Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott Törökország ellen kezdte meg Európa-bajnoki szereplését a Duna Arénában. Märcz Tamás csapata könnyedén hozta a kötelező győzelmet, és 19-5-re győzte le az első riválisát a C csoportban.

A magyarokkal azonos csoportban szereplő, világbajnoki ezüstérmes spanyol válogatott simán, 23-7-re legyőzte a máltai csapatot, így kedden este a magyar csapatra várt a feladat, hogy megszerezze az első pontjait az Eb-n. Törökországgal a 2016-os belgrádi kontinensviadalon játszott az akkor Benedek Tibor irányította válogatott, és 20-5-re győzött, így most is hasonló eredményre számított mindenki.

A magyar válogatott a törökök ellen kezdte az Eb-t Fotó: Koncz Márton - Origo

A mérkőzésen Erdélyi Balázs ötméteresből nyitotta meg a gólok sorát, majd kihagyott egy ziccert, ahogy Pohl Zoltán is csak a kapufát találta el centerből. A kihagyott helyzetek meg is bosszulták magukat, Emirhan Yenigün tudott emberelőnyből egyenlíteni. Sőt, a 4. percben Nesfet Özbek volt eredményes akcióból, így már a törököknél volt az előny. Nem sokkal később Hárai Balázs csavarása is csak a kapufán csattant, így lehetett izgulni, hogy a rivális tovább növeli az előnyét, amely sajnos

Mehmet Yutmaz révén össze is jött a török válogatottnak (1-3). Nagy Viktor ekkor még nem találkozott a labdával.

Szerencsére előbb emberelőnyből szépíteni tudott Zalánki Gergő a 6. percben, majd Manhercz Krisztián is eredményes volt akcióból, így egyenlített Märcz Tamás együttese. A törökök ezt követően emberelőnyt rontottak – Nagy Viktor védeni tudott –, majd Manhercz ötméteresével visszaállt a világ rendje, és már a magyar válogatottnál volt az előny

a 8. percben (4-3). Özbek viszont 19 másodperccel a negyed vége előtt egyenlített, így meglepetésre az első negyedet nem tudta megnyerni a magyar válogatott.

Erdélyi Balázs kiválóan játszott Fotó: Koncz Márton - Origo

A második negyed Angyal Dániel centergóljával indult, míg a törökök nem tudták bevenni Nagy Viktor kapuját. Ezt követően mindkét oldalon sok lehetőség kimaradt, mindkét csapat idegesen játszott.

A következő találatra a 13. percig kellett várni, amikor Erdélyi volt eredményes emberelőnyből.

Védekezésben nagyon feljavult a válogatott, a törökök képtelen voltak betalálni. Jansik Szilárd gyönyörű emelésével a 14. percben 7-4-re vezetett a magyar válogatott, majd Vámos Márton tette még megnyugtatóbbá az előnyt.

A magyar csapat a második negyedet kapott gól nélkül hozta le,

így négy találattal elhúzott.

A harmadik felvonás mindkét oldalon kihagyott lehetőségekkel indult, a török kapitány gyorsan időt is kért, mivel a csapata már több mint egy negyed óta képtelen volt betalálni. Ez meg is hozta az eredményét. Emirhan Yenigün a 19. percben emberelőnyből tudott eredményes lenni, míg a másik oldalon ugyancsak emberelőnyben Angyal Dániel lőtt egy nehezen becsorgó gólt (5-9). A 10. magyar gól is előnyből esett, Erdélyi Balázs már a harmadik gólját lőtte.

A csereként beálló Vogel Soma 75 százalékkal védett ekkor, ráadásul Varga Dénes is megszerezte az első gólját,

így egy perccel a negyed vége előtt 11-5-re vezet a válogatott, és mivel újabb gól már nem esett, maradt is ennyi az állás.

A törökök nem adták könnyen magukat Fotó: Koncz Márton - Origo

Az utolsó felvonás Pohl emberelőnyös góljával kezdődött, ráadásul Vogel folytatta a jó teljesítményét. A folytatásban is kijött a két csapat közötti tudáskülönbség, Mezei Tamás centergóljával már 13-5-re vezetett a magyar együttes. Négy perccel a meccs vége előtt Hosnyánszky Norbert is feliratkozott a góllövők közé, az Eger játékosa emberelőnyből volt eredményes, így a végére tényleg csak a gólkülönbség maradt a kérdés. A folytatásban Yenigün kipontozódott, Vámos pedig élt a lehetőséggel, így már tíz gól volt a különbség a két válogatott között (15-5).

