A magyar női kézilabda-válogatott felszabadult játékkal és szép győzelemmel zárta a világbajnokságot

HÁFRA Noémi magyar női kézilabda-válogatott
Granollers, 2021. december 12. Háfra Noémi (k), valamint a koreai Kim Szo Ra (b) és Sin Da Re a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik, utolsó fordulójában játszott Magyarország - Koreai Köztársaság mérkőzésen 2021. december 12-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 35-28-ra legyőzte Dél-Koreát a spanyolroszági világbajnokság középdöntőjének vasárnap esti mérkőzésén. Golovin Vlagyimir csapatának ezzel véget ért a torna.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Granollersből.

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya egy nappal korábban úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem mindegy a mieink számára, hogy pontosan hányadik helyen zárjuk a világbajnokságot. "Mivel ez úgymond egy helyosztó lesz, ezért mi most egy világbajnoki döntőre készülünk" - mondta a szakember.

A nemzeti csapat a németek és a dánok elleni vereségek után pénteken Kongó ellen könnyed sikerrel javított, ezúttal pedig a játékerőben valahol az európai és afrikai riválisok között félúton található Dél-Koreával szemben ér véget számukra a torna. A rivális taktikája a győri Ryu Eun-hee és a remek cselezési képességekkel bíró Lee Mi-Gyeong játékára épül.

Háfra Noémi fantasztikusan játszott Dél-Korea ellen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A mieink két kimaradó játékosa ezúttal a sérült Klujber Katrin mellett Szemerey Zsófi voltak, így ők csak a lelátóról nézhették, ahogyan a koreaiak hatalmas harci kiáltások közepette melegítenek az összecsapásra. A jelek szerint ez Háfra Noémit a lekevésbé zavarta meg, akinek a szép góljával kezdődött a mérkőzés.

Bordás Réka számára kétperces kiállítással indult a találkozó, miután Lee Mi-Geyonggal szemben szabálytalankodott. A következő gólt mégsem a koreaiak, hanem Márton Gréta dobta. Az ellenfél első találatát a rendkívül tehetséges Song Hye-Soo szerezte hétméteresből. A túloldalon Planéta is bedobott egy bünetetőt, ami előtt Jo Ha-Rangot állították ki. (3-1)

Háfra jól harcolt a labdáért, és az elő-induló ázsiaiak miatti létszámfölényünket Márton váltotta gólra. Ha nincsenek Oh Sa-Ra bravúrjai és a pályára visszatérő Lee góljai, akkor a magyar válogatott az 5-2-nél jóval nagyobb előnyt harcolhatott volna ki már az első percekben. Vámos Petra is nagyon hamar megszerezte első gólját.

Márton Gréta mind az öt helyzetét gólra váltotta az első félidőben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Lee gyors ritmusváltásai után Dél-Korea tiszta helyzetekből volt eredményes, 6-6-nál pedig utol is értek bennünket. Háfra éles szögből talált be, így hamar visszaszereztük a vezetést. A válasz büntetőből jött, majd nálunk egy szép húzás ment le Lukács Viktóriáig, aki bedobta a szélről a labdát a kapuba. A rendkívül élvezetes, jó kézilabdát hozó első félidőben az ázsiaiak nem akartak lemaradni, de Háfra is remekül szolgálta ki a negyedik gólját szerző Mártont. (9-8)

A labda szépen járt a magyar játékosok kezein, Bordást is sikerült megtalálni a falban, aki jól tette el a labdát Jeong Jin-Hui mellett. Háfra továbbra is remekül játszott, és győri csapattársa, Ryu is megszerezte első gólját a meccsen. Kácsor Gréta is "bejelentkezett" egy gyönyörű átlövésgóllal, majd Bíró Blanka is találkozott a labdával.

Háfra újabb varázslatos csel után lőhetett ziccert, és nem is hibázott, 13-10-nél először vezetett a magyar csapat hárommal. Ryu gólja után a koreaiak emberhátrányban mutattak be egy kínai figurát, Lee úszott a levegőben, és lőtt a hálóba. A granollersi közönség, ami ezúttal igencsak szép számmal gyűlt össze a csarnokban, nagy áhitattal figyelte ezt a megmozdulást.

