Vágólapra másolva!
Egy nappal azután, hogy a Szedeák férfi kosárlabdacsapata bombameglepetésre kiütötte a címvédő Falcót a férfi kosárlabda Magyar Kupa küzdelmeiből újabb hatalmas erőpróba várt a csongrádi csapatra, amely a sorozat elődöntőjében az Alba Fehérvár együttesével nézett farkasszemet. Hat perccel a vége előtt az esélyesebb Alba Fehérvár 11 ponttal vezetett. Innen hihetetlen szegedi feltámadás következett és egy 24-2-es rohanással a Szeged nyerte meg az elődöntőt. 

A szegediek tehát újabb csodára készültek. A Fehérvár az első napon a házigazda DEAC együttesét verte meg a negyeddöntőben. A fehérvári csapat az esélyesek nyugalmával és 5-1-el kezdte el a meccset a kissé megilletődötten játszó szegediek ellen. Ekkor még 5-3-ra felzárkózott a Szedeák, de a pontatlan dobások miatt nem tudtak hatékonyan támadni. Aztán egy pillanat alatt változott meg minden. A 7. percben az első napi elődöntő hőse, Bognár Kristóf büntetőivel a szegediek vezettek 15-14-re. Sőt, újabb szegedi kosárral 17-14-re lépett el a Szedeák. Ez óriási fordulat volt az első percek játékához képest, nem csoda, hogy az Alba edzője azonnal időt kért.

Sajnos, nagyon kevés néző látta a meccset (az 5000 fős Főnix csarnokban alig százan figyelték a csatát), amely egyrészt a munkanap délutáni kezdésnek, másrészt annak volt köszönhető, hogy sem Szegedről, sem Fehérvárról nem érkeztek szurkolók. Az első negyed utolsó perceiben felváltva estek a kosarak, így a szünetben 21-20-ra vezetett a Szeged,

A szoros csata a második negyedben is folytatódott. Keller Iván a szegedieknél gyönyörű hármast dobott (28-25 a Szegednek), miközben a Fehérvár is csipkedte magát. Kifejezetten izgalmas volt a meccs. 34-34-es állásnál mindkét csapat sokat hibázott. Hosszú ideig nem esett kosár, majd Pongó Marcell hármasa újra az Albát juttatta vezetéshez. A félidőben egy ponttal 37-36-ra vezetett az Alba, megtippelhetetlen volt, ki nyeri ezt a meccset.

Óriási csatát hozott a Szeged és az Alba Fehérvár elődöntője Forrás: 2016 GirgaszSportPhoto/Girgasz Peter

Kicsit jobban kezdte a második félidőt az Alba Fehérvár, s ennek köszönhetően jelentős, 7 pontos előnyt épített ki. Mindez azonban kevés volt a lelkesen és szívósan játszó Szeged ellen, amely a 28. percben már megint csak 1 pontos hátrányban volt. A keményebben védekező Alba azonban jobban bírta ennek a negyednek a hajráját és 54-49-es vezetéssel vonult le az utolsó szünetre.

Vojvoda Dávid kosarával indult a negyedik negyed, ezzel a Fehérvár már 7 ponttal vezetett. Ez megroggyantotta a szegedieket, akik teljesen visszaestek támadásban, míg a fehérvári csapat jól szedte le a védőlepattanókat. 6 és fél perccel a vége előtt 62-51-re vezetett az Alba, azaz nagyon úgy tűnt, hogy innen már nincs visszaút a Szedeáknak.

De volt! A Szedeák egyetlen leheőségként elkezdett triplákat szórni és sikerrel tette. Pillanatok alatt elfogyott az Alba 11 pontos előnye, s 2.25-el a vége előtt Bognár Kristóf triplájával 69-64-re vezetett a Szedeák. Egészen hihetetlen, ami a szemünk előtt zajlott. A szegediek 18-2-es futásban voltak az Alba Fehérvár atomjaira hullott. Minden támadólepattanó a csongrádiak kezében landolt, akik kegyelmi állapotban kosaraztak. 1.22-vel a vége előtt 71-64 volt a javukra, majd Justin Alson zsákolása mindent eldöntött.

A Szeged elképesztő győzelmet aratott és bejutott a döntőbe, ahol vagy a Szolnok, vagy a Kecskemét lesz az ellenfele.

Férfi kosárlabda Magyar Kupa elődöntő: Szedeák Szeged - Alba Fehérvár 77-67 (21-20, 15-17, 13-17, 28-13)