Vágólapra másolva!
Sűrűsödnek a viharfelhők Erik Ten Hag és a Manchester United fölött. A holland edző óriási nyomás alá került, miután az irányításával évtizedek óta nem látott mélységbe zuhant az angol sztárcsapat. A következő hetek sorsdöntőek lehetnek Ten Hag számára, akit könnyen lehet, hogy még idén kirúgnak, annak ellenére, hogy Sir Alex Ferguson óta a legeredményesebb United-menedzser.

Totális káosz az Old Traffordon

Az elmúlt tíz évben rengetegszer felmerült már a kérdés: mi történik a Manchester Uniteddel? Sir Alex Ferguson visszavonulása óta megindult a lejtőn a világ egyik legsikeresebb klubja, amely azóta nem ünnepelhetett bajnoki címet. Ez az álom most is nagyon távolinak tűnik, mivel siralmasan kezdte a szezont a csapat: minden sorozatot figyelembe véve az első 21 meccséből tízet elbukott a MU, így jelenleg csak a hetedik helyen áll a Premier League-ben, miközben címvédőként már a legjobb 16 között kiesett a Ligakupából, a Bajnokok Ligája csoportkörében pedig öt forduló után négy ponttal tökutolsó helyen áll, így könnyen lehet, hogy még az Európa-liga szereplést sem tudja kiharcolni.

Romokban a Manchester United Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Sergei Gapon

Jól mutatja, mekkora gödörbe került a United, hogy

1962 óta először fordult elő, hogy hazai pályán zsinórban kétszer kikapott minimum három góllal, míg az 1930/31-es idény óta nem volt olyan, hogy az első tíz hazai meccséből ötször is kikapjon a csapat.

Valami tehát nagyon nincs rendben az öltözőben, amiről a holland szakember magatartása is árulkodik, ahogy mindenféle szenvedély nélkül rágózik az oldalvonal mellett, miközben vesztésre áll a csapata.

– mondta Paul Merson, miután a manchesteriek sima, 3-0-s zakóval búcsúztak az angol Ligakupától.

Problémák az öltőben és az azon túl

Azonban nem csak pályán, azon kívül is bőven akadnak problémák. Cristiano Ronaldo tavalyi hercehurcája és Mason Greenwood bírósági ügye után idénre is jutott botrány bőven. Nyáron 12 év után távozott David de Gea, a helyére igazolt André Onana viszont kis túlzással több potyagólt kapott eddig, mint amennyi bravúrt mutatott be a kapuban.

Antony (k) és Jadon Sancho (j) napja is megvannak számlálva Manchesterben Forrás: AFP/Darren Staples

Bár tény, hogy a kameruni kapus az idei szezonban 13 bajnoki mérkőzésen 5 alkalommal sem kapott gólt, - ennél jobb mutató nincs az élvonalban - de a szezon során már akadtak nehéz pillanatai, elég csak az isztambuli kudarcra gondolni, ahol két nagy hibával végezte ki a saját csapatát. Ennek ellenére Ten Hag bízik a játékosában, és nem tervezi a lecserélését.

"Alisson után André a legjobb kapus a komoly védések tekintetében az egész bajnokságban. A Bajnokok Ligájában is hihetetlen tapasztalattal rendelkezik az Ajaxnál, és az Internél töltött időkből. Tavaly ő volt a legjobb kapus a BL-ben Neuer és Courtois után. Nagyszerű kapus, és megvan benne a potenciál, úgyhogy dolgoznunk kell rajta, hogy ezt következetesen ki is hozza magából, és dolgozni is fogunk ezen. A menedzser, az edzők és a játékostársak is támogatják őt" - mondta a holland a Galatasaray elleni döntetlen után.

A 85 millió euróért igazolt Jadon Sancho két év alatt nem tudott olyan teljesítményt nyújtani Manchesterben, amilyenre Dortmundban képes volt. Ten Hag aztán a nyilvánosság előtt kritizálta a gyenge formát mutató szélsőt, aki ezt követően nyílt támadást indított az edző ellen, kettejük viszonya pedig annyira elmérgesedett, hogy gyakorlatilag borítékolható az augusztus óta pályára sem lépő szélső távozása a télen.

Aztán jött Antony ügye, a brazil válogatott támadót is nemi erőszakkal vádolták meg, viszont Sanchóval ellentétben ő visszakerülhetett az első csapat keretébe. Azonban ha a klub Greenwood hasonló esete után következetesen akar eljárni, akkor Antony minden bizonnyal távozik a csapattól, legkésőbb a nyáron. Márpedig két szélső támadó elvesztése gondot okozhat, mivel a számos sérült miatt már így is meglehetősen foghíjas a keret. A komikus gólokat kapó és ezer sebből vérző védelem mellett látszólag még a támadósor van a legjobb állapotban, ám

a csapat 14 bajnoki alatt mindössze 16 gólt tudott összekaparni, márpedig a Premier League teljes mezőnyét nézve csupán öt csapat volt eddig kevesebbszer eredményes.

