Vágólapra másolva!
Miután magunk mögött hagytuk a 2023-as évet, nincs más dolgunk, mint összegyűjteni az elmúlt 12 hónap vicces jeleneteit, hogy a lehető legjobb hangulatban kezdhessük a 2024-es évet. 2023-ban sem volt hiány potyagólokból, döbbenetes öngólokból és kihagyott ziccerekből. Ebben a cikkben a focipályák legviccesebb történéseit gyűjtöttük össze.

Az év öngólja a magyar légiós csapattársáé

Elképesztő jelenet zajlott le a német másodosztályban megrendezett St. Pauli-Hamburg rangadón, ugyanis elképesztő öngólt hozott össze a vendégcsapat kapusa. A Németh Andrást is foglalkoztató Hamburg kapusa óriásit hibázott. Egy szabadrúgásnál Heuer Fernandes kapus ahelyett, hogy előre ívelt volna, inkább Stephan Ambrosiust hozta játékba, aki Guilherme Ramosnak passzolt. A portugál védő az ötös bal sarkáról egyből vissza passzolt a kapu irányába, ám erre senki sem számított, így Fernandes kétségbeesetten próbálta menteni a menthetőt, hogy ne szöglettel jöjjön az ellenfél, azonban olyan szerencsétlenül találta el a labdát, hogy végül egy méterről a saját kapujába bombázott.

Hihetetlen öngóllal indult a Tuchel-korszak

Münchenben örültek neki, Dortmundban nem. Április elsején, Thomas Tuchel első meccsén a Bayern élén épp a Dortmund ellen debütált, és ahhoz, hogy a bajorok 4-2-re nyerjenek, Gregor Kobel is kellett, aki ezt a potyát adta Löw Zsoltéknak ajándékba.

De Gea potyája az Everton ellen

Réi emléknek tűnik, nem véletlen ugyanis január elején kapta a Manchester United ma már munka nélküli kapusa ezt a potyát az Everton ellen.

Hihetetlen öngól a Stuttgarttól

A Német Kupa nyolcaddöntőjében a VfB Stuttgart 2-1-re nyert a másodosztályú Paderborn otthonában. A hazaiak egy egészen elképesztő öngóllal vezettek, de végül a vendégek jutottak tovább, akik drámai körülmények között, a 95. percben harcolták ki a győzelmet. A 3. percben egy egészen hihetetlen öngóllal szerzett vezetést a Paderborn. A Stuttgart görög védője, Konsztandinosz Mavropanosz a jobb oldalról, több mint 30 méterről teljesen váratlanul adta haza a labdát, alaposan meglepve ezzel a kapujától kijjebb helyezkedő Florian Müller kapust, aki hiába igyekezett, nem tudta megakadályozni a bizarr öngólt.

A kapufát fejelte dühében a vb-bronzérmes kapus

A holland élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő NEC Nijmegen drámai meccsen kapott ki a Heerenveentől. A hajrában egy ritkán látható potyagól döntött, a Barcelona egykori vb-bronzérmes kapusa, Jasper Cillessen gyakorlatilag beengedte a saját kapujába a labdát. A 87. percben 2-2-es állásnál támadott a Heerenveen, amikor Antoine Colassin lövését a 34 éves kapus rosszul mérte fel, azt hitte, hogy simán mellé megy, de ehelyett a kapufa mellett bepattant a labda a kapuba. Cillessen miután felfogta, hogy mekkorát hibázott dühösen lefejelte a kapufát.

A Leverkusen kapusa ajándékba adta a gólt

Az Európa-ligában a Monaco 3-2-re nyert a Leverkusen otthonában a legjobb 16 közé jutásért megrendezett párharc első mérkőzésén tavasszal. A találkozó pedig a fordulatok mellett Lukas Hradecky öngóljáról is emlékezetes marad. A 9. percben a finn kapushoz került a labda, amit nem egyből rúgott el, hanem inkább a kapu irányába vezette. A monacóiak csatára, Breel Embolo megtámadta Hradeckyt, és össze is ért a lábuk. Ettől a Leverkusen kapusa elvesztette az egyensúlyát, belebotlott a labdába, ami a saját kapujába csorgott. A játékvezető nem látta szabálytalannak az esetet, így megítélte a gólt.

Videó az esetről ITT.

Döbbenetes öngól az ír ligából

Az ír labdarúgó-bajnokságban megrendezett Shelbourne-Sligo Rovers mérkőzésen a vendégek játékosa, John Mahon döbbenetes öngólt szerzett. 1-1-es állásnál az 58. percben a hazaiak a saját térfelükről ívelték előre a labdát, amibe a vendégek védője borzasztóan rosszul fejelt bele, így a labda a kijjebb helyezkedő kapus mellett a kapuba csorgott.

