Vágólapra másolva!
A magyar férfikézilabda-válogatott végig jól küzdött a franciák elleni utolsó csoportmeccsen a Horvátországban zajló világbajnokságon, és bár a mérkőzés egyes periódusaiban jól játszott, végül fejet kellett hajtania a nagyobb tudás előtt. A 27-22-es vereség azt jelenti, hogy Hajdu János csapata egy pontot visz magával a szombaton kezdődő háromkörös középdöntő-sorozatba.

Pincési László helyszíni tudósítása Eszékről

Férfikézilabda-világbajnokság, csoportkör, 5. forduló:
Franciaország - Magyarország 27-22 (13-8)
Eszék
gól: Fernandez 5, Karabatic 5, Narcisse 5, Abalo 4, Guigou 3/2, Gille 2, Sorhaindo 2, Dinart 1, illetve Gál 5, Ilyés 4, Nagy 4, Törő 3, Eklemovics 2, Iváncsik T. 2, Császár 2

Olimpiai bajnokkal erősödött a magyar szurkolótábor, a franciák elleni fontos csoportmérkőzésre ugyanis megérkezett Peking egyik kenukirálya, Vajda Attila is.

Az öltözőfolyosón a találkozó előtt félórával Hajdu János kapitány sétált kissé idegesen, megjegyezte, a csapattal kapcsolatban minden rendben vam, az ő dereka azonban továbbra is nagyon fáj. "Akkor egy kalappal a mérkőzésre" - búcsúztunk el tőle, mire ő komoly arccal annyit válaszolt: "A franciák ellen az nagyon-nagyon kevés..."

A csapatból ezúttal Putics Barna mellett meglepetésre Iváncsik Gergő maradt ki.

2003-ban, a zágrábi női vb-döntőn lehetett utoljára ilyen hangulatban része magyar kéziválogatottnak. Szlovákia és Románia ellen sem panaszkodhatott a csapat, ezúttal azonban minden jegy elkelt, Franciaország ellen el is kélt a segítség.

Betonvédelemmel kezdett együttesünk, Gál, Nagy, Ilyés és Herbert kiszorított, blokkolt, megelőzött. A csodát azonban Puljezevicsnek hívták, a szegedi hálóőr 11 perc alatt 7 bravúrt mutatott be, Vladan Matic másodedző a lelátóról még csókot is dobott kapusának.

Ami hátul összejött, elöl nem. A porckorongsérvvel bajlódó, mozogni is alig tudó Hajdu kapitány először a 9. percben tápászkodott fel székéből, majd hat perccel később időt is kért (3-5). Gál helyére Zubai érkezett ("Semmi baj, Gyula" - vigasztalt a szakvezetés), ám az impotencia nem szűnt meg. A közhely itt különösen igaznak bizonyult: lövésből lesz a gól. Ám a magyarok lövőhelyzetig is alig jutottak, a világ legjobb védelme ellen Ilyéséknek esélyük sem volt (4-11).

Forrás: MTI/EPA

Narcisse-szal (is) meggyűlt a baja a magyar védőfalnak

Főleg fejben járt előttünk az ellenfél, Császár alulról, lábak között elengedett bombáját is ismerték, s ugyanúgy blokkolták, mint Nagy átlöéseit. Omeyer kapusnak csak annyi volt, hogy a lecsorgó csemegéket összegyűjtse.

11-4 után Törő végre megtalálta az utat a hálóba, s miután Karabatic pihenőt kapott, az eszét vesztő franciák kicsit kiengedtek támadásban is.

A félidei 13-8 után Törő és Iváncsik Tamás két gyors góllal visszahozta a reményeket, ám hiába játszott tíz percig jól az együttes, amikor nagyon kellett, megnyomta az ellenfél. Narcisse és Karabatic tarthatatlan volt, az igazi mélypontot azonban a jobb szélső, Abalo átlövésgólja jelentette (15-23).

A 43. percben mínusz nyolcnál kötelező volt időt kérni, legalább a szép halál miatt. Minden bizonnyal elhangzott az egyperces összeborulás alatt, mennyire fontos a gólkülönbség a középdöntőben, ezt három magyar kontra kozmetikázta is. Az 52. percben Onesta dühösen csapta le a zsüriasztalra időkérő lapját (20-26). Az utolsó nyolc percben három gól esett, szerencsére kettőt a magyarok szereztek, a 27-22-es vereség legalább eredményszinten szebben mutat.

A magyar válogatott egy ponttal folytathatja a középdöntőben, ami éppen arra elég, hogy ne utolsó helyen álljon. De Horvátország, Svédország és Dél-Korea ellen több kell, mint bravúr a végső cél, a nyolcba kerülés eléréséhez.

Hajdu János szövetségi kapitány: "A mérkőzés egyes részeiben nagyon jól, más periodusaiban meg rosszul játszottuk. A franciák azért tartoznak a világ legjobbjai közé, mert a rossz szakaszuk mindenki másénál rövidebb ideig tart. Amikor mi agresszíven védekeztünk, ők is ezt tették, csak még tovább. Amikor elkezdtük lőni a gólokat, akkor ők gyorsan tudtak válaszolni. Ezzel együtt nem okoztunk csalódást, ízelítőt kaptunk abból, milyen a világelit játéka. Sajnálom, hogy megszakadt a csaknem egy éve tartó veretlenségi sorozatunk, és azt is, hogy a szlovákok elleni döntetlent visszük magunkkal a középdöntőbe. A célkitűzés a nyolc közé kerülés, ez teljesíthető."

A várható szombati program:
Szlovákia - Koreai Köztársaság 16.30
Franciaország - Svédország 18.30
Horvátország - Magyarország 20.30