Melinte hazát cserélne egy olimpiáért

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A tavaly doppingvétségen ért román atlétanőt kizárták a sydneyi olimpiáról, és a Román Olimpiai Bizottság (COR) 1999 januárjától érvénybe lépett határozata szerint örökre eltiltották az olimpiai részvételtől (az IAAF két évre tiltotta el a román atlétanőt a versenyekről). Ion Tiriac, a COR elnöke ugyan megkísérelt valamilyen rést találni a szigorú büntetés enyhítésére, ám kiderült, hogy az említett törvényen már csak az új elnökség tudna változtatni, esetleg megszüntetni. Ahhoz viszont, hogy egy sportoló állampolgárságot váltson és egy másik állam színeit képviselje az olimpián, elsősorban a nemzeti és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) beleegyezése szükséges. Van egy másik kritérium is: ugyanaz a sportoló nem vehet részt olimpiai versenyeken két különböző állam színeiben. Utóbbi viszont Melintére nem vonatkozik, hiszen Sydneyben nem volt alkalma rajthoz állnia.

Melinte néhány napja kijelentette, hogy ilyen körülmények között nem tudja folytatni pályafutását Romániában, viszont több ország is felajánlotta befogadását, többek között Németország és Törökország, de az állampolgárság gyors megszerzésére talán Moldova lenne a legalkalmasabb. Mert a nemzetközi törvények előírják, hogy legalább három éves állampolgársággal kell rendelkeznie egy sportolónak, hogy olimpikon lehessen.

Dan Popper, a COR főtitkára szerint nem lenne megoldás Melinte számára a külföldre való távozás. "Ha Melinte még ma megkapná a külföldi állampolgárságot, akkor sem tudna részt venni a 2004-es athéni olimpián, mert belül van az előírt három esztendőn. Az egyetlen megoldás az lenne, ha a COR Végrehajtó Bizottsága felmentené őt az örök eltiltástól" - idézte a Mediafax Dan Popper nyilatkozatát.

Az olimpiai bajnok kardvívó, Mihai Covaliu is külföldön szeretné folytatni pályafutását. Covaliu ugyan nem bukott meg a dopping-vizsgán, és el sem tiltották az olimpiától, de román olimpiai bajnoki fizetése annyira alacsony, hogy nem tudja eltartani belőle családját. "Még az aranyéremért járó 400 milliónak is csak egy részét kaptam meg, és azóta is kilincselek, mint egy koldus a pénzemért" - hangoztatta Covaliu, aki mindenképpen meg akar válni klubjától (Bukaresti BNR), de állítása szerint Franciaországból is kapott ajánlatot.

Balla István

Korábban:

Elkészült az athéni olimpia programja