A műtüdővel életben tartott politikus elmondta, mi segíthet Csollány Szilveszter felépülésében

Csollány Szilveszter
Lenyűgözően versenyzett az olimpián, akkoriban az ország egyik legnépszerűbb sportolója volt
Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter december 3-án tüdőgyulladással szállították kórházba. A hírek szerint az 51 éves tornászállapota továbbra is súlyos, még mindig lélegeztetőgépen tartják. A Fidesz országgyűlési képviselője, az 52 éves Bányai Gábor a közelmúltban hasonló helyzetbe került, így saját tapasztalatából elmondta, mi segíthet a magyar tornász legenda felépülésében.

A gyűrűn 1996-ban olimpiai ezüst- majd 2000-ben aranyérmet szerzett, világ- és Európa-bajnok Csollány Szilveszter múlt pénteken tüdőgyulladással került a soproni kórházba. A gyorsan romló állapota miatt Budapestre vitték, a hírek szerint koronavírussal fertőződött meg.

A Fidesz országgyűlési képviselője, az 52 éves Bányai Gábor összesen 111 napot töltött intenzív osztályon, ebből 85-öt mélyaltatásban, 69 napig pedig a műtüdő segítségével tartották életben. Bányai a Blikknek elmondta, hogy Csollánynak a felépülésében óriási szerepe lehet az akaraterőnek.

Nekem rengeteget segített, hogy a családom sokat látogatott, mindig ott voltak mellettem a szeretteim, amikor csak lehetett. Nem engedték el a kezemet, és én ezt, tudat alatt éreztem, ez volt a kulcs. Az agyam ugyan nem volt ott, de a lélek érzi a támogatást és a szeretetet. Ez tartott engem életben" - mondta Blikknek Bányai Gábor, akinek az esete nem egyedi, hiszen Érd KDNP-s országgyűlési képviselője, Aradszki András is meggyógyult, közel öt hónap kórházi, illetve az ezt követő rehabilitációs kezelés után.

Lenyűgözően versenyzett az olimpián, akkoriban az ország egyik legnépszerűbb sportolója volt Forrás: AFP/Damien Meyer

Az életért vívott küzdelemben egy különleges lélegeztetőgép, az ECMO nevezetű eszköz segíthet, ez ugyanis képes a tüdő nélküli légzést megvalósítani. Ezzel a Csollányhoz hasonló, fiatalabb, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket tarthatják életben, és ilyennel kezelték Bányait is.

"Amikor rá voltam kötve a gépre, altatásban voltam. Az orvosok és ápolók mégis megérintettek, simogattak, beszéltek hozzám, törődtek velem.

Ugyan reagálni nem tudtam, de éreztem a gondoskodásukat, és ez is rengeteg erőt adott nekem – tette hozzá Bányai, aki a saját példájából tudja, a teljes felépülésig vezető út nagyon hosszú.

"Sajnos az elhúzódó betegség alatt teljesen leépül az izomzat, kell fél év, mire újra teljes, önálló életet élhet az ember – mondta a képviselő.

A magyar sportélet egy emberként szurkol Csollány Szilveszter állapotáért, bízva abban, hogy az új kezelés majd meggyógyítja a korábbi kiváló sportolót.