Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém idegenben 29-28-ra legyőzte a Pick Szegedet a férfi kézilabda NB I döntőjének első, pénteki mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

Tavaly a Szeged a bajnoki döntőben bebizonyította, hogy a világ egyik legnagyobb kézilabdás rivalizálásában soha nem lehet leírni egyik csapatot sem. Akkor a Tisza-partiak úgy nyerték meg kettős győzelemmel a finálét, hogy az előtte lévő hat meccsen egyszer sem tudták legyőzni az ősi riválist.

Igaz, nagyban segítette a dolgukat, hogy míg a Veszprém még egy-két héttel előtte is BL-negyeddöntőt játszott, addig Juan Carlos Pastor együttese gyakorlatilag két hónapot tudott erre a párharcra készülni úgy, hogy közben semmi komolyabb ellenfél nem jött szembe velük.

Besütött a nap a Pick Arénába, ami varázslatos felvételeket eredményezett Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 2021-22-es szezonban megint úgy kezdődött meg a döntő párharc, hogy az őszi 26-26-os döntetlen után az Építők előbb a kupaelődöntőben, majd az alapszakasz "visszavágóján" is felülmúlták a Szegedet. A Kékek szurkolói számára nagy öröm lehetett, hogy hosszas sérülés után Bánhidi Bencét is felkonferálták a Pick Arénában.

A szegediek csapatkapitánya a 6. percben lépett először pályára, amit a helyszínen helyet foglaló kb. 5500 hazai drukker kitörő tapsviharral fogadott. Csak úgy potyogtak a gólok az első pár percben a játéktérre való megérkezéséig is, Borut Mackovsek és Matej Gaber találataira Omar Yahia és Rasmus Lauge válaszoltak. (4-4)

Bogdan Radivojevic a második hétméteresét már nem tudta gólra váltani, miután Rodrigo Corrales leolvasta a lövőmozdulatát. A veszprémiek kapusa egy perccel későb hasonlóképpen tett, ugyanúgy Radivojevic büntetőjét védte óriási bravúrral. Bánhidi első pár perce igencsak aktívra sikerült, volt benne kiharcolt hetes, blokk és kiállítás is.

Rodrigo Corrales elképesztő hatékonysággal védte a hétmétereseket Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mikler Roland is védésekkel tudta kezdeni a rangadót, de Corrales elhalványította a magyar válogatott kapusát. A spanyol világsztár kilencből ötöt megfogott a legelején, de Sebastian Frimmel felső lécről a gólvonal mögé vágódó büntetőjénél ő is tehetetlen volt. (5-5) Yahia átlövésénél Miklernek sem volt esélye, majd úgy nézett ki, hogy Frimmel személyében a hazaiak megtalálták a magabiztos büntetőzőjüket.

Erre szüksége is volt a szegedieknek, ugyanis a Veszprém kemény védekezése szinte minden esetben hétmétereshez juttatta a Kékeket. A 19. percben már Frimmelnek is volt kihagyott hetese, ez már a harmadik így végződött büntető volt hazai oldalon. Mikler védése után Bodó Richárd mégis elől tartotta a Tisza-partiakat. (9-8)

Momir Ilic időkérése után Petar Nenadic és Lékai Máté egyszerre került pályára támadásban, előbbi jól is talált helyet a hazai falban. Bodó parádés játékával a Szeged 11-9-nél kettővel elhúzott, majd Bánhidi megkapta második kiállítását is. Egy veszprémi technikai hiba után mégis a hazaiak szerezték a következő gólt, ami után Jorge Maqueda volt eredményes vendég oldalon.

Omar Yahia volt a veszprémiek leggólerősebb játékosa az első félidőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó percekre ő és Lékai vette hátára a Veszprémet, amely a 14-14-nél ismét utolérte ellenfelét. 29:36 és a dudaszó között három gól is született, amiből a Szeged dobta a többet, Bodó góljával a hazaiak mehettek 16-15-ös előnyben az öltözőbe. A második félidőben a szegedi közönség sokkal nagyobb intenzitással kezdte el buzdítani csapatát, aminek hamar meglett az eredménye.

Mackovsek és Frimmel vezérletével 20-17-nél ismét hárommal elment a Tisza-parti együttes. Pedig közben Vladimir Cupara egy hatalmas dupla védéssel sokkolta Mario Sostaricot, aki újabb hazai büntetőt hagyott ki. Miklernek a 40. percre több védése lett, mint Corralesnek, ami jó pozícióban tartotta a szegedieket.

Ekkortájt Dean Bombac szabta meg a játék ritmusát, amiből Kent Robin Tönnesen is eredményes tudott lenni. Miguel Martins is megpróbálkozott hetesből gólt dobni, de szinte egészen hihetetlen volt, amit láttunk: Cupara ezt is kivédte. Kilencből négy jó büntetője volt csak a Szegednek - visszatérő betegsége ez a hosszú ideje a BL négyes döntőjébe igyekvő sztárcsapatnak.

Mikler Roland sem akart lemaradni Rodrigo Corralestől és Vladimir Cuparától a védések számában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ennek ellenére is tartották két-háromgólos előnyöket a mérkőzés utolsó szakaszára fordulva. (23-20) Corrales védése után Nenadic üres kapus találata következett, majd 23-22-nél Juan Carlos Pastor időt kért.

Yahia sokadik bombagóljának köszönhetően az utolsó tíz perc 23-23-as döntetlenről vehette kezdetét. A következő gól Bánhidi nevéhez fűződött, majd jött a Veszprém, amely emberhátrányban fordította volna a maga javára a meccset, ha Mikler nem véd emberfelettit. A túloldalon Corralest sem kellett félteni, ő is megfogott egy ziccert Frimmelnek.

Ez még csak a döntő párharc első felvonása volt, de már ez is hihetetlen izgalmakat tartogatott. Corralesre elfogytak a szavak Tönnesen védésével szemben, majd a kapus indítására Mikler jött ki rossz ütemben a gólvonala elől. Letarolta Yahiát, majd a játékvezetők hosszas videózás után mégsem adtak piros lapot a hazai kapusnak.

Hatalmas csata volt a pályán végig a rangadóján Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az eset után megítélt hétméteres Kentin Mahé váltotta gólra, amit a túloldalon egy szegedi technikai hiba követett. Nenadic szenzációs csele után kb. 6000 ember álla esett le a Pick Arénában, hiába hozott össze vele a Veszprémnek kétgólos vezetést. (24-26) Radivojevic bedobott egy büntetőt, amivel életben tartotta a Tisza-partiak reményeit.

Bodó sikeres ziccere után Yahia a falból is eredményes tudott lenni. Az utolsó pár percben fej fej mellett haladtak a csapatok, Bodó góljaira Yahia és Nenadic válaszolt, majd Bánhidi 59:12-nél egyenlített. Momir Ilic időt kért az utolsó 19 másodperc előtt, hogy csapata nyugodtan támadhasson a győzelemért.

Nenadic előkészítése után a meccs hőse, Yahia volt az, aki megszerezte a mindent eldöntő találatot.

A Veszprém 29-28-ra legyőzte a Szegedet, így ők várhatják egygólos előnyben a jövő hét szombati visszavágót.

A Veszprém várhatja előnyből a jövő szombati visszavágót Fotó: Csudai Sándor - Origo

Corrales 17, Mikler 13 védéssel zárta a találkozót, mindketten emberfelettit nyújtottak a saját gólvonaluk előtt. A címvédőnek sokba kerülhet az első mérkőzésen kihagyott öt darab hétméteres, mert a bajnoki döntő oda-visszavágós párharcban dől el ebben a szezonban is.

A mérkőzésen készült legjobb képeink IDE KATTINTVA érhetőek el! A lefújás után a visszatérő Bánhidi, és a leggólerőseb Yahia mellett a két vezetőedző értékelte a látottakat, ezeket IDE KATTINTVA lehet megtekinteni.

Férfi kézilabda NB I, DÖNTŐ, 1. meccs
Pick Szeged - Telekom Veszprém 28-29 (16-15)
gólszerzők: Bodó, Frimmel, Mackovsek 5-5 gól, Martins, Radivojevic, Gaber, Bánhidi 2-2, Tönnesen, Henigman, Sostaric, Garciandía, Bombac 1-1, illetve Yahia 7, Nenadic, Strlek 4-4, Lauge, Mahé 3-3, Maqueda, Nilsson, Lékai 2-2, Marguc, Blagotinsek 1-1