Gyurta és Cseh edzésen simán megnyerné az olimpiát

Hargitay András a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
Győr, 2016. április 13. Hargitay András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, a magyar úszóválogatott új szövetségi kapitánya a győri Aqua Sportközpontban 2016. április 13-án. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Hargitay András szövetségi kapitány szerint pszichés okai vannak annak, hogy több magyar úszó is mélyen várakozáson alul szerepelt a riói olimpián. Az Origo kérdéseire válaszolva értékelte a válogatott eddigi riói teljesítményét, és a Hosszú Katinkát ért doppingvádakra is reagált.
Vágólapra másolva!

Hosszú Katinka három aranynál jár, Kenderesi Tamás meglepetésbronzot nyert, Kapás Boglárka egy szép negyedik helyet gyűjtött be. Hosszabb viszont a csalódást okozók névsora: Cseh László, Gyurta Dániel, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Szilágyi Liliána, Jakabos Zsuzsa, Kis Gergő, Bernek Péter egyaránt várakozáson alul teljesített. Mi lehet az oka?

Az egyik szemem sír, a másik nevet. Az úszóverseny közepén vagyunk, így az okokat még nem tudjuk. Voltak olyan nagyágyúink, akikre a mostani olimpiát alapoztuk, de a négy nagyágyúból három – Verrasztó Dávid 400 vegyesen, Gyurta Dániel 200 mellen és Cseh László 200 pillangón – is kiesett vagy alulteljesített, igaz, utóbbi 100-on még javíthat. Ami meglepetés, Kenderesi Tomi bronzérme és Kapás Bogi negyedik helye, ráadásul ő 800 gyorson még úszni fog. Szilágyi Lilu kiesése reális volt, de bekerülhetett volna a 200 pillangón a döntőjébe.

Fölmerül, hogy Rióban csak Katinka teljesít jól. Ez egy olimpia, így megvan az a varázsa, hogy nagy versenyzők, akik addig halomra nyerték magukat – nem csak magyarok, külföldiek is -, itt nem tudnak bekerülni a döntőbe. Szerintem ez négyévenként előfordul. Volt egy barátom, Gary Hall, aki a hetvenes években tíz másodperccel jobb volt, mint a második, mégis, az olimpián még dobogóra sem tudott állni. Ugyanakkor ne feledjük, hogy Magyarország az előző nap után harmadik volt az éremtáblázaton. Igaz, hogy ez jórészt Hosszú Katinkának köszönhető, de ő is az úszócsapat tagja, nem pedig egy másik sportágé. Az más kérdés, hogy a felkészülése az utóbbi négy évben teljesen más volt, mint a többieké, de az úszásban nincsen központi felkészülés. Cseh Laci, Gyurta Dani és Verrasztó Dávid is a saját edzőjével készül fel, és vannak olyan edzőtáborok, amelyet ők maguk választanak.

Verrasztó Evelyn azt mondta, olimpiai átok ülhet rajta és a testvérén. Mit gondol erről?

Nem jó ezt így kimondani, mert akkor tényleg az lesz belőle. Dávid tényleg nem tudott az olimpián jól teljesíteni, mindig begörcsölt. Mondtam az úszóknak, hogy nagyon figyeljenek oda a versenyeken arra, hogy „legyenek jelen”. Úgy kell ezt elképzelni, mint amikor van egy ügyességi gyakorlat, amit bármikor meg tud csinálni az ember. Aztán ahogy emelik a tétet, egyszer csak megremeg az ember keze. Ez történhetett több versenyzővel is.

A kapitány a folytatásban Hosszú Katinkától 200 háton aranyat, Cseh Lászlótól 100 pillangón érmet vár Forrás: MTI/Kovács Anikó

Cseh László a londoni Eb-aranyat jelentő eredményével olimpiát nyert volna. Vajon miért nem tudta ugyanazt az időt megúszni?

Mivel Phelps nem úszott túl jó időket, Laci előtt megvillant annak a lehetősége, hogy meg tudja verni. Biztos vagyok benne, lelki okai vannak annak, hogy ez nem sikerült.

De bízom benne, hogy száz pillangón javítani tud, ami alatt egy dobogós hely elérésére gondolok.

Ezek szerint nem erősek a magyarok pszichésen?

De, erősek.

Akkor miért nem sikerült – például – a sokat megélt Gyurta Dánielnek döntőbe jutnia?

Azt mondta nekem, hogy a 200 mell előfutama során úgy érezte, mintha 2:07-et úszott volna (2:11.28-cal 17. lett - a szerk.), annyira kifáradt. Tudni kell, hogy ez nem olyan, mint amikor lemegyek a strandra úszni. Van egy bizonyos forma, és ahhoz kell egy bizonyos sebesség, és abból tudja megcsinálni azt a bizonyos technikát. Ha egy kicsit is kiesik ebből, akkor nem tudja ugyanazt a technikát végigvinni, mert kiesik a ritmusból, és onnantól kezdve szétesik az úszása. Nála is ez történt. Ha nem tudja az úszó magát felspannolni, és nem abban a lelkiállapotban áll oda a rajtkőhöz, annak ez lesz a vége. Pedig Gyurta és Cseh az edzéseken egyaránt fantasztikus formában úszott, ha most beugranának, edzéskörülmények között megnyernék az olimpiát. Tehát nem arról van szó, hogy nem megy nekik, és nincsenek jó formában.

Gyurta Dániel címvédő létére Rióban döntőbe sem jutott 200 mellen Forrás: MTI

Többen felvetették, hogy mindenkinek úgy kellene készülnie, mint Hosszú Katinkának, az ő receptje ugyanis bevált.

Shane-nek csak egy felesége van, kizárt dolog, hogy valamelyik fiút feleségül venné. De a viccet félretéve, Shane-nek lehetnének tanítványai, csak kérdés, hogy miképp tudnának együtt dolgozni. Volt is róla szó, hogy másoknak a felkészítését is átveszi, de az senkinek nem lenne jó, mert neki Katinkára kell fókuszálnia. Az edzőket nem lehet felcserélni, nem mondhatunk olyat, hogy Plagányi Zsolt felkészítése jó, Kovácshegyi Ferencé pedig nem. Az eredmények igazolták az edzők munkáját, és

A mesternek és a tanítványnak egymásra kell találnia. De annál szebb egymásra találás nem is lehet, mint a férj-feleségé. Ez sok problémát is rejthet magában, de úgy tűnik, hogy ők ezt megoldják.

Hosszú Katinkától erre számított Rióban?

Csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. Aki egy világbajnokságon első, az nem csak nagyon jól tud úszni, hanem világklasszis. Az olimpián is a világ legjobbjai úsznak, de ahhoz, hogy ott valaki aranyérmes legyen, fejben és fizikailag is ott kell lennie, nem véletlen, hogy ennyire felnéznek az olimpiai bajnokokra. Katinka ebben a kategóriában is messze kimagaslik a mezőnyből, még Katie Ledecky sem éri el a szintjét felkészültségben, tudatosságban, ahogy ezt az egész feladatot megoldja, ebben szerintem messze kimagaslik.

Megnyeri a 200 hátat is?

Igen, biztos vagyok benne.

Hargitay András szerint Hosszú Katinka 200 háton behúzza a negyedik aranyát is Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mit szólt a Hosszú Katinka ellen felmerült külföldi doppingvádakhoz?

Azt mondom, hogy ez már-már természetes. Ez már gyerekkorban kezdődik, ha nekem nem sikerül megcsinálnom a leckét, a másik pedig ötöst kap, akkor rögtön azt mondják, hogy biztosan a szülei segítettek neki. Nem bennem van a hiba, hanem biztos a másik egy nem megengedett eszközt használ. Érdekes, hogy a művészvilágban ez működik, senkit nem érdekel, hogy hogyan szerzi a zenét a rockbanda, aztán bedrogozva játssza el. A különbség, hogy ott nem rendeznek világbajnokságot vagy olimpiát. A sportnak viszont a halála lenne, ha nem küzdenének ennyire a dopping ellen. A vádaskodást már Darnyi Tamásnál és Egerszegi Krisztinánál is elkezdték. Hosszú Katinkát 13 hónap alatt 39 alkalommal ellenőrizték idén, Kapás Bogit pedig eddig háromszor Rióban.

hogy Hosszú Katinka hogyan nyerheti sorban az aranyakat, miközben nekik van egy 21-szeres aranyérmesük Michael Phelps személyében. Ha ránézünk egy-egy versenyzőre, azt látjuk – neveket még véletlenül sem mondanék –, hogy egészen másképp néznek ki, mint egy-két évvel korábban.

Mit gondolt akkor, amikor látta, hogy Hosszú Katinka jobb idővel (4:26.36) nyert 400 vegyesen, mint az ön 1974-es világcsúcsa (4:28.89)?

Eltelt több mint negyven év, és ennyit változott a világ. Nagyon szomorú lenne, ha ugyanolyan állapotok lennének most is. Más az úszódressz, a medence, a kötelek, az étkezés. Nálunk olyan, hogy dietetika, szóba nem került.

Empirikus módon fejlesztettük magunkat, a leggonoszabb dolog volt, amikor kolbászt ettünk edzés előtt, de uborkasalátát sem volt érdemes előtte fogyasztani. Az úszás sebessége nem sokat változott, a kezdősebesség viszont igen, de sokat javít az időkön a kidelfinezés is.

Cseh László utolsó olimpiai bajnoki esélye a 100 pillangó Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Adam Pretty

200 pillangón a századra ugyanolyan eredménnyel riói szintet úszó Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka közül önnek kellett választania, és végül – a nagyobb teherbírására hivatkozva – utóbbi úszó mellett döntött. Csakhogy az Iron Lady az olimpián aztán visszalépett a számtól. Hogyan viselte ezt Jakabos, hiszen neki a 200 pillangó a fő száma?

Érzékeny dolog. Szilágyi Liliánával együtt hárman is megúszták a szintet, de csak ketten indulhattak. Amikor Katinka leadta, hogy milyen számokban szeretne indulni Rióban, a 200 pillangót is megjelölte, és ezt Jakabos Zsuzsanna és edzője elfogadták.

Pedig Hosszú a tavalyi vb-n is visszalépett a pillangótól, és akkor is Jakabos látta a kárát. Az, hogy Katinka megnyerte a 200 vegyest, igazolja azt a döntését, hogy a 200 pillangót lemondta. Ott nagyon kiúszta magát, ha nem lép vissza, akkor szerintem nem nyert volna aranyérmet.

Mire számít még a folytatásban?
A női 4x200 méteres gyorsváltótól döntőbe jutást vártam, ezt teljesítették is, és Kapás Boglárkától is arra számítok, hogy bekerül a 800 méter fináléjába. Cseh Lászlónak pedig érmet kell szereznie 100 méter pillangón.