Vágólapra másolva!
A székesfehérvári Kontinentális-kupa négyes döntőjében a házigazda Alba Volán-FeVita négy góllal kapott ki az orosz Avangard Omszktól. A hazaiak nem bírtak a két harmadon át nagy tempót diktáló szárcsapattal, de az utolsó húsz percben felnőttek nagynevű ellenfelükhöz, és remek játékkal hálálták meg közönségük lelkes biztatását.

Kontinentális-kupa, négyes döntő, 1. forduló:
Alba Volán-FeVita - Avangard Omszk (orosz) 2-6 (0-3, 1-3, 1-0)
Székesfehérvár, 3200 néző
v.: Turcan (cseh), Krpelec (szlovák), Zehetleitner (német)
gól: Ocskay (37.), Vaszjunyin (49.), illetve Gorovikov (2., 26., 38.), Kaluzsnyij (12.), Jakucenyja (14.), Jabikin (21.)

A mérkőzésen rózsaszínű mezben lépett pályára a magyar együttes, ezzel fejezve ki elkötelezettségét a mellrák mozgalom iránt, s a korongot az alapítvány egyik oszlopos tagja, Oroszlán Szonja színésznő indította útjára.

Hazai szempontból nem indult jól a találkozó, már az első percben eredményesek voltak a vendégek Gorovikov révén, akik a folytatásban is hatalmas nyomás alatt tartották a Volán kapuját. Az első fehérvári lövés a nyolcadik percben Palkovics nevéhez fűződött, de eredménytelen próbálkozására azonnal jött Kaluzsnyij találatával az oroszok válasza. Csibiéket megfogta a két gól, ráadásul a tizennegyedik percben Jakucenyja tovább növelte csapata előnyét, így végül teljesen megérdemelten vezetett magabiztosan egy harmad után a klasszisok egész sorát felvonultató Omszk (0-3).

A következő húsz perc szintén gyors orosz találattal indult, hiszen Jabikin már a harmincötödik másodpercben bevette Budai kapuját. Ezt követően kicsit kiegyenlített lett a küzdelem, a vendégek visszavettek a lendületből, de a hazai támadók ekkor sem tudtak igazi gólveszélyt kialakítani. A huszonhatodik percben aztán a duplázó Gorovikov használta ki az emberelőnyös helyzetet, és bevágta csapata ötödik gólját. A játékrész második felére felpörgött a Volán, sorra dolgozta ki helyzeteit, de azokból hosszú ideig nem tudott eredményes lenni. A jég a harminchetedik percben tört meg, ekkor Ocskay lopott el egy korongot a bizonytalankodó védőktől, majd Tomicev hálójába helyezett. Két perccel a harmad vége előtt Gorovikov hatalmas bombája utat talált a magyar kapuba, így ötgólos orosz előnnyel ért véget a harmad (1-6).

Forrás: MTI

Jótékony célért küzdöttek

Az utolsó felvonásban lassabb iramot diktáltak a vendégek, ennek ellenére a 45. percben csak Budai bravúrjának köszönhetően nem nőtt tovább a különbség. Ekkor rövid idő alatt két emberhátrányos helyzetet is ki tudott védekezni Karel Dvorák gárdája. A 49. percben Ocskay passza után Vaszjunyin fordulásból vágta a pakkot a hálóba. A gól után lendületben maradt a magyar bajnokcsapat, de vagy Tomicev, vagy a kapuvas hárítani tudott. Abban, hogy ez a játékrész Volán-győzelemmel érjen véget, nagy szerepe volt Budainak, aki az ötvenötödik percben a ziccerben kilépő Kurjanov elé kivetődve tudott menteni, majd Dubrovin az utolsó percben a kapuvasat lőtte telibe (2-6).

A találkozót végül megérdemelten nyerte meg a gyorsan és jól játszó Omszk, de a Volán becsületesen helytállt a torna egyik esélyesével szemben.

A nap másik találkozóján:
Junoszty Minszk (fehérorosz) - Ilves Tampere (finn) 3-2 (0-0, 2-2, 1-0)
gól: Hlubna (29.), Buturlin (30.), Kovaljov (51.), illetve Jaaskelainen (34.), Pesonen (37.)

Szombaton:
Tampere - Omszk 15.30
Alba Volán - Minszk 19

Vasárnap:
Omszk - Minszk 15.30
Alba Volán - Tampere 19.

(MobilPress)