Vágólapra másolva!
Péntek este a labdarúgó klubvilágbajnokság Dzsiddában rendezett döntőjében a Bajnokok Ligája-győztes Manchester City 4-0-ra legyőzte a Libertadores Kupa-győztes Fluminense csapatát.

Csoda kellett volna a brazil győzelemhez

A találkozónak a Pep Guardiola vezette angol sztárcsapat volt az esélyese, amely az elődöntőben játszi könnyedséggel győzte le az ázsiai BL-ben győztes japán Urava Red Diamonds csapatát, míg a brazil Fluminense egy rendkívül kiélezett meccsen gyűrte le az egyiptomi al-Ahli együttesét.

A Manchester City könnyed edzőmeccsel hangult a döntőre Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton

Pep Guardiolának némi nehézséget jelenthet, hogy csapata meghatározó futballistái közül nem számíthat a belga Kevin de Bruyne és a norvég Erling Haaland játékára.

- jelentette ki Guardiola, és hozzátette, lehetséges, hogy ez az egyetlen alkalmuk, amikor harcba szállhatnak a klub-vb győztesének járó kupáért.

A Fluminensének hosszú negatív sorozatot kellett volna megtörnie, legutóbb ugyanis 2012-ben fordult elő, hogy nem az aktuális BL-címvédő emelhette magasba a klub-vb trófeáját, akkor a szintén brazil Corinthians verte 1-0-ra a Chelsea-t a döntőben.

Nevetséges gólokat kapott a Fluminense

A mérkőzés elején villámrajtot vett a BL-győztes Manchester City, amely már a 40. másodpercben megszerezte a vezetést.

A Fluminense balhátvédje, a Real Madriddal öt BL-trófeát nyerő Marcelo borzalmas keresztlabdájára csapott le Nathan Aké, aki begyűjtötte a labdát, majd 18 méterről lőtt, azonban a labdája a jobb kapufán csattant, a kipattanóra viszont érkezett az argentin világbajnok Julián Álvarez, aki mellel az üres kapuba sodorta a labdát.

  • Julián Álvarez a Manchester City játékosaként hat különböző sorozatban szerzett gólt (Premier League, Bajnokok Ligája, FA-kupa, Ligakupa, Community Shield és klubvilágbajnokság), ennél több sorozatban egyetlen Premier League-játékos sem talált be, mióta az argentin támadó klubhoz szerződött.
Julián Álvareznek nem volt nehéz dolga az első gólnál Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Jose Breton

A folytatásban a brazil csapat birtokolta többet a labdát, azonban a labdakihozatalokba rendre belehibáztak a Fluminense játékosai, akik így érdemben nem tudtak eljutni a Manchester City kapujáig. A 16. percben aztán az angol csapat szurkolói egy pillanatra megijedtek. Egy eladott labda után az argentin German Cano kapott egy kiugratást, megtolta a labdát Ederson mellett, aki elkaszálta, a játékvezető rá is mutatott a büntetőpontra, azonban a partjelző jelezte, hogy lesről indult az akció, így a City megúszta a büntetőt.

A 27. percben óriási lépést tett a győzelem felé a Manchester City.

Az angol válogatott Phil Foden kapott egy elképesztő kiugratást, kapura tört, de lövés helyett középre akarta passzolna a labdát az érkező Julián Álvareznek, azonban a becsúszva menteni igyekvő Nino olyan szerencsétlenül ért a labdába, hogy az védhetetlenül landolt a kapu bal oldalába.

A 40. percben aztán majdnem visszajött a meccsbe a Fluminense. Egy jobb oldali szögeltre Jhon Arias robbant be, azonban a kolumbiai játékos nyolcméteres fejesét Ederson óriási bravúrral kiszedte a jobb alsóból.

A brazil szurkolóknak túl sok öröme nem volt az első félidőben Forrás: AFP/Mauro Pimentel

Vezéráldozat és tömegverekedés

A második félidőt is jól kezdte a City, amely a 47. percben majdnem eldöntötte a meccset. Egy visszagurított labdát Foden bombázott kapura 18 méterről, a 43 éves Fabio védeni tudott, a kipattanóra viszont Bernardo Silva érkezett, de a portugál középpályás közeli fejesét védeni tudta a brazil kapus.

A folytatásban a Manchester City kontrollálta a mérkőzést, de nagyon komoly helyzeteket nem tudott kidolgozni a Fluminense kapuja előtt. Ráadásul Pep Guardiola a 70. percben elkezdhetett aggódni is, ugyanis Alexsander brutális becsúszása után az angol csapat kulcsjátékosa, a spanyol Rodri maradt lent a földön, és nem is tudta folytatni a játékot.

  • A BL-döntőben győztes gólt lövő Rodrinak a kiesése óriási érvágás a Citynek. A spanyol játékos sérülés és eltiltás miatt hat meccset hagyott ki az idei szezonban, ebből négyet elveszített a manchesteri csapat.
A Manchester City esélyt sem adott a Fluminense csapatának Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A 72. percben aztán eldöntötte a meccset a City. Egy szép támadás végén Julián Álvarez kapta a labdát a bal oldalon, keresztbe lőtte a labdát a kapu előtt, az érkező Foden pedig közelről az üres kapuba lőtte a labdát.

  • Wayne Rooney óta (2008) Phil Foden az első angol játékos, aki gólt szerzett egy klubvilágbajnokság döntőjében, ráadásul mindkét játékos 23 évesen tette ezt. A Manchester United legendája a kolumbiai Liga Deportiva Universitaria de Quito csapata ellen talált be a Japánban rendezett klub-vb döntőjében.

Az utolsó húsz percben a Manchester City visszavett a tempóból, az angol csapat játékosainak már csak az volt a fontos, hogy lehetőleg további sérülések nélkül megússzák a brazilok ámokfutását.

A lefújás után még Felipe Melo próbált verekedésben az angolok fölé kerekedni Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A 88. percben aztán Julián Álvarez keretbe foglalta a meccset. Az argentin világbajnok kapott egy középre játszott labdát Matheus Nunestől, csinált egy cselt, majd 11 méterről a jobb alsó sarokba bombázott, ezzel pedig City sima győzelmet aratott, amit a Fluminense veterán játékosa, a 40 éves Felipe Melo nehezen viselt, ezért belekötött a City kapitányába, Kyle Walkerbe.

  • Pep Guardiola, a Manchester City edzője ezzel minden edzőnél többször nyerte meg a klubvilágbajnokságot (2009, 2011, 2013 és 2023), és a győzelmével megelőzte Carlo Ancelottit, akinek három diadala van.
  • Guardiola lett az első edző, aki három különböző csapattal is megnyerte a klubvilágbajnokságot: kétszer a Barcelonával, egyszer a Bayern Münchennel, most pedig a Manchester Cityvel.
  • A Manchester United, a Liverpool és a Chelsea után a Manchester City a negyedik angol csapat, amely megnyerte a klubvilágbajnokságot. Ezzel most már Anglia adja a legtöbb csapatot, amely megnyerte a sorozatot.
Pep Guardiola ismét történelmet írt Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Manchester City a BL, a bajnoki cím, az FA Kupa, a Ligakupa és az európai Szuperkupa után idei ötödik trófeáját gyűjtötte be, és megőrizte az európai csapatok 2012 óta tartó veretlenségi sorozatát a klubvilágbajnokságon.

Klubvilágbajnokság, döntő:
Fluminense (brazil)-Manchester City (angol) 0-4 (0-2)
gólszerzők: Álvarez (1., 88.), Nino (27.- öngól), Foden (72.)