Shelbourne [2] - 1 Sligo Rovers - John Mahon hilarious own goal [59']
by u/iiEviNii in soccer

Zajlik az élet az angol negyedosztályban

Áprilisban elképesztő jelenet zajlott az angol negyedosztályban, ahol az utolsó helyen álló Rochdale a feljutásért harcoló Tranmere Rovers csapatát fogadta. A Rochdale borzalmasan kezdte a meccset, ugyanis már a 19. percben hátrányba került egy komédiába illő öngóllal. Nehéz lenne azt állítani, hogy meglepte a kapust a 20 méterről hazagurított labda, ám mégis érthetetlen, amit Richard O'Donnell művelt - még akkor is, ha a gyengébbik lábával próbálta elrúgni – ugyanis egészen hihetetlen módon a saját kapujában kötött ki a labda.

Egy hihetetlen öngól Litvániából

A Litván Kupa nyolcaddöntőjében megrendezett Zalgiris Kaunas-Zalgiris Vilnius mérkőzésen a vendégek kapusa döbbenetes hibát vétett, aminek egy röhejes öngól lett a vége. A 80. percben, 2-0-s állásnál a vendégek horvát kapusa, Tomislav Duka megpróbálta gyorsan játékba hozni a labdát, hogy csapatának legyen még elég ideje ledolgozni a hátrányát a hajrában, ám ehelyett a kirúgásnál orbitális bénázást mutatott be. A 30 éves kapus nagyjából két méterről fejbe lőtte a csapattársát, Stipe Vucurt, akiről így a labda a kapuba pattant. Végül ezzel a komédiába illő találattal alakult ki a 3-0-s végeredmény.

Amerikai rémálom

A Charlotte FC egy perc alatt fordította meg a Houston Dynamo elleni találkozót az észak-amerikai labdarúgó Ligák Kupája elnevezésű sorozatban. A Houston már a 10. percben vezetést szerzett hazai pályán, és ezt az előnyét a hajráig meg is tudta őrizni. A 80. percben azonban a Charlotte Patrick Agyemang góljával egyenlített, miután a rosszul kiérkezett kapus mellett eltolta a labdát, majd belőtte azt az üresen maradt kapuba. Majd nem egész egy perccel később már fordítottak is a vendégek: a brazil Micael adta volna haza a labdát a kapusának, ám az erős és pontatlan passz Steve Clark helyett a kapuban kötött ki.

Egy újabb hihetetlen öngól a Juventustól

A Serie A 5. fordulójában a Sassuolo meglepetésre 4-2-re nyert a Juventus ellen. Az elképesztő gólokat hozó meccsen a torinóiak játékosa, Federico Gatti bizarr öngólt vétett. Az olasz válogatott hátvéd hátra sem nézett, amikor hazapasszolta a labdát, és mivel Szczesny éppen nem volt a kapujában, a labda begurult a hálóba.

Ilyen gólt tényleg csak a grundon látni

A bajnoki címvédő Ajax női csapata győzelemmel kezdte a szezont az Eredivisie-ben, az Excelsiort verte 3-1-re a Woudesteinben Romée Leuchter mesterhármasának köszönhetően. Az utolsó gól hihetetlenül furcsa módon született, és akkor még szépen fejeztük ki magunkat. Leuchter 2-1-es vezetésnél végzett el egy szabadrúgást, a lövést követően a labda a lécről pedig felfelé pattant. Az Excelsior kapusa, Isa Pothof úgy érezte, hogy a labda kapu mögé került, ezért a háló tetején lévő labdát gyorsan játékba hozta. Ám Leuchter labdája mégsem ment ki és bepattant a kapuba. Ezt látni kell.

Hiába rugdosta a tizenegyespontot

A svéd labdarúgó-bajnokságban szereplő Hammarby svéd válogatottban is már bemutatkozott kapusa, Oliver Dovin ritkán látható gólt kapott a Häcken elleni bajnokin. A hazai pályán szereplő Häcken az 5. percben szerzett vezetést Benie Traoré góljával, miután egy hazaadást követően Dovintól elgurult a labda, ő pedig a perifériájában azt látta, hogy egy fehér folt továbbra is a lába előtt van – az azonban a tizenegyespont volt.

Szappanos elnézte a szögletet

A MOL Magyar Kupa 4. fordulójának zárómeccsén a Paks már a 19. percben megszerezte a vezetést, ám három perccel később a Honvéd egy egészen szürreális góllal egyenlített. Egy kispesti szöglet után a berobbanó Krajcsovics próbálta megcsúsztatni fejjel a labdát, de nem érte el, a Paks kapusa, Szappanos Péter viszont olyan szerencsétlenül ért a labdába, hogy az végül róla pattant be a saját kapujába. A gól 1:24-től a videón.

Ha valakinek mindez nem lett volna még elég, annak mellkeljük még az alábbi összeállítást, és ezzel kívánunk Boldog Újévet!