Vágólapra másolva!
Június 4-6-ig Magyarország olimpiai selejtezőtornát rendez a kosárlabda 3x3 szakágában.A rendezvénnyel kapcsolatban a szervezőbizottság online sajtótájékoztatót szervezett, melyen bejelentették, hogy Debrecenben lesz az esemény.

Az online sajtótájékoztatón részt vett Andreas Zagklis a FIBA főtitkára, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Papp László Debrecen polgármestere, Szalay Ferenc MKOSZ elnök és Bodnár Péter MKOSZ főtitkár, valamint Becsky István, a sportesemény szervezőbizottság elnöke.

Andreas Zagklis bejelentésével indult a sajtótájékoztató, aki elmondta, hogy Debrecen ad otthont a 3x3-as kosárlabda olimpiai selejtező tornának 2021. június 4-6. között.

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség főtitkára kiemelte, hogy Debrecen kiváló helyszíne lesz a tornának, hiszen

a Nagytemplom előtt a Kossuth téren csodálatos környezetben küzdhetnek meg a csapatok a tokiói olimpiára történő kijutásért.

Zaglis szerint a magyar város 2020 nyarán, a veszélyhelyzet miatti korlátozások feloldása idején is remekül megszervezte a World Series eseménysorozatot, és a következő három évben három korosztályos 5x5-ös világversenyt fog megrendezni.

Szabó Tünde is kiemelte, hogy Magyarország, és egyben Debrecen évek óta világszínvonalú sporteseményeket rendez, és biztos benne, hogy a sportágban az olimpiát megelőző utolsó selejtező torna is ezt a szintet fogja hozni.

A sportért felelős államtitkár elmondása szerint a 3x3-as szakág egyre népszerűbb világszerte, melyhez Debrecen évek óta jelentős mértékben hozzájárul, hiszen a sportág legjobbjait fogadja, és ezúttal is arra törekszik, hogy egészségügyi szempontból is biztonságos körülményket teremtsen a résztvevőknek.

Papp László polgármester szerint a FIBA és a MKOSZ is joggal bízik a városban, hiszen Debrecen 2015 óta rendezi a sportág eseményeit.

Elmondta, hogy szervezés terén egyértelműen a világszínvonal elérése a cél, és megnövelt lelátórendszerrel készülnek az eseményre.

Ha a korlátozások enyhülnek, akár 2.000 néző is a helyszínen tekintheti meg a mérkőzéseket.

A magyar női válogatott (a képen pirosban) a világ legjobbjai közé tartozik a 3x3 szakágban Forrás: MKOSZ

Szalay Ferenc kihangsúlyozta, hogy női és férfi csapatunk is kijuthat a tokiói olimpiára, és a nők akár már Ausztriában, az egy héttel korábbi selejtezőben kivívhatják a szereplés jogát.

Az MKOSZ elnöke elismerően beszélt arról, hogy a férfi 5x5-ös válogatott már Kijevben kijutott a 2022-es Európa-bajnokságra, és büszke arra, hogy Debrecen és a szintén több tornának otthont adó Sopron révén Magyarország fontos szerepet játszik abban, hogy a hazai kosárlabda az európai elithez tartozzon.

A szervezőbizottságtól Becsky István elnök elmondta, szervezés szempontjából az olimpiai selejtezővel felértek a csúcsra,

és mindent meg fognak tenni azért, hogy minden résztvevő jó szájízzel távozzon majd Debrecenből.

Az ötkarikás játékok programjában a japán fővárosban debütáló szakágban mindkét nemnél 8-8 csapat lehet ott Tokióban, május 26. és 30. között pedig 20-20 válogatott csap össze Grazban az olimpiai kvalifikációs tornán.

A grazi selejtezőn magyar részről csak a nők lesznek érdekeltek, akik csoportjukban Hollandiával, Észtországgal, Fehéroroszországgal és Srí Lankával találkoznak. Ezen a tornán három tokiói kvótát osztanak ki.

Ezt követően kerül sor június 4-6-án Debrecenben arra a pótselejtezőre, amelyen a férfiaknál és a nőknél is az utolsó kvóta talál gazdára.

Itt hat-hat gárda verseng, a magyar férfi és - ha Ausztriában nem szerez kvótát - a női együttes is szerepel majd.

A tokiói olimpiára a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között kerül sor.