Vágólapra másolva!
Míg a legtehetségesebb női kézilabdázókat bemutató listánk a 2020-as és a 2021-es esztendőben is a magyar játékosok körül forgott, addig most harmadik nekifutásra igyekeztünk egy kicsit tágabb képet adni a világban fellelhető fiatalokról. Az Origo Sport ismét összegyűjtötte a 15 legnagyobb potenciállal bíró tehetséget.

A legtehetségesebb 22 éven aluliak listáján a 2000. május 10. után született játékosok közül válogattunk. Az egy évvel ezelőttihez képest kilenc új arcot is bemutatunk, ugyanis ennyien öregedtek ki a mezőnyből.

Ugyan már nem akkora arányban, mint az elmúlt két évben, de most is magyar játékosból van a legtöbb. Azonban a korábbi öt, illetve hat helyett csupán három hazai játékos került fel – részben azért, mert már életkoruk alapján a 2018-as junior-világbajnok és 2019-es junior Európa-bajnok válogatottunk tagjai is szépen lassan felnőtté válnak.

A 15 játékos egyébként tíz különböző országból került kiválasztásra, a magyar mellett Spanyolország, Románia és Szlovénia képviselteti magát egynél több tehetséggel a listán. Valljuk be, mindannyiukra ráférnek az olyan átlagon felüli képességgel bíró játékosok, akik visszaemelik őket a legjobbak közé.

15) Tija Gomilar

Szlovénia, jobbszélső, 21 éves, Krim Ljubljana (tavalyi helyezése: nem volt a listán)
Csak a Krim Ljubljana csapatából van három játékos is az idei tehetségeket felvonultató névsorunkban. Gomilar jobbátlövőként és jobbszélsőként is bevethető, így nem véletlen, hogy Uros Bregar már a szlovén válogatottban is lehetőséget adott neki a legutóbbi Eb-n és vb-n is. Decemberben hazai pályán léphet majd pályára a kivételesen novemberben megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon.

14) Betchaidelle Ngombele

Kongó, balátlövő, 18 éves, Krim Ljubljana (-)
Összességében nem sok pozitív hozadéka volt a világbajnokság 32 csapatosra való bővítésében, de az egyik mindenképp a kongói tehetség felfedezése. Ngombele a dán és a magyar válogatott ellen is csapata legeredményesebbje volt, a mieink ellen hétszer talált a kapuba. Az elképesztő rugókkal és rendkívül gyors mozgással bíró átlövőre a Krim rögtön le is csapott, és még 17 évesen szerződtették.

13) Diana Ciuca

Románia, kapus, 21 éves, Rapid Bukarest (-)
Már a 2019-es világbajnokságon bemutatkozhatott a román nemzeti csapatban, majd tavaly nyáron Valceából a kisebbik bukaresti csapatba, a Rapidba igazolt. Talán azon a meccsen tűnt fel még 2018-ban, amikor a sztárokkal teletűzdelt CSM Bukarest otthonában öt büntetőt is kivédett, benne kettőt a legendás Cristina Neagunak. Az a győzelem bajnoki címet is ért együttesének, amelynek elhódításában Ciuca így elévülhetetlen érdemeket szerzett.

12) Valentina Klemencic

Szlovénia, beálló, 20 éves, Krim Ljubljana (10.)
Ez az első olyan alkalom, hogy nem ő a listánk legfiatalabb tagja. Azonban a mostani szezonban nem sok jutott neki a BL-ben a Krimnél, mert a szezon közben kinevezett Nataliya Derepasko jobban bízott Tatjana Brnovic mellett Natasa Ljepojában is.

A fejlődése egy kicsit megtörni látszik azok után, hogy már 17 esztendősen kiemelkedőt tudott nyújtani a győri Audi Arénában is, de még mindig nagyon fiatal ahhoz, hogy bárki leírja őt.

11) Herczeg Lili

Magyarország, kapus, 21 éves, Siófok KC (9.)
A Gyurka János irányításával tavaly a szezon meglepetését produkálva dobogóra álló Mosonmagyaróvár vele és Szemerey Zsófival remek kapuspárost tudhatott magáénak e siker elérésében. Azonban Herczeg a mostani szezont már az újjáalakuló Siófokban kezdte meg, ahol 31 %-os hatékonysággal védett.

