Két helyre három magyar öttusakvóta

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) hivatalos összesítése szerint az elmúlt egyéves szereplése alapján Horváth Viktor indulási jogosultságot szerzett az athéni olimpiára. Mivel egy országból nemenként legfeljebb két versenyző indítható, és korábban Balogh Gábor, illetve Kállai Ákos már biztosította magának a kvótát, a magyar szövetségnek kell eldöntenie, hogy hármójuk közül kit nevez. Erre a jövő kedden kerül sor.
Vágólapra másolva!

A kvalifikációs időszak a 2002-es budapesti Világkupa-döntővel kezdődött, majd 2003-ban és 2004-ben kontinentális, illetve Világkupa-viadalokkal folytatódott, s a moszkvai világbajnoksággal zárult le. Az egyes állomásokon előre meghatározott számú kvótát lehetett megszerezni, de a versengésbe minden alkalommal beleszámítottak azok is, akik már korábban kvalifikálták magukat.

Az így időlegesen elveszett olimpiai helyeket a vb-vel záruló egyéves időszak produkciói alapján töltötték fel. Horváth a férfiak listáján - melyből a direkt kvótásokat kivették - a negyedik volt, s mivel hat hely állt üresen, ő is bekerült a lehetséges indulók közé.

Az országonkénti kétfős limit miatt azonban hamarosan ismét hiányos lesz a mezőny, az UIPM ezért a világranglista alapján tartalékokat is jelölt. A nőknél például ilyen tartalék Szatmári Adrienn, akinek azonban kevés esélye van az indulásra, lévén, hogy a kvalifikáltak között Vörös Zsuzsanna és Füri Csilla személyében már van két magyar.