Döbbenet: Lionel Messi játszani fog a 2026-os focivébén

fbl Horizontal WORLD CUP FINAL FOOTBALL HEADSHOT JOY TROPHY
(FILES) Argentina's captain and forward #10 Lionel Messi, his wife Antonela Roccuzzo and sons Thiago (C) and Ciro pose with the FIFA World Cup Trophy after Argentina won the Qatar 2022 World Cup final football match between Argentina and France at Lusail Stadium in Lusail, north of Doha on December 18, 2022. Morocco, Portugal and Spain will be joint hosts for the 2030 World Cup but games will also be played in Uruguay, Argentina and Paraguay, FIFA announced on October 4, 2023. Once the technical criteria have been validated, the governing body of world football will make official the award of its flagship event in 2024. FIFA said in a statement that the matches in South America were part of the celebration of the centenary of the first World Cup in Uruguay. The statement said a "centenary ceremony" will be held "at the stadium where it all began", in Montevideo's Estadio Centenario in 1930. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
A világbajnok argentin labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Lionel Scaloni óriási pofont adott mindazoknak, akik a labdarúgásra már csak egy adatalapú termékre tekintenek. A "futball-data" hívei ettől még nem fognak elcsendesedni, de azok, akik a távolból követik ezt a folyamatot, most talán kaptak egy olyan visszaigazolást, amely tényleg hiteles ember szájából érkezett. Amit pedig Lionel Messiről mondott... Na, az az igazán érdekes.

Scaloni a Marca című spanyol sportlapnak adott egy hosszú interjút. A beszélgetés több érdekes részt is tartalmaz, de a legnagyobb szenzáció az, ahogy a világbajnok edző Messiről és a mai modern labdarúgásról beszélt.

Scaloni Messiről

Az egész világ felhördült azon, hogy a FIFA Év játékosa díját 2023-ban Lionel Messi nyerte meg. Scaloni erről így szólt:

De ha már Messiről van szó: az a nap végtelenül fájdalmas lesz, amikor ő és Angel Di Maria végleg elhagyja a válogatottat. Nem tudom, mikor következik ez be, de remélem, még várnak egy kicsit. Ugyanakkor nekünk, a világbajnok és Copa America-győztes csapatnak nélkülük is erősnek kell lennünk."

Lionel Scaloni (balra) és Lionel Messi. Együtt készülnek a 2026-os világbajnokságra is? Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A mentális kérdés már egészen más. Erről neki kell döntenie, hogy bírja-e fejben még, de szerintem meg tudná oldani ezt a feladatot. Egy biztos, nem a kor számít majd, nem az dönt, hogy Messi 2026-ban hány éves lesz."

A modern futball halála

Ha állandóan megmondod nekik, hogy mikor mit tegyenek, akkor ezt kockáztatod. Csak annyit mondjunk nekik, amit feltétlenül szükségesnek tartunk, ne terheljük őket túl információkkal. Így elveszítjük a futball lényegét, nem csak profi szinten, hanem már a gyerekeknél is. Az én gyermekeim Spanyolországban játszanak, de már őket is túlterhelik információkkal. Megkapják a labdát és máris mondják nekik, mit tegyenek."

Túl sok az adat - megölik a focit Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Elmar Kremser/Sven Simon

"Egyre kevesebb a cselező játékos, mert kiölik belőlük ezt a képességet. Amint megkapják a labdát mondják nekik, hogy passzolják tovább. Képzeljük csak el, ha Messi most nyolc éves lenne, és állandóan azt mondanák neki, hogy passzold le, akkor ma nem állna előttünk az a legenda, aki egyébként. Elszomorító. A foci az évek során olyan nagyra nőtt, hogy ma már mindenki olvas róla, tanulja, és azt gondolja, hogy máris átlátja, érti a lényeget.

Komoly üzenet ez a jövőnek. Ez egy sport, nem veszíthetjük el a futball lényegét."

Lionel Scaloni 2018-ban úgy vette át az argentin válogatott irányítását, hogy azt megelőzően egyetlen klubnál sem dolgozott edzőként.

Ezzel az előélettel nyerte meg 2021-ben a Copa Americát és egy évvel később a világbajnokságot. A Marca című spanyol sportnapilapnak persze másról is beszélt.

Az olimpiai válogatottról

Néhány nappal ezelőtt röppent fel a hír, hogy Messi és Di Maria szívesen ott lenne Párizsban az olimpián, ha az argentin U23-as válogatott kijutna oda. (Egyelőre a selejtező zajlik Dél-Amerikában - a szerk.) Ennek a csapatnak most Javier Mascherano az edzője. Ugyanakkor, ha kijutnak és a két nagy sztár tényleg csatlakozik a fiatalokhoz, akkor annak a válogatottnak a vezetését is átvenné Scaloni.

A Messi-korszak utáni helyzet

Scaloni szerint az embereknek meg kell kezdeniük a felkészülést arra az időszakra, amikor Messi már nem játszik az argentin nemzeti csapatban.

Maradona visszavonulása után is volt élet - Messi búcsúja után is lesz Forrás: AFP/Juan Mabromata

"Anno az a nap is eljött, amikor Diego Maradona visszavonult. Az élet azonban ment tovább. Ezek mindig rettenetesen fájdalmas pillanatok a szurkolók, a csapattársak számára. A mi feladatunk az, hogy nélküle is versenyképes csapata legyen Argentínának."