Egy – akkor – 18 éves kapustól ritkán látunk olyan fantasztikus teljesítményt, mint amilyet az U19-es Európa-bajnokság döntőjében bemutatott. A hollandok ellen 27-20-ra megnyert finálé során 48%-on zárt, ami gyaníthatóan minden idők legjobb védési hatékonysága egy ifjúsági Eb-döntőben.

10) Tuva Ulsaker Höve

Norvégia, jobbszélső, 21 éves, Vipers Kristiansand (-)
Nem igazán kedvez a fiatal norvég kézilabdázóknak, hogy a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya, Thorir Hergeirsson ragaszkodik ahhoz az aranygenerációhoz, ami az elmúlt években az olimpián kívül már mindent megnyert. A Stine Oftedal-féle 30 éves koruk körül lévő világsztárok közül egyedül Henny Reistad lóg ki lefelé, aki még mindig csak 23 esztendős.

Ulsaker posztján Malin Aune és Marit Jacobsen is tökéletes korban van ahhoz, hogy Párizsig valószínűleg még ők ketten dobálják a jobbszélről a gólokat. Addig marad számára a BL-címvédő Vipers, ahol a korábbi győri Jana Knedlíkovával kell harcolnia a játékpercekért. A Krim elleni negyeddöntő visszavágóján három gólt dobott, aminél csak a Kastamonuval szemben volt jobb meccse (öt gól).

9) Alicia Gogirla

Románia, jobbátlövő, 19 éves, CSM Bukarest (-)
A 2019-es világbajnokság előtt hét brassói kézilabdázó elismerte, hogy intravénás kezelést kapott, ami a szabályokba ütközik. A Győrben a 2000-es években három szezont is lehúzó, 2000-ben Eb-gólkirály Simona Gogirla lánya tagadta, hogy ilyen tiltott eszközökkel élt volna. A felháborodott édesanya be is perelte a bukadesti doppingügynökséget a vádakért.

A 2018-as ifjúsági Eb-n ő volt a legjobb balkezes átlövő, ahol bronzéremig vezette nemzeti csapatát. A brassói affér után 2021-ben leigazolta a román sztárcsapat, a CSM Bukarest. A generációváltás előtt lévő topklubban egyre nagyobb szerepet kaphat a jövőben, a számukra a negyeddöntőben véget érő sorozatban a Rosztov-Don, a Buducnost és a Podravka kapuját is bevette.

8) Katarina Pandza

Ausztria, balátlövő, 20 éves, TuS Metzingen (-)
Az osztrákok még úgy is remekül éltek a világbajnokság 32 csapatosra történő bővítésével, hogy menet közben a koronavírus is jócskán sújtotta őket. 12 nagyon hosszú, ínséges év után szerepelhettek ismét világeseményen Spanyolországban, ahol a 16. helyen zártak.

Katarina Pandza az egyik legtehetségesebb balátlövő Forrás: AFP/Erwin Scheriau

Ebben a gólpasszlistát megnyerő, a kanadai táblázaton 89 ponttal az élen záró Kovács Patrícia mellett Pandzának is kulcsszerepe volt. Kína ellen kilenc, Argentína ellen tíz gólt dobott, majd sok társához hasonlóan ő maga is elkapta a koronavírust. Három meccset kellett kihagynia, majd a középdöntő utolsó találkozóján négy góllal vette ki a részét az Eb-bronzérmes Horvátország legyőzéséből.

7) Paula Arcos

Spanyolország, irányító, 20 éves, CB Atlético Guardés (-)
Nem sok játékosnak szokott az olimpia lenni az első világeseménye, azonban a rendkívül fürge irányítónak pont a tokiói nyári játékokra esett a debütálása. A csoportkörben való kiesés után még nagyobb szerepet kapott a decemberi spanyolországi vb-n is, ahol a másik új hullámos kézisével, Carmen Camposszal együtt pont a legfontosabb, Németország elleni negyeddöntőben játszott a legjobban.

Paula Arcos mozgása kiismerhetetlen - ez teszi őt nagyon veszélyessé Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Javier Borrego

6) Lysa Tchaptchet

Spanyolország, beálló, 20 éves, Vipers Kristiansand (-)
Csak úgy nyüzsögnek a kiválónál kiválóbb beállók a BL-címvédőnél. Heidi Löke, Hanna Yttereng és Ana Debelic mögött már ott van a jövő nagy sztárja is. Tchaptchet honfitársa, Nerea Pena ajánlásával érkezett meg Norvégiába, miután Löke októberben bejelentette, hogy gyermekáldás előtt áll.

Ole Gustav Gjekstad, a csapat vezetőedzője bevallotta, hogy nem nagyon tudtak semmit az Elchében pallérozódó tehetségről. A kameruni születésű fiatalnak a támadójátékánál csak a védekezése jobb, amivel a spanyol válogatottnak is fontos láncszeme lehet. A Krim elleni negyeddöntős párharcban mindkét meccsen gólt dobott, majd a Győr elleni döntőben is gólokkal hálálta meg a bizalmat.

5) Pál Tamara

Magyarország, irányító, 21 éves, MTK Budapest (11.)
A fiatal, mosolygós irányító már 16 évesen bemutatkozhatott az első osztályban, és rögtön az első, Budaörs elleni mérkőzésén két gólt dobott. Tette ezt a legjobb győri utánpótláskorú kézilabdázónak járó Görbicz Anita-ösztöndíj kétszeres nyerteseként. 2016 novemberében már BL-gólja is volt, a Rosztov-Don kapuját vette be.

Nem véletlenül tartják a legendás győri irányító utódjának, igaz, ez a kitüntetett figyelem a még mindig csak 24 éves Tóth Gabriellának korábban nem hozott szerencsét. Minden esetre az MTK-ban kölcsönben szerepelve Golovin Vlagyimir kezei alatt szépen fejlődött, ahol a 2020-21-es szezon után az utóbbi évek legfiatalabb NB I-es gólkirálynője lett.

Pál Tamara kreativitása és változatos lövőrepertoárja nem ismer határokat a pályán Fotó: Koncz Márton - Origo

Az ETO egyelőre annyira nem tartott rá igényt, hogy az MTK leigazolta őt. Pedig a kék-fehérek négy Európa-liga selejtezős mérkőzésén az alábbi figyelemre méltó gólterméssel jelentkezett: 11, 9, 12, 6 – ez 9,5 gólt jelent átlagosan. Közben az NB I-ben sem állt le, így a szintén alig 22 éves irányító, Kuczora Csenge mögött második lett a góllövőlistán. A tavaszi Eb-selejtezőkön a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott, ahol szintén igyekezett a rá jellemző vagány játékkal előrukkolni.

4) Nina Dano

Svédország, jobbátlövő, 21 éves, Horsens HK (-)
A svéd játékosok számára már-már kötelezően Savehofban eltöltött évek után tavaly nyáron Dánia felé vette az irányt, hogy a világ legkompetitívebb bajnokságában gyűjtsön értékes tapasztalatokat. 119 gólja és 48 asszisztja azt bizonyítja, hogy rögtön sikerült is felvennie a lépést a Horsens játékosaként.

Nina Danóból nem csak a világ egyik legkiválóbb átlövőjévé, de a legjobb védőinek egyikévé is válhat Forrás: NurPhoto via AFP/David Aliaga/NurPhoto/David Aliaga

Amikor nem Jamina Roberts játszik jobbkezesként jobbátlövőt, akkor legtöbbször vele találkozhatunk ezen a poszton a svéd válogatottban. Tomas Axner átalakulófélben lévő csapata hatalmas átlövéseitől lehet hangos a közeljövőben.

3) Jelena Mihajlicsenko

Oroszország, balátlövő, 20 éves, CSZKA Moszkva (1.)
Ha a járvány miatt nem halasztották volna el a 2020-as juniorvébét, akkor ő lehetett volna az első, aki három utánpótlás-világeseményen is a legértékesebb játékos lesz. A 2018-as ifjúsági világbajnokság és a 2019-es junior-Eb MVP-címe után így nem tudta hozzátenni a harmadikat.