Az eredménytelenség mellett az elmúlt hetekben Sir Bobby Charlton halála miatt is gyászhangulat szállt az Old Traffordra, hiszen a világbajnok futballista személyében az egyik, ha nem a legnagyobb legendáját veszítette el a klub a múlt hónapban.

A sérültek mellett a támadók hatékonyságával is meg kell küzdenie Erik ten Hagnak Forrás: AFP/Oli Scarff

Régóta húzódik a tulajdonosváltás is, ami ugyancsak a bizonytalanságnak ad teret. A szurkolók által gyűlölt Glazer-család tavaly bejelentette, hogy eladnák a klubot, de elsőre Sir Jim Ratcliffe és a katari Dzsászim bin Hamád el-Tháni ötmilliárd font körüli ajánlatára is nemet mondtak. A megegyezés azonban mégis összejöhet, bár nem úgy, ahogy azt sokan gondolták.

Glazerék állítólag megállapodtak a brit milliárdossal, aki 25%-os tulajdonrészt kap 1,25 milliárd fontért, ám így a többségi tulajdonrész az amerikaiak kezében marad, vagyis eredeti döntésüknek ellentmondva tovább irányítják a klub ügyeit. Ám mivel úgy állapodtak meg, hogy Ratcliffe-nek a sportszakmai dolgokba is lesz beleszólása, ez komoly változásokat és bizonytalanságot okozhat a csapat életében. A szurkolók persze nem igazán lelkesednek amiatt, hogy a Glazer-család továbbra is többségben birtokolja a klubot, ezért a Luton Town elleni bajnoki előtt demonstrációt tartottak.

A szurkolóknak már elegük van klubot birtokló Glazer-családból Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A számok az edzővel vannak, az eredmények ellene

A tavaly áprilisban kinevezett Ten Hagnak az eredménytelenség és a folyamatos hiányzók miatti fejtörés mellett tehát már az első 19 hónapjában rengeteg kihívással és drámával kellett megküzdenie,

edzői karrierje eddigi legnehezebb időszakában mégis történelmi rekordot ért el, már ami a leggyorsabban elért félszáz sikert illeti.

A holland szakember a Fulham elleni bajnokin szerezte meg 50. győzelmét a United trénereként, amihez mindössze 79 mérkőzésre volt szüksége, ezzel pedig utolérte a legendás Ernest Mangnallt, aki 118 éve kezdett ugyanilyen jól a csapattal.

Erik ten Hag szerint semmi baj nincs a Manchester Unitednél Forrás: AFP/Darren Staples

Ten Hag az első idényében Ligakupát nyert a csapattal és harmadik lett a bajnokságban. Összességében ő már az ötödik edző, aki hosszútávon kapott bizalmat, hogy betöltse a Sir Alex Ferguson távozása óta tátongó űrt. David Moyes még az első szezonját sem élte túl United-edzőként, nemhogy az első 50 Premier League-mérkőzését. A félszáz mérkőzés után gyűjtött pontokat illetően eddig José Mourinho (95) bizonyult a legjobbnak, ám papíron Ten Hag ennél is eredményesebb, hiszen 30 győzelmet aratott az első 50 mérkőzésén és 96 pontot szerzett. Az egyetlen United-menedzser, aki a Premier League-ben ugyanilyen mutatóval bír, az Sir Alex Ferguson. Vagyis ezek alapján azt mondhatnánk, hogy az Ajax korábbi sikeredzőjének nincs oka szégyenkezni, sőt hosszú évek óta a legeredményesebb edző, azonban mégis inog alatta a kispad.

Abból a szempontból ez nem is meglepő, hogy a Köbenhavn elleni hatalmas bukás, majd a Galatasaray elleni pontvesztés miatt kilátástalan helyzetbe került a csapat a BL-csoportkörből való továbbjutást illetően, amit a Bayern München ellen kellene kiharcolnia, de az angol együttes sorsa még úgy sincs a saját kezében, ha 2010 után újra legyőzi a német rekordbajnokot, mivel a továbbjutáshoz az is kellene, hogy az öt-öt ponttal álló Köbenhavn és Galatasaray döntetlent játsszon egymással.

Mondani sem kell, óriási kudarccal érne fel, ha ismét nem sikerülne elérni a tavaszi folytatást, hiszen a 2011-es BL-döntő óta mindössze kétszer jutott el a Manchester United a sorozat egyenes kiesés szakaszáig.

Zidane lehet a megmentő, lecsaphat Mourinho átka

Bár a klubvezetés továbbra is kiáll Ten Hag mellett, akinek a szerződése 2025-ig szól, ám ez nem jelent garanciát arra, hogy a kispadon maradhat. Az őrült meccsen elszenvedett dániai vereség után ismét felerősödtek a holland menedzser távozásával kapcsolatos pletykák, a fogadóirodáknál 50%-os esélyt kínáltak arra, hogy még idén kirúgják.

