Vágólapra másolva!
Kedden este utazott el Lengyelországba, élete utolsó ökölvívó-mérkőzésére Kovács István. Az amatőrként olimpiát, két-két vb-t és Eb-t nyerő, hivatásosként világ- és Európa-bajnok magyar klasszis eddig itthon tréningezett korábbi mestere, Szántó Imre irányításával, s most csatlakozott a már hetek óta Gdanskban tartózkodó, Fritz Sdunek vezette Universum-teamhez.

Szombat este a helyi, 5200 férőhelyes Stoczniowiec Olivia Arena közepén felállított ring sarkában e két kiváló szakember, Szántó és Sdunek áll majd Kovács mögött, hogy még egyszer utoljára győzelemre vezesse őt. Mert a 11-15-ös mérlegű amerikai Steve Trumble ellen nem lehet más a cél, mint a méltó búcsú.

Hogy miért éppen Gdansk a színhely? Akadt volna jobb megoldás, de ez sincs dramaturgiai érzék híján. Egyrészt a műsor főszereplője, Dariusz Tiger Michalczewski köztudomásúlag Kovács országos cimborája, s a lengyel kikötővárosban látta meg a napvilágot 34 éve. Most végre hazatért oda, ahonnan szűk másfél évtizede, amatőr Eb-arannyal a tarsolyában disszidált. Kovács, ha éppen nem itthoni, köré szervezett gálán szerepelt, leginkább és legszívesebben a Tigris vb-címmérkőzéseinek előprogramjában bokszolt. Egyrészt mert azokon adott volt a közönségsiker, másrészt mert akkor közösen készülhetett barátjával. Ráadásul Gdansk a mi fiunknak sem ismeretlen, hiszen 1988-ban itt érte el első nemzetközi sikerét, amikor megnyerte a junior Eb-t a 48 kg-osok között. Már 14 éve is Szántó Imre legyezte a szünetekben, méghozzá ugyanabban a sportcsarnokban, ahol szombaton utoljára húz kesztyűt.

A már említett jobb megoldások között a legjobb persze az lett volna, ha Kovács Budapesten, győztes világbajnoki címmérkőzésen köszön el a boksztól, de felesleges álmodozni. Mint ahogy szintén felesleges lett volna magyarországi szimpla búcsúgálát szervezni, amit Szurmai Anikó, a Kokót menedzselő aPlus Sport Kft. munkatársa indokolt meg. Egy ilyen program költségeinek nagy részét - például a résztvevők fellépti díját - ugyanis a közvetítési jogokkal bíró televíziós csatorna állja, viszont Kovács búcsújára értelemszerűen nem haraptak volna a pénzes német adók (amelyek a Kirch-csoport bukása óta már amúgy sem olyan pénzesek).

Magyar csatorna, így az RTL Klub sincs olyan helyzetben, hogy ekkora tételt magára vegyen. Ráadásul jelenleg csak szabad téren lett volna esély a hazai rendezésre (nincs kész az új BS), ehhez viszont még hideg van, nyárig pedig Kovács nem várt volna.

Maradt tehát Gdansk, a szombaton menő, vasárnap jövő chartergép (ezen repül többek között Szántó mester és Kokó felesége, Krisztina asszony, vissza pedig maga a bunyós is), szűkösebb anyagi lehetőséggel bíró szurkolóknak pedig a hosszú vonat- vagy autóút. Mégis érdemes nekivágni, egyrészt mert Kovács István csak egyszer hagyja abba, másrészt a program kiválónak ígérkezik. Az Universum részéről Pavel Melkomian, Patryk Burstynowicz, Mario Veit és Alexander Petkovic kezdi a műsort, várhatóan ezután jön a 21-1-es mérlegű magyar klasszis Trumble ellen, majd három címmérkőzés. Regina Halmich (38-1) a gyengécske Anca Moise (0-3-0) ellen vélhetően megvédi kislégsúlyú vb-címét - a női boksz csodája, hogy ilyen rossz mérleggel, mint amilyen a román kihívóé, rangos derbit lehet vívni -, Michel Trabant (35-0) a váltósúlyú Európa-bajnoki övet próbálja meg lecsavarni Christian Bladt (22-1-1) derekáról - a dán címvédő nemrég együtt készült a mi Kótai Mihályunkkal -, a főmérkőzést pedig Dariusz Michalczewski (45-0) és Joey DeGrandis (29-4) vívja a WBO félnehézsúlyú vb-címéért.

Ahhoz képest, hogy az olasz apától, ír anyától született amerikai kihívó abszolút esélytelennek tűnik - eddig egy, nagyközépsúlyú címmérkőzést vívott az IBF-nél 1997 decemberében, pontozással kikapott Charles Brewertől, majd kihagyott majd négy évet -, trénere, Primo la Cassa feltűnően magabiztos. Biztos vagyok benne, hogy Joey nyer, az 5. vagy 6. menetben kiüti Tigert, akár 100 ezer dollárt teszek rá, nyilatkozta a mester. Szívesen fogadnék vele, de nemcsak én, maga Dariusz is: Na persze, előtte 21 tréner ugyanezt mondta, utalt arra, hogy szombaton 22. alkalommal (!) védheti meg címét.

Ám először szülővárosában. Kovács búcsúzik, Michalczewski újra otthon, ráadásul közös mesterük, Fritz Sdunek tegnap ünnepelte 55. születésnapját - érzelemdús gála lesz a gdanski, az biztos.

Deák Zsigmond

Korábban:

Fórum:

Fel a fejjel Kokó! Szeretünk!

Nem hiányzik a könyvtárából?