzésen csalódást keltő játékkal kaptak ki otthon 3-2-re a török Galatasaraytól. Erik ten Hag együttese így azzal a tudattal lépett pályára az Old Traffordon, hogy csupán győzelemmel marad esélye életben tartani továbbjutási reményeit.

Megszenvedett első győzelméért a Manchester United Forrás: AFP/Paul Ellis

Ennek ellenére már a 6. percben kis híján hátrányba került a United, miután Diogo Goncalves kapáslövése a kapufán csattant. Némi meglepetésre nem hatott ébresztőleg a manchesteriekre a kapufa, a következő percekben is a dánok játszottak veszélyesebben és dominálták a találkozót. A 16. percig kellett várni az első hazai kapura lövésre, ám Höjlund kisodródott helyzetből kapu fölé bombázott. Ezt követően éledezni kezdett az angol sztárcsapat, de a szünetig nem változott az eredmény.

A második félidő teljesen úgy kezdődött, mint az első: egy szép dán támadás után a sokat kritizált Andé Onana védett hatalmas bravúrral. Majd a túloldalon a csereként beállt Eriksen jobb alsóba tartó lövését ütötte ki Grabara.

A folytatásban kiegyenlített játék folyt a pályán, aztán a 72. percben megtört a jég: a Manchester United rengeteget kritizált védője, Harry Maguire fejesével szerezte meg a vezetést a házigazda.

Harry Maguire volt a Manchester United hőse Forrás: AFP/Paul Ellis

A gól nem törte meg a dánokat, a hátralévő időben mindent egy lapra feltéve próbálkoztak megszerezni az egyenlítő gólt. Erre az utolsó pillanatban hatalmas sanszuk nyílt, ugyanis tizenegyeshez jutottak a vendégek, de André Onana kivédte Jordan Larsson gyenge büntetőjét. Erik ten Hag együttese így megszerezte első győzelmét és életben tartotta továbbjutási esélyeit.

Ami a szerdai játéknap többi mérkőzését illeti, a B csoport rangadóján az Arsenal már az első félidő hajrájában megszerezte a vezetést, és végül 2-1-re győzte le az Európa-liga-győztes Sevilla csapatát, míg az idei szezon egyik meglepetéscsapatának számító Lens 1-1-es döntetlent játszott a PSV ellen. Érdekesség, hogy a francia csapat a utóbbi 18 európai kupameccse közül mindössze egyet vesztett el otthon, míg a hollandok immár a 15. BL-csoportkörös találkozójukon nem tudtak nyerni.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló:
A csoport:
Galatasaray (török)-Bayern München (német) 1-3 (1-1)
Manchester United (angol)-FC Köbenhavn (dán) 1-0 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
I
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

B csoport:
Sevilla (spanyol)-Arsenal (angol) 1-2 (0-1)
Lens (francia) - PSV Eindhoven (holland) 1-1 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V

C csoport:
Braga (portugál)-Real Madrid (spanyol) 1-2 (0-1)
Union Berlin (német)-SSC Napoli (olasz) 0-1 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

D csoport:
Internazionale (olasz)-Salzburg (osztrák) 2-1 (1-0)
Benfica (portugál)-Real Sociedad (spanyol) 0-1 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY