Vágólapra másolva!
Tizenegy éve már annak, hogy az orosz (pardon, akkor még szovjet) női kézilabdázás világbajnokokat ünnepelhetett. Miközben a dél-koreai világbajnokságon a fináléban Jugoszláviát múlták felül Morszkováék, a magyar női csapat valahol a "mélyben" tanyázott. Az eltelt esztendők során azonban mindössze egyszer szenvedtünk vereséget, azt is már elég régen, hét esztendeje. Azaz a mai világbajnoki negyeddöntő előtt a múlt nekünk, magyaroknak kedvez.

A mutatott játék azonban egyelőre a százszázalékos Oroszország mellett szól. Ellenfelünk a C csoportban mindenkit legyőzött: Japánt (31-23), Grönlandot (29-13) könnyedén, Koreát (26-23), a félidőn keresztül döntetlenre álló Ausztriát (27-20) és Jugoszláviát (29-28) nehezebben. Az AKVA Volgográdra épülő együttesben három játékos viszi a prímet, a mérkőzések java részét az 1997-es junior világbajnokságon feltűnt Anna Karejeva, a remek beállós Ludmila Bodnyeva és Jelena Csauszova góljai döntik el. Nem beszélve az orosz kapusiskola jeles képviselőiről, Alizarral az élen, akik hatalmas testű hálóőrként remekül lefedik a kaput, szélről gyakorlatilag lehetetlen gólt lőni nekik.

De a kulcs egyértelműen a már említett Csauszova. Aki nem ismerné, annak érdemes elmondani: a 20 esztendős játékos már évek óta a Volgográd meghatározó tagja, mellesleg a nyáron éppen Győrben lett junior világbajnok, megbolondítva a fináléban a magyar együttest is. A haját két apró copfocskában viselő, atléta termetű sportolónő a következő évtized legjobbja lehet, legalábbis tehetsége erre predesztinálja.

Az orosz válogatott utoljára 1990-ben volt világbajnok, még Alekszandr Tarasszikov irányításával és olyan játékosokkal, mint a jelenleg spanyol válogatott Morszkova vagy a háromszoros világbajnok Basanova. Az 1993-as világbajnokságon találkozott először hosszú évek után a két válogatott, akkor 24-24-es döntetlen született. Világversenyen utoljára hét éve, az 1994-es Eb-n kaptak ki a mieink (19-27), a 95-ös (23-18) és a 99-es vb-n (34-25), valamint a tavalyi Eb-n (26-19) azonban simán elintézték az oroszokat.

Ha a történelmet vizsgáljuk, feltűnhet az a hasonlóság, hogy az 1995-ös, osztrák-magyar közös rendezésű világbajnokságon női kézilabda-válogatottunk egy góllal verte Kínát a nyolcaddöntőben, majd két napra rá Oroszországgal találkozott a negyeddöntőben. Csakúgy, mint most. Akkor sikerült továbbjutni. Bár a gondolatmenethez az is hozzátartozik, hogy akkor Norvégia következett az elődöntőben, most viszont a címvédő másik ágon van.

Meranóban az a hír járja: ha törik, ha szakad Bojana Radulovics játszani fog, noha egyelőre még nem százszázalékos a lába. Ám várhatóan speciális rögzítőkötéssel mégis megpróbál pályára lépni, kérdés, bírja-e a terhelést. Bokagondjai akadnak Jevgenyij Trefilov kapitánynak is: nála az apró termetű szélső, Ignacsenkó hiányzik majd, miután az ő bokája komolyabban megsérült a csoportmérkőzések során.

Az orosz keret:
Kapusok: T. Alizar, S. Bogdanova, I. Suslina
Mezőnyjátékosok: J. Csauszova, O. Romenszkaja, N. Goncsarova, A. Karejeva, L. Bodnyeva, N. Muravjeva, A. Ignacsenko, R. Verakszo, J. Parcskova, T. Diadecsko, A. Dolguh, I. Poltorackaja, Sz. Szmirnova

A negyeddöntők párosítása (20.30):
Magyarország - Oroszország
Franciaország - Norvégia
Dánia - Ausztria
Jugoszlávia - Svédország

Pincési László

Ajánlat:

A magyar válogatott kerete

Korábban:

Oroszország következik a nőikézilabda-vébén