Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott 55-67-re kikapott Kanadától a soproni olimpiai selejtezőtorna első fordulójában. A találkozó után nyilatkozó játékosok pontosan látták a hibákat, és tudják, hogy mit kell kijavítaniuk a folytatásban. A legfontosabb pedig az, hogy ugyan mindenki jobb kezdésben bízott, de senki nem adja fel az olimpiáért vívott harcot.

A csapatkapitány, Dubei Debóra nem kertelt, amikor azt kérdeztük tőle a lefújás után, hogy mi kellett volna, hogy le tudjuk győzni a kanadai csapatot?

"Nagyon-nagyon sok támadó lepattanót engedtünk a kanadai csapatnak, pedig tudtuk, hogy erősek centerposzton. De azt is tudtuk, hogy a külső posztokon játszó játékosaik is jók, így arra készültünk, hogy a palánk alatt nem segítünk be annyit, inkább ők segítenek a külső posztok felé, hogy a kinti dobásaikat meg tudjuk akadályozni. De eleinte sajnos rengeteg pontot kaptunk a festékből, amit okvetlen ki kell javítani. Ki fogunk elemezni minden hibát és készülünk a következő meccsre" - mondta a csapatkapitány.

Dubei Debóra mindenkit megnyugtatott: ez a csapat nem fogja feladni Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második negyedben öt pontra is visszakapaszkodott a magyar válogatott, ott kellett volna még egy kis plusz, vetettük fel.

Nagy volt a sebesség és a fizikális játék sokat kivett belőlünk. Amikor fel tudtunk zárkózni, akkor sok pontot szereztünk gyorsindításokból, azt kellett volna tovább erőltetni, sajnos nem sikerült."

Ha már szóba került a sebesség, nem lehetett kihagyni, hogy a japán válogatott félelmetesen gyors játékot mutatott be a spanyolok ellen.

"Biztos, hogy az a meccs még gyorsabb lesz, úgyhogy ki kell pihenjük magunkat és jól fel kell készülni belőlük. A palánk alatt lepattanókban mindenhogy föléjük kell kerekedni, mert, ha az nem lesz meg, akkor bajban lehetünk. Rendkívül gyors az irányítójuk, nagyon jól dobják a triplákat, védekezésben és támadásban is irtó gyorsak.

- zárta Dubei Debóra.

A magyar csapat legeredményesebb játékosa a 13 ponttal záró Juhász Dorka volt. A center szerint a meccs elejét kicsit túlizgulta a csapat.

Juhász Dorka a magyar csapat legeredményesebbje volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Nem úgy jöttünk ki, ahogy terveztük, ez az igazság. Sokat hibáztunk, kijöttek a dobásaink, és túl sok támadó lepattanót engedtünk a kanadai csapatnak.Ők sem dobtak túl jól, de ahhoz elég extra csapat, hogy a megszerzett lepattanókat visszategye és abból szerezzenek pontokat. Ez egy olyan dolog, amit tudunk ennél jobban is kontrollálni, és jobban is fogunk fókuszálni erre.

- mondta Juhász Dorka, aki szerint fontos pozitívum, hogy tetemes hátrányból is vissza tudott kapaszkodni a magyar csapat.

"De ez egy nagyon rutinos kanadai csapat, amelyik sokszor volt már ilyen helyzetben, és minden hibánkat kihasználta. Nekünk is tanulnunk kell az ilyen szituációkból" - mondta, majd már a következő meccsre tekintett előre.

"Japán ellen nagyon fontos lesz, hogy védeni tudjuk a három pontosokat, mert azt láttuk a spanyolok ellen is, hogy nem nagyon hibáztak kintről. Ahhoz, hogy hibázzanak szükség lesz a mi jó védekezésünkre, hogy minél kellemetlenebb, kiszorítottabb helyzetekből kelljen dobniuk. És mindenhogy ki kell használnunk a magassági fölényünket" - adta ki a "parancsot" Juhász Dorka, aki így zárta nyilatkozatát:

A hazai közönség előtt szereplő, a hajrában pályára lép és szép kosarakat szerző Varga Alíz így értékelte a találkozót:

Mindent megtettünk a sikerért, az akarattal nem volt gond, de nem játszottunk jól – értékelt a lefújás után Székely Norbert szövetségi kapitány a Magyar Nemzet Online-nak nyilatkozva. – Kanada minden szempontból erősebb nálunk, fizikálisan taktikailag és a rutint tekintve is. A játékosai pontosan tudták, mit akarnak, ahogyan mi is, csak éppen ők azt meg is tudták valósítani. Sokkal több hibát követtünk el a szokásosnál, tizenhét eladott labdával és mindössze két célba érő triplával és kevés lepattanóval ezen a szinten nem lehet meccset nyerni.