Vágólapra másolva!
A december 5-18-a között az oroszországi Szentpétervár ad otthont a XVII. nőikézilabda-világbajnokságnak. Az [origo] a helyszíni beszámolók és tudósítások mellett Siti Beáta, a Cornexi-Alcoa-HSB Holding nőikézilabda-csapatának 136-szoros válogatott játékosának szakértő segítségére is számíthat. Elsőként az Ausztrália és Angola elleni két - teljesen különböző - győzelem került terítékre.

- Hogy vélekedsz az Angola elleni mérkőzésről?
- Az Angola elleni összecsapás azt bizonyította számomra, a régi dogmákat úgy, ahogy vannak, el kell felejteni. Nem szabad lenézni a kis csapatokat, mert már bőven akadnak meglepetések, nemcsak itthon, de egyre inkább a külföldi mezőnyben sem lehet biztosra menni senki ellen. Annyira gyors a játék, gyakorlatilag ide öt, vagy oda öt gól előny nem mérvadó. Az afrikaiakról tudtuk mindig is, hogy atlétikusan elképesztő tulajdonságokkal bírnak, elegendő csak más sportágra, mondjuk az atlétikára gondolni: genetikailag úgy vannak kódolva, amiről egy európai játékos csak álmodik.

- 2001-ben játszottál ellenük te is azon a vb-mérkőzésen, amelyet egy góllal sikerült megnyernie a magyar válogatottnak. Milyenek a testközeli élményeid?
- Már maga a stílusuk is nagyon kellemetlen, nem európai, noha a csapat nagy része Franciaországban profiskodik. Az alapképességeik hihetetlenek, gyorsak, ruganyosak, azt érzed, eléred a kezét, de mégsem, s máris befejezi a lövőmozdulatot. Tudod, merre fog mozogni, s mikor vált irányt, de nem éred utol, mire felocsúdsz, már túl van rajtad fél méterrel. Pókszerű végtagjaikkal, dinamikus őserejükkel nehéz felvenni a versenyt.

- Lehet azt mondani, Angolával az egyik legnehezebb ellenfelet verte a válogatott?
- Nem a legnehezebbet, de a legkellemetlenebbet, Korea és Norvégia náluk sokkal képzettebb játékosokkal bír. Amit a mérkőzésből pozitívumként viszont mindenképpen kiemelnék az, hogy sokáig vert helyzetben voltunk, de tudtunk változtatni, a végére a védekezés is összeállt. Németh András mindig is a hatosfal híve volt, ezt kell összecsiszolni, ezt meccsről meccsre haladva is lehet fejleszteni. Vigyázni kell viszont a durvaságra, mert keményen megtorolják a bírók, úgy kell tisztán védekezni, hogy mindig, mindenhová jó tempóban érkezzünk.

- Mit vársz a Szlovénia elleni mérkőzéstől?
- Mindekképpen ki-ki mérkőzés lesz, hiszen győzelem esetén már szinte megvan a továbbjutást jelentő harmadik hely, s ez feloldhat egyfajta görcsöt a csapatban, nem kell parázni azon, hogy Korea és Norvégia ellen győzelmi kényszer lesz a lányokon. Továbbra is mondom, a védekezést kell megoldani, mert támadásban megvannak a kombinációk és a lehetőségek. A két hármas pozícióban lévő játékosra, illetve a kilépő "kettesekre" nagy feladat hárul, hiszen Gyerepaszko és Freser révén két bombázója van Szlovéniának, s nem szabad megfeledkezni a beállós Dolerről sem.