A rekordok ellenére veszélyben van ten Hag állása Forrás: AFP/Oli Scarff

Ten Hag a jövőjét firtató kérdésekre bizakodóan leszögezte, hogy minden rendben van a csapat háza táján, és nem félti az állását, ami a meglehetősen hullámzó teljesítmények után aligha mondható reálisnak.

"Még a sok kudarc után is ott vagyunk, közel a legjobb négyhez. És ha elkezdünk jól játszani, akkor egy olyan csapat leszünk, amely pár hétre, hónapra összeállt. Más csapatoknak is lesznek visszaesései, és ők is pontokat fognak veszíteni. Most az utolsó öt meccsünkből négyet megnyertünk a Premier League-ben, ami jó.

- nyilatkozta a Manchester United edzője a Luton Town elleni győzelem után.

Bár az újonc elleni sikerrel némiképp fellégezhetett Ten Hag a válogatott szünet előtt, azóta azonban két nagyon fontos meccset is elveszített a United, előbb a már említett Galatasaray elleni BL-csoportmérkőzést, majd legutóbb a Newcastle United otthonban. Mindkét vereség más-más okból lehetett fájó a szurkolóknak, hiszen míg a törökök ellen jól játszva kétgólos előnyről buktak, addig a Newcastle ellen szinte esélyük sem volt a gólszerzésre. Nem túl hízelgő statisztika, hogy a vesztett pontokat tekintve idén a MU bukta el a legtöbbet nyerő helyzetből, ráadásul a PL-ben 2021 októbere óta nem tud idegenben nyerni a legjobb 8-ba tartozó csapatok ellen.

A Newcastle elleni siralmas szereplés láttán több kritika is érte a játékosokat

"Egyáltalán még Ten Hagért játszanak? Abszolút nem tetszik, amit láttam, mert egyáltalán nincs köze az edzőhöz. Amikor kint vagy a pályán, akkor elsősorban magadért vagy felelős, ott volt 5000 szurkolója a csapatnak.

Én is játszottam sok edző alatt, volt, hogy nem jöttünk ki a legjobban, de ez nem befolyásolhatja a teljesítményedet. A pályán magadat, a családodat, a szurkolókat képviseled. Őket kell büszkévé tenned, de ebből ma semmit nem láthattunk" - mondta a TNT Sport szakértője, Ally McCoist, aki szerint Erik ten Hag semmit nem tehetett a vereség elkerülése ellen.

Nagyon mély gödörbe került a világ egyik legsikeresebb futballcsapata Forrás: AFP/Yasin Akgul

Ennek ellenére az angol sajtóban folyamatosan a holland edző jövője a téma, és természetesen már több szakember neve is felmúlt, mint lehetséges utód. Az egyik jelölt Zinedine Zidane, aki a Real Madriddal zsinórban háromszor nyert Bajnokok Ligáját. A játékoskén és edzőként is világklasszis francia érkezésére viszont aligha van esély, amit alátámaszt egy korábbi nyilatkozata is.

– nyilatkozta tavaly Zinédine Zidane.

Zidane mellett állítólag a Chelsea-nél megbukott Graham Potter a legesélyesebb a posztra, de a Sporting edzője, Ruben Amorim, a Brightonnál csodát tevő Roberto De Zerbi, a német válogatottól nem rég menesztett Hansi Flick, illetve a március óta csapat nélküli Antonio Conte neve is felmerült, mint lehetséges utód.

Ten Hag kirúgása viszont aligha oldaná meg azt a káoszt, ami jelenleg uralkodik a csapatnál. Az edzőváltás elkeseredett és nevetséges megoldás lenne, de a Manchester United nevetséges csapattá vált az elmúlt években, így aligha lenne meglepő.

Nehéz hetek várnak a Manchester Unitedre és Erik ten Hagra Forrás: AFP/Oli Scarff

Ami biztos, Erik ten Hagra élet-halál meccsek várnak a következő hetekben, hiszen a csapat előbb az egyre jobb formába lendülő Chelsea-t, majd a Kerkez Milost is foglalkoztató Bournemouth-t fogadja az Old Traffordon, aztán következik a Bayern München elleni BL-rangadó. Majd még mielőtt beindulna a karácsonyi dömping a Premier League-ben, december 17-én Szoboszlai Dominik csapatához, az ősi rivális Liverpoolhoz utazik a United. Érdekesség, hogy José Mourinho 2018-ban december 16-án éppen a Vörösök ellen irányította utoljára a MU-t, majd két nappal a 3-1-es vereség után kirúgták. Könnyen lehet, hogy a történelem megismétli önmagát és a holland edző pontosan ugyanerre a sorsra jut, ha az eredmények addig nem javulnak.