Vágólapra másolva!
Továbbra is remekül szerepel Izland férfikézilabda-válogatottja a Svájcban zajló Európa-bajnokságon. A magyarokkal egy csoportban lévő, s onnan simán továbbjutó északiak a középdöntő első fordulójában 34-32-re verték Oroszországot, s ezzel nagy lépést tettek az elődöntő felé vezető úton.

Alaposan félretájékozódott Európa az izlandi esélyeket illetően, az Eb előtt egyöntetű volt a vélemény, a szigetországiak gyengébb kerettel érkeznek, s még a csoportból való továbbjutás is nehéz lesz számukra. Ehhez képest a gárda három ponttal jutott be a középdöntőbe, ahol első mérkőzésén 34-32-re legyőzte Oroszországot, s így pontelőnnyel az élről várhatja a folytatást.

Pedig nem úgy indult a meccs, hogy ebből könnyed izlandi siker lesz, három és fél perc sem telt el, máris 4-1-re vezetett az orosz válogatott. Ekkor jött egy rövidzárlat, a meccset végül 11 góllal záró Gudjón Valur Sigurdsson és a nyolc találatig jutó Olafur Stefánsson vezérletével az izlandiak 9-1-es részszakaszt produkálva a 17. percre már 10-5-re vezettek, s a félidőre 17-15-ös előnyt harcoltak ki.

A második félidőben 21-20-nál még egyszer felcsillant az orosz remény, ám Viggo Valdemar Sigurdsson tanítványai egy pillanatra sem engedték ki kezükből a meccs irányítását, s a nagy hajrát nyitó Frolovék támadását visszaverve 34-32-re nyertek.

A II. csoport másik mérkőzésén a középdöntőbe maximális négy ponttal bejutó dánok közel jártak a bravúrhoz az olimpia bajnok horvátokkal szemben, ám a kiegyensúlyozott mérkőzésen a lefújás előtt két másodperccel szerzett Sprem-góllal déli szomszédunk 31-30-ra nyert, s továbbra is esélyes az elődöntőbe kerülésre.

A másik ágon, az I. csoportban a címvédő német válogatott a kilencgólos Florian Kehrmann és a világ legjobbjának választott Henning Fritz kapus vezérletével (a német hálóőr 49 százalékosan védett) leiskolázta Ukrajnát, a 36-22-es eredmény főleg annak ismeretében tűnik nagynak, hogy a félidőben még mindössze két fával mentek a germánok.

Ezen az ágon sem ment az eddig kiválóan szereplő, s négy ponttal bejutó együttesnek: a legutóbbi Eb ezüstérmese, Szlovénia ugyanis 34-30-ra kikapott Franciaországtól.

eredmények
I. középdöntő-csoport (Basel)
Németország - Ukrajna 36-22 (15-13)
Franciaország - Szlovénia 34-30 (20-11)
Spanyolország - Lengyelország 34-25 (16-15)

II. középdöntő-csoport (St. Gallen)
Izland - Oroszország 34-32 (17-15)
Horvátország - Dánia 31-30 (15-14)
Szerbia-Montenegró - Norvégia 26-25 (15-16)