A végére teljesen elfogytak a törökök,

Manchercz is betalált két perccel a meccs vége előtt, Hosnyánszky is értékesített egy a büntetőt, végül pedig Zalánki és Manhercz is növelte a góljai számát. A magyar válogatott a nehézkes kezdés ellenére magabiztosan nyert 19-5-re.

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egy kvótát lehet szerezni, az európai csapatok közül az ötkarikás címvédő szerbek, a világbajnok olaszok, valamint a vb-ezüstérmes spanyolok tokiói indulása már biztos.

A magyar férfi pólóválogatott legközelebb csütörtökön 19 órakor a spanyolokkal játszik a Duna Arénában.

Märcz Tamás, a magyar férfi pólóválogatott szövetségi kapitánya szerint ott volt a fejekben a törökök elleni meccsen, hogy pár nap múlva jön csak a sorsdöntő találkozó.

„Igazából nem kívánságműsor, milyen meccs jön az elején. Azt tudtuk előre, hogy nagyarányú győzelem lesz. Nem nagyon ismertük a törököket, elég ügyesen visszazártak, illetve a néhány helyzetüket gólra váltották. Ahogy egy ilyen tornán kell, keményen dolgozunk.

Ma is komoly edzés volt, ennek is köszönhető, hogy lassabban kaptuk el a ritmust az elején. Tudjuk, hogy a spanyolok elleni találkozó lesz a sorsdöntő.

A fejekben ott volt, hogy pár nap múlva nehezebb meccs lesz. A vb csapathoz képest biztosan nem lesznek gyengébbek, hozzánk hasonlóan egy-két helyen cseréltek. Két nagyon hasonló karakterű csapat fog találkozni, két gyors válogatott. Az utolsó negyedben apró nüánszok fognak dönteni érzésem szerint. A végén akár a gólkülönbség is számíthat, így a mérkőzés végén a spanyolok és mi is próbáltuk minél több góllal megnyerni a saját meccsünket."

Varga Dénesre a spanyolok ellen is nagy szerep hárul majd Fotó: Koncz Márton - Origo

A magyar válogatott csapatkapitánya, Varga Dénes szerint a jövőben sokkal összeszedettebben kell majd vízilabdázniuk.

„Nagyon nehéz értékelni. Onnantól, hogy elmentük nagyobb gólaránnyal, akkor sem vált igazán színvonalassá a meccs. Meg kellett szokni a közeget, kicsit kapkodtunk, sokan magukért játszottak. Azt gondolom, hogy ez a jövőre nézve nem lesz jellemző, és mindenki a csapatért fog vízilabdázni. Semmilyen következtetést

nem szabad ebből a mérkőzésből levonni a következőre. Fokozatot kell kapcsolni, sokkal összeszedettebben kell majd játszani a spanyolok ellen.

Nagyon gyors és taktikus csapat a spanyol, három-négy kiváló lövővel. De nemcsak rájuk, hanem a rangsorban az utolsó játékosra is oda kell figyelnünk, mert bárki képes klasszis megoldásra, épp ez az erősségük."

Európa-bajnokság (Duna Aréna):
férfiak, csoportkör, 1. forduló:
C csoport:
Magyarország-Törökország 19-5 (4-4, 4-0, 3-1, 8-0)
Duna Aréna, v.: Santos (portugál), Rakovic (szerb)
Magyarország: Nagy - Varga, Erdélyi, Pohl, Vámos, Hosnyánszky, Mezei - cserék: Hárai, Angyal, Manhercz, Zalánki, Jansik, Vogel (kapus)
gólszerzők: Manhercz 4, Erdélyi, 3, Zalánki, Angyal, Vámos, Hosnyánszky 2-2, Jansik, Varga, Pohl, Mezei 1-1, illetve Özbek, Yenigun 2-2, Yutmaz 1