Cristina Neagu óta nem volt olyan tehetséges balátlövő, mint amilyennek Mihajlicsenko kinéz. Mondjuk ezt annak ellenére is, hogy a 2020-21-es szezonban elszenvedett súlyos térdsérülése akár véget is vethetett volna pályafutásának. A CSZKA Moszkva fiatalja azonban a tavalyi négyes döntőre felépült és ott gólt is dobott.

Jelena Mikhajlicsenko már a BL négyes döntőjében is bemutatkozhatott egy évvel ezelőtt Fotó: Hirling Bálint - Origo

Mielőtt az oroszokat kizárták volna a BL-ből az orosz-ukrán háborúban játszott szerepük miatt, már 52 gólos volt, aminél náluk csak Ana Gros volt eredményesebb . A címvédő Vipers otthonában például tízszer volt eredményes, amivel nagyban kivette a részét csapata – ki tudja meddig – legnagyobb sikeréből.

2) Vámos Petra

Magyarország, irányító, 21 éves, DVSC Schaeffler (3.)
Nagyon ritka, hogy egy poszton annyi tehetséges játékos nyüzsögjön, mint amilyen náluk az irányító poszt. Még Pál Tamaránál is előrébb jár a nála alig 14 nappal fiatalabb Vámos Petra, aki a 2021-es tokiói olimpia egyik legnagyobb felfedezettje lett köszönhetően annak, hogy Szucsánszki Zita és Kovacsics Anikó sérülése miatt ő volt az első számú irányító.

Vámos Petra már 20 éves korára a magyar válogatott első számú irányítója lett Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gyorsan cselez, jól lő, kettes védőben is megállja a helyét. Klubcsapatának, a DVSC-nek szintén ő a legfontosabb játékosa. Van olyan, amikor egymaga dönt el meccseket, mint amilyen akár csak a Kisvárda elleni februári bajnoki volt, ahol a hajrában az ő zseniális góljaival fordította meg a meccset a Loki. Szereti vállalni a felelősséget a fontos pillanatokban, és ezek a tapasztalatok nagyon jól fognak majd jönni neki pár év múlva.

1) Pauletta Foppa

Franciaország, beálló, 21 éves, Brest Bretagne (2.)
Talán a legnagyobb hibánk volt, hogy a legelső, 2020-as listánk összeállításakor őt még nem vettük figyelembe. Azóta a francia válogatott és a Brest Bretagne első számú beállójává nőtte ki magát, sőt annál jóval többé. Tavaly fél éven belül ő lett a tokiói olimpia, a világbajnokság és a Bajnokok Ligája legjobb beállója is.

Pauletta Foppa képességei alapján akár még Heidi Lökét is túlszárnyalhatja Fotó: Hirling Bálint - Origo

Foppa beállómunkája nélkül a Brest biztosan nem jutott volna be 2021-ben a BL négyes döntőjébe, ahol az ETO kiejtéséből is tevékeny részt vállalt. Talán csak Heidi Löke mérhető ahhoz, amilyen klasszissá válhat ezen a poszton. Ha már norvégok, a 2020-as Eb-n ellenük vívott döntőben öt góljával ő volt csapata legeredményesebbje, de a győzelem nem jött össze nekik, 22-20-ra alulmaradtak.

Aztán a tokiói ötkarikás fináléban az oroszokkal szemben – Allison Pineau-val holtversenyben – ismét ő dobta a legtöbb gólt, ami ezúttal már aranyérmet ért neki és a galloknak. A vb-n megint ezüstéremmel térhetett haza a franciákkal, akiknek a mezében alig 21 éves korára már 93 gólja van a három nagy világeseményről. A Győr ugyan ezúttal megsemmisítette a Brestet a BL-negyeddöntőben, de Foppa így is eredményes szezont tudhat magáénak.

A lista első pár helyezettje a legtöbb kézilabdarajongó számára már ismerősen csenghet, de azért reméljük, hogy jó néhány új arcot is sikerült bemutatnunk, akiknek a teljesítményét érdemes lesz a következő években is figyelemmel követni.