Bíró Blanka védései fontos pillanatokban érkeztek Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 24. percben Tóvizi Petra és Márton találatai visszaállították a háromgólos magyar előnyt, Kang Il-Koo, a koreaiak szövetségi kapitánya először kért időt. Az ellenfél ismét belőtt egy hétméterest, majd jött Bíró, aki két nehezet is védett. Dél-Korea kijött olyan nyitott védekezésre, amit európai válogatott egyáltalán nem játszik már ezen a szinten. Erre Golovin úgy reagált, hogy levitte kapusát, hogy több helyük legyen a támadóinknak.

Háfra gólt is lőtt, de a rivális válaszként a középkezdésből az üres kapunkba ívelt. (16-14) A koreaiak elcserélték magukat, amiért kiállítást kaptak. A nagy iramban Lukács jól vitte be a szélről, majd megint Háfra pillanata következett, az első félidőt pedig egy újabb elképesztő Lee-csel zárta, kialakítva a 18-15-ös eredményt.

Vámos góljaival és Bíró védéseivel indult a második játékrész, és mivel Lukács is kilőtte a hosszú alsót a szélről, ezért hamar 21-16-os előnybe kerültünk. Kácsor nagy gólja után pedig a koreai kapitánynak már a 35. percben ki kellett kérnie második idejét. Ez nem tette meg hatását, ugyanis Bíró eszén megint nem tudtak túljárni, Planéta pedig bedobott egy büntetőt.

Lee Mi-Gyeong volt a dél-koreai csapat vezére, aki egy az egyben bárkit képes volt megverni Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az ázsiaiak rossz sorozatát "természetesen" Lee törte meg. (23-17) Márton hatodik lövését is gólra váltotta, Háfra pedig hetedik lövése után maradt hibátlan, ahogyan Bordás is dobott két újabb találatot. A tízgólos különbség kialakulása a két csapat között egyre csak közeledett. Ezt Ryu góljával Dél-Korea még meg tudta akadályozni.

Jo Ha-Rang a szélről talált be, két Kácsor-gólt pedig egy értékesített Shin Eun-Joo-hétméteres fogott közre. A tízgólos különbséget Kovács Anett alakította ki az 50. percben, 31-21-nél. Vámos után Shin dobott gólt, majd jött egy újabb koreai-kínai figura. Dél-Korea háromgólos szériáját Háfra törte meg, majd Lee tartotta tízen belül az ellenfelet.

Az utolsó percekben a mieink debreceni játékosai, Vámos és Bordás is betaláltak még, a két együttes közötti különbség pedig pontosan hét gólon állt meg a lefújásra.

A magyar válogatott 35-28-ra legyőzte Dél-Koreát.

Golovin Vlagyimir csapata ezzel négy győzelemmel és két vereséggel utazhat haza Spanyolországból, és a középdöntő III-as csoportjának a harmadik pozíciójában végzett.

Az, hogy pontosan hányadik helyen zárjuk a világbajnokságot, az a hétfői játéknapot követően derül ki. Egy biztos: valahol a 10-12. hely között fogunk végezni.

Női kézilabda-világbajnokság, középdöntő, 3. (utolsó) forduló:
III. csoport (Granollers):
Magyarország - Dél-Korea 35-28 (18-15)
gólszerzők: Háfra 8 gól, Márton 6, Vámos 5, Kácsor, Bordás 4-4, Lukács 3, Kovács Anett, Planéta 2-2, Tóvizi 1, illetve Lee Mi-Gyeong 7, Kim Jin-Yi, Shin Eun-Joo 4-4, Ryu Eun-Hee 3, Oh Ye-Dam, Jo Ha-Rang, Song Hye-Soo 2-2, Song Ji-Young, Lee Han-Sol, Kim So-Ra, Shin Da-Rae 1-1
korábban:
Csehország-Kongó 24-21 (11-11)
később:
Dánia-Németország 20.30