Vágólapra másolva!
Szombaton Agadirban Koczák Sándor mellett (aki Eb-címért vív Salim Medjkoune ellen) egy másik magyar profi bunyós, Szakállas Ferenc is nagy tétért küzd: a WBA szervezet váltósúlyú kisvilágbajnoki övéért, a marokkói Khalid Rahilouval. A 22-8-4-es mérlegű Szakállas beugró: Rahilou amerikai riválissal bokszolt volna, de az a terrortámadás miatt nem tudta elhagyni hazáját.

Az agadiri viadalon Koczák Sándor a francia Salim Medjkoune ellen lép szorítóba. Medjkoune 1972. január 4-én született Aubiere-ben. Mérlege 36-3, az EBU-címet idén március 7-én az orosz Vlagyiszlav Antonov kiütésével szerezte meg. Ahogy a Felix Boksz Promotion honlapján olvasható, a kispehelysúly Európa-bajnoki mérkőzésén Koczák Sándor számít az esélyesnek a címvédő francia Salim Medjkoune-nal szemben.

Tehetséges bunyós Koczák Sándor, már tavaly ősszel is Európa-bajnoki kihívó volt, legalábbis papíron, mert a mérkőzés sehogy sem akart összejönni. Menedzsere, Rácz Félix jó sokat tárgyalt, közben a címet Salim Medjkoune szerezte meg - márciusban győzte le az orosz Vlaiszlav Antonovot -, ezt követően az európai szövetség is közbelépett, sürgette a franciát, hogy álljon ki Koczákkal, mert ha nem, hát elveszik bajnoki övét. Ez hatott, Rácz és a francia klub megállapodott: szeptember 15-én lesz az összecsapás. A Felix Promotion bokszolói sokszor vívták már világ- és Európa-bajnoki mérkőzéseket, de a címet még egyszer sem hozták haza. Mostanáig a hamburgi klubbal szerződött Kovács István az egyetlen magyar, akinek volt már Európa-bajnoki és világbajnoki öve. De már az is múlt idő. Koczák talán megtöri a jeget. "Óvatosan szoktam tippelni, de most azt mondom, hogy Koczák a favorit" - jelentette ki Rácz. A 26 éves magyar hússzor nyert, és egyszer - vb-meccsen - kapott ki, a 29 éves Medjkoune 36-szor győzött és háromszor szenvedett vereséget.

A másik magyar, Szakállas ellenfele, Khalid Rahilou (36-4) az amerikai Ruben Galvan (11-1-2) ellen meccselt volna, ám a merényletsorozat miatt utóbbi nem tudta elhagyni az Egyesült Államokat. Helyette Szakállas Sándor (22-8-4) ugrott be. Rahilou 1966. június 19-én született Franciaországban, amatőrként 45 győzelmet és 7 vereséget jegyzett. 1988 decemberében vívta első profi összecsapását, akkor Mohammed Chebabot verte hat menetben. Legnagyobb sikereként az EBU és a WBA kisváltósúlyú bajnoka volt, előbbi, Európa-bajnoki címét hetedszerre, 1999 áprilisában vesztette el Tzhomas Damgaard ellen, míg utóbbitól 1998 októberében Sharmba Mitchell fosztotta meg.

Pincési László

Korábban: