Vágólapra másolva!
Az MKB-Euroleasing Sopron nőikosárlabda-csapata hazai környezetben, bemutató mérkőzésen vereséget szenvedett az olimpiai és világbajnoki címvédő amerikai válogatottól.

Eredmény:
MKB-Euroleasing Sopron - Egyesült Államok 78-95 (18-19, 20-30, 22-22, 18-24)
Sopron, 2000 néző
v.: Bodnár, Pálla
pontszerzők: Matovic 14, Ndiaye 14, Cserny 10/3, Honti 10, Horváth Zsuzsanna 9/3, Teasley 7/3, Kocsis 4, Horváth Zsófia 4, Károlyi 4, Gorbunova 2, illetve Milton 23/6, Smith 21/12, Melvin 12/6, Cash 8, Bird 7/3, Taurasi 6/6, Ohlde 6, Mann 5, Beard 4, Lawson 3/3.

A két együttes első találkozásának előzményeihez tartozik, hogy a csütörtökön érkezett Dream Team vasárnap egészült ki, ugyanis ekkor csatlakozott társaihoz Moszkvából Sue Bird és Diana Taurasi. Késlekedésük oka a Dinamo bajnokija volt az Euroliga-címvédő Szamara ellen (amelyet az erőviszonyoknak megfelelően 90-84-re elvesztettek a fővárosiak). Az ötszörös olimpiai bajnok vendégek - akik 45 ötkarikás meccsükből mindössze hármat buktak el - januárban kinevezett szövetségi kapitánya, Anne Donovan a kezdés előtt hangsúlyozta: a csapat teljes erőbedobással küzdi végig az európai turnét, hiszen ennek során körvonalazódik, hogy a keretből ki utazhat nyáron a brazíliai vb-re.

A tengerentúliak igazolták a "civilben" a Seattle Stormot edző, egykori válogatott legenda szavait, hiszen a két olimpiai arannyal rendelkező Smith három perc alatt hét pontot dobott. Hazai részről egy triplával "köszönt be" az ugyancsak a Donovan-gárdába vágyó Teasley, így egy 9-0-s vendégrohamot követően kiegyenlített lett a küzdelem. A nyitónegyed végén pályára lépett a gerincproblémáiból felépült Károlyi, aki még 1999-ben tagja volt az amerikaiakat utoljára megverő FTC-nek.

A második játékrészben a jobbára egyéni képességekre és fizikai fölényükre építő vendégek Mann vezetésével valósággal állva hagyták a négy és fél perc alatt mindössze két pontig jutó házigazdákat. A magyarok legjobbja a szenzációsan célzó center, Matovic volt, míg a túloldalon Smith már harmadik hármasát is beszórta. A nagyszünetben 38-49 volt az állás.

Térfélcsere után újabb soproni rövidzárlat következett, az ellenfél 15 pontra meglépett, majd kissé elkényelmesedve sorozatban több támadást is elrontott. A zöld-sárgák többször is felzárkóztak kilenc pontra, de ennél közelebb nem tudtak kerülni az európai szemnek szokatlanul kemény és precíz védekezés miatt.

A 60-71-ről induló utolsó szakaszban Ndiaye találataival visszatért a remény (68-73), ám Milton - a mezőny legjobbja - és Smith sem tudott hibázni, így ismét "helyreállt a rend". A fiataljaival küzdő Sopron kiválóan tartotta magát, és bár a vereséghez nem férhetett kétség, összességében nagyszerűen helytállt a klasszisokkal teletűzdelt sztáralakulat ellen.

Öthetes európai túrájuk során az Egyesült Államok legjobbjai visszatérnek még Magyarországra: március 22-én a nemzeti válogatottal találkoznak Győrben, majd két nappal később Pécsett csapnak össze a helyi MiZo együttesével.