Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott a 26 évvel legutóbbi Európa-bajnoki elődöntője után szombaton Ljubljanában óriási csatában, de végig hátrányban játszva 69-60-ra kikapott Spanyolországtól a döntőbe jutásért vívott mérkőzésen. A mieink a rengeteg eladott labda ellenére is nagyon szoros meccset tudtak játszani az elmúlt tíz évben három Eb-t nyerő spanyolokkal.

A magyar csapat Dubei Debóra fantasztikus kosarával csütörtökön egy drámai mérkőzésen 62-61-re legyőzte a cseheket és 1997 után ismét bejutott a kontinenstorna elődöntőjébe. Ahol az a spanyol csapat várt rá, amelyik egy váratlan vereséggel kezdte a tornát, azóta viszont nem ismert kegyelmet.

A két csapat az Eb előtt kétszer is megmérkőzött egymással: az elsőt szoros csatában a spanyolok nyerték, a másodikat 77-65-re a mieink. A rutin az elmúlt évtizedben három Eb-aranyat és egy Eb-bronzot begyűjtő spanyolok, a lelkesedés azonban egyértelműen a mieink oldalán állt.

A magyar csapat a női kosárlabda Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzés előtt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyar csapat Dubei Debóra, Cyesha Goree, Kiss Virág, Lelik Réka, Studer Ágnes összeállításban kezdtek. Az első dobás Lelik kihagyott triplakísérlete volt, amire a túloldalon a legnagyobb sztár, a hatszoros Euroliga-győztes, ötödik Európa-bajnokságán szereplő Alba Torrens válaszolt egy sikeres távoli dobással.

Studer nagyon rossz távolija után Goree szerezte meg a lepattanót és tette vissza a labdát, megszerezve a mieink első pontjait, majd a honosított amerikai játékos megmutatta, hogy kintről is jól megy neki (5-5).

Alba Torrens azonban tarthatatlannak tűnt, a harmadik perc végén már 10 pontnál tartott, ahogy a spanyol csapat is.

Alba Torrens (7) szenzációsan játszott az első két negyedben Forrás: FIBA

Studer Ágnes azonban nem hagyta annyiban, ő is bevágott egy triplát, majd leült pihenni, és Aho Nina érkezett a helyére, ahogy Leliket Ruff-Nagy váltotta, majd egy perccel később centerben is cseréltün, Kiss Virág helyére Határ Bernadett érkezett.

A spanyolok 5-0 és 10-5 után 16-11-nél ismét öt pontos előnyre tettek szert, ami korántsem volt az a hátrány, amitől óva intették a mieinket a meccs előtt. Varga Aliz dobott be egy középtávoli tempót, de a spanyoloknak minden kosárra volt válaszuk. A csehek elleni meccs hőse, Dubej jó szokásával ellentétben csak az egyik büntetőjét dobta be,

a saját palánkunk alatt azonban Határ két akkora blokkot osztott ki Silvia Domingueznek,

hogy a háromszoros Európa-bajnok spanyol kapitány azt is megbánta, hogy elutazott a szlovén fővárosba.

Második negyed

Határ folytatta ott, ahol abbahagyta, ellentmondást nem tűrve takarított a magyar palánk alatt. Horváth Bernadett is megszerezte első két pontját, egy eladott labda után mégis időt kellett kérnie Székely Norbertnek, aki jól látta, hogy a labdásainkkal szembeni spanyol csapdázásra nagyon rosszul reagálunk

Határ Bernadett bőkezűen osztogatta az óriási blokkokat Forrás: FIBA

Az időkérés utáni első kosarat is a spanyolok szerezték, és Ginzo ziccerével már nyolc ponttal vezettek (16-24). A magyar kapitány kénytelen volt visszaküldeni Goree-t és Dubejt, mert valóban érezni lehetett a zavart a magyar csapat játékában. Amit a spanyolok is megéreztek: Torrens ismét beköszönt kintről, hogy Cazorla is, míg nálunk csak Studer tudott újabb két pontot dobni. Kilenc mezőny kísérletünből csak egy esett be, nem csoda, hogy Székely Norbertnek 30-18-nál ismét időt kellett kérnie.

Alba Torrens az újabb triplájával már egymaga majdnem annyi pontnál (16) járt, mint a teljes magyar együttes (20-33). Egy szép ziccerrel azért Goree is elérte a 10 pontot, majd Studer vitt végig bátran egy betörést, aminek gól jó és fault lett a jutalma, amivel már ő is 8 pontnál járt.

Sőt utána még egy nagyon távolit is bevágott, amivel az utolsó két percet 8-2-re nyerte a magyar csapat,

és a közte tíz már (28-38) már egyáltalán nem tűnt ledolgozhatatlan hátránynak a második félidőre.

Harmadik negyed

Studer egy labdaszerzéssel, egy rossz dobással, viszont egy visszaszerzett lepattanóval kezdte a negyedet, és, ha jól nem is játszott a magyar csapat, de az akarásra és az egészséges agresszivitásra nem lehetett panasz. Arra már annál inkább, hogy a 23. percben 11 eladott labdánál jártunk, miközben Kiss Virág három és fél perc elteltével szerezte meg az első magyar pontokat a játékrészben.

Studer Ágnes az Eb legjobb meccsét játszotta Forrás: FIBA

Csak egy kicsivel kellett jobban játszania a magyar csapatnak, és két jó védkezést követően Aho Nina triplájával és a Lelik Réka duplájával máris tízen belül (37-46) volt a magyar csapat, amire azonnal időt is kért Miguel Mendez spanyol kapitány.

Össze is kapták magukat a spanyolok, mi pedig újabb eladott labdák sokaságával segítettük őket, így nem csoda, hogy egy percen belül ismét tíz pont fölé nőtt a különbség (39-50). A lelátón viszont mi vezettünk,

a 2-300 magyar szurkoló hangját csak felerősítette Kányási Veronika gyönyörű triplája,

amivel megint meccsben voltunk, sőt Határ két jó büntetőjével teljesen nyílt (46-50) maradt a harc az utolsó tíz percre!

Negyedik negyed

Egy spanyol büntetővel indult az utolsó játékrész, Varga Aliz viszont egy szép ziccerrel válaszolt, azaz mindössze három pont volt már csak a magyar csapat hátránya.

Varga Aliz fontos pillanatban tudott higgadt maradni Forrás: FIBA

A játékvezetők minden kétséges helyzetben a spanyolok javára ítéltek, amit csak tetézett, hogy továbbra is adogattuk el a labdákat. Hat és fél perccel a vége előtt Torrens megint bevágott egy triplát - 25 pontnál járt -, Székely Norbert pedig ismét időt kért, felhívva a figyelmet, hogy fáradtak a spanyolok, ezért minél jobban meg kell őket mozgatni.

Studer ziccerével mi is elértük az 50 pontot, majd a center Kiss Virág szórt be egy triplát, amivel 53-56-ra jött fel a magyar csapat!

Négy perccel a vége előtt Cazorla szerzett könnyű kosarat, majd szinte rögtön megint eladtuk a labdát. Nagyon dühító volt, mert 18 eladott labda ellenére is abszlút meccsben voltunk, akkor gondoljunk bele mi van, ha ennek csak a felével hozzuk a meccset...

A rengeteg jó mellett sajnos nagyon sok rossz megmozdulása is volt a magyar csapatnak Forrás: FIBA

Kányási ziccere után mit ad isten ismét eladtuk a labdát, amit egy ziccerrel bosszultak meg a spanyolok. 1:52-vel a vége előtt öt pont volt a hátrányunk, és egyáltalán nem tűnt nyerhetetlennek a meccs! Egy újabb eladott labda után persze, hogy Alba Torrens dobott be egy tempót.

Goree szerzett kosarat a palánk alatt egy gyönyörű csel után, majd 1:04-el vége előtt Cazorla dobott be két büntetőt (57-64), innen már komoly bravúr kellet volna győzelemhez. Két jó spanyol büntető után Dubei dobott be a sarokból egy tirplát (60-66), próbáltunk félpályán letámadni (a spanyolok mínusz tíz másodperc támadóidőért persze, hogy nem akarták egész pályán felhozni), de a spanyolok rutinosan játszották ki a csapdákat, a faultok után pedig hidegvérrel dobálták be a büntetőket. 16,6 másodperccel a vége előtt Goree hát mögötti passza után Studer ziccere leszédült a gyűrűről, sőt a két büntetőjét is kihagyta, amivel gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés...

Eredmény, Eb-elődöntő:
Magyarország - Spanyolország 60-69 (14-18, 14-20, 18-12, 14-19)
a magyar csapat pontszerzői: Studer 13, Goree 12, Kányási 7, Kiss V. 7, Lelik 4, Határ 4, Dubej 4, Aho 3, Varga A. 4, Horváth B. 2.

A magyar válogatott vasárnap bronzéremért léphet pályára, ahol a belgáktól 67-63-as vereséget szenveő francia csapat lesz az ellenfe.