Vágólapra másolva!
Nehezen indult 2008-ban a szapporói világbajnokság, a fél csapat felszerelése nem érkezett meg időben. Az első edzésen saját elmondásunk szerint is úgy néztek ki, mint a „Jég veled!"-ből megismert jamaikai bobcsapat, ezért akkor még az ellenfelek sem vették komolyan őket. Azonban a végén mi nevettünk, mert a szapporói csoda résztvevői kihozták a legtöbbet a helyzetből, és az egykori kapitányt, Pat Cortinát épp ez nyűgözte le leginkább Magyarországon. A résztvevők erről is beszélnek „A mi Szapporónk" című dokumentumfilmben.

Pontosan 10 évvel ezelőtt, 2008-ban Szapporóban vívta ki a feljutást a magyar jégkorong-válogatott az A-csoportba. Az évforduló alkalmából a Sport TV bemutatja Gallai László „A mi Szapporónk" című dokumentumfilmjét, ami a magyar jégkorong legnagyobb sikerének állít emléket. A 75 perces filmben megszólaló 30 személy számtalan emlékezet történetet idéz fel a tornáról. Többek között a vb nehéz kezdete is szóba került.

A fél csapat felszerelése ugyanis nem érkezett meg időben Japánba, így az első edzéseken rögtönöznie kellett a játékosoknak és szakvezetőknek. Egymás felszereléseit használták, és az ellenfelek szakvezetői ezt látva nem is vették túl komolyan a magyarokat.

Ma már szerintünk nagyon bánják, hogy így tettek. Pat Cortináék azonban megnyerték a vb-t, és a szövetségi kapitányt le is nyűgözték a fiúk.

De meséljenek erről inkább az érintettek:

„A körülmények szerintem kvázi katasztrófálisak voltak. Konkrétan úgy néztünk ki pontosan az első edzésen, mint egy jamaikai bobcsapat" – idézte fel Horváth András az első edzés emlékeit, amikor hiányzott a felszerelés. Ladányi Balázs például a másodedző Diego Scandella korcsolyájában edzett az első 50 perces edzésen. Nem meglepő talán, hogy ezt látva az ellenfelek nem vették túl komolyan a válogatottat, Kangyal Balázs így emlékszik:

Az egykori szövetségi kapitány, Pat Cortina azért is volt büszke a csapatra, mert minden nehézséget leküzdött a cél érdekében: „Valaki ment egy kört, aztán korcsolyát cseréltek. Elképesztő volt, ahogy megoldották. Az nyűgözött le leginkább Magyarországon, hogy milyen sokat tudtak kihozni abból a kevésből, amilyük volt."

A Sport1-en április 17-én 19 órás kezdéssel lesz látható az „A mi Szapporónk" című dokumentumfilm, majd hajszálpontosan tíz évvel a csoda után, április 19-én 13 órától a mindent eldöntő Magyarország–Ukrajna mérkőzést is levetíti